Topsport

Op de Coupe de la Jeunesse in Cork, Ierland, heeft de organisatie te kampen met stevige winden, in de namiddag zelfs een storm. De reeksen konden op zaterdag nog doorgaan, maar de finales in de namiddag niet meer. In hun reeks kaapten zowel de JM2- met Florian Chalmet en Henri Steyaert en de JM2X met Casper Van Damme en Tibo Vyvey de eerste plaats weg. Er werd beslist dat door het wegvallen van de finales de tijden moesten zorgen voor de medailles. Zowel de de JM2- en de JM2X hadden in hun categorie de snelste tijd geklokt, waardoor ze beiden de gouden medaille behaalden!!
Vooral de Engelse crew had hier commentaar op, wegens tactische beslissingen in hun reeks, waardoor ze niet voluit gingen. Morgen hebben ze kans op revanche.
De JW4X behaalde op zaterdag een 5e plaats in hun reeks. Het was vechten tegen stevige tegenstand. Hopelijk op zondag beter weer en mogelijke finales. Ook de wedstrijden van de reserves Emma Gabriel en Flavio De Coster werden afgelast.

Op zondag waren de weersomstandigheden op de Coupe de la Jeunesse in Cork, Ierland wat beter. Alle wedstrijden en finales konden doorgaan. De Belgische delegatie kon opnieuw verder gaan op hun elan van goede resultaten. De JM2- van Florian en Henri haalden een plaats in de A finale door een 2e plek in de reeks. In de namiddag wonnen ze de A finale en behaalden zo opnieuw goud! Zo ging het ook met de andere mannenboot. De JM2X met Casper en Tibo wonnen zowel hun reeks als hun A finale. Opnieuw een dubbelslag en een extra gouden plak voor het Belgische team.
De Engelse crew die op zaterdag nog commentaar had op de medailles werden nu zorgvuldig naar de achtergrond geroeid door onze sterke jongens.
De junior dames 4 koppel plaatste zich voor de B finale door een 6e plaats in de reeksen. In de B finale eindigden ze op een 3e plaats.
Bij de reserves skiffs haalde Flavio Decoster een bronzen medaille en Emma Gabriel een zilveren medaille.
Proficiat aan alle deelnemers en coaches!

Alle uitslagen vind je hier.

Zondag 

De Belgische vier koppel behaalt een derde plaats in de B finale op het WK U23. In een erg snelle finale waar de verhoudingen vaak wisselden schoven onze Belgen van een 5e naar een 3e plaats. Enkel de Moldavische boot (2e) en de Nieuw-Zeelandse boot (1es) roeiden sneller. Ze eindigen zo in 5:55,17 op een algemene 9e plek op 18 deelnemers. Erg mooi van Tom, Benjamin, Ward en Gaston!

Zaterdag

Een vreemde C finale op het WK U23 bij de lichte skiffs. Vele plaatswissels, vroege versnellingen, maar een 6-tal dat uiteindelijk erg dicht bij elkaar over de eindmeet roeide. Een nerveuze finale waarbij het zaak was goed te timen en niet stil te vallen. Marlon start als 4e, wanneer het duidelijk is dat de Tsjech en de Portugees de beste start hebben. Het blijft op en af gaan, Marlon verzeilt even naar de 5e plaats, maar blijft in het zog van de rest. Behalve de Est op p6 heeft iedereen wel minstens 1 plaatswissel bij de tussentijden. Marlon zet zijn turbo aan bij de laatste 500m om nog op te schuiven. Dat lukt ook en hij maakt nog 2 plaatsen goed op de Turk en Japanner. Plaats 2 is net buiten schot, maar zo eindigt Marlon Colpaert 3e in de C finale in een tijd van 7:32,82. Een 15e plek op 27 deelnemers. Proficiat!

De vier koppel plaatst zich voor de B finale. In een heel rechttoe rechtaan halve finale behouden alle ploegen hun plaatsen van begin tot einde. De Belgische vier komt als 4e door op 500m en komt ook zo over de meet. De verschillen met de andere teams veranderen niet veel, waardoor iedereen wel op zijn waarde komt te staan. Door hun 4e plaats gaan ze zondagmorgen volop voor de B finale. Deze gaat van start om 9u50.

Klik hier voor de foto's van op de regatta op onze facebook pagina. 

Tim Brys en Niels Van Zandweghe roeiden zich opnieuw in de medailles vandaag. 
Ze gingen goed van start en lagen na 500m in 2de positie. De Ieren, goed voor zilver op de OS in Rio namen na 1000m de leiderspositie en gaven die niet meer uit handen. Tim en Niels lagen even in 3de positie om in hun 2de wedstrijdhelft te versnellen en de 2e plaats niet meer uit handen te geven. Ze roeiden een tijd van 6.29.30. De gebroeders O'Donovan wonnen in 6.28.50. Derde werd Denemarken in 6.32.39. 

Ze zijn ook winnaar van de gele leiderstrui in het klassement van de World Cups.

Dikke proficiat aan de roeiers, de coaches en begeleiding!

De lichte dubbel twee met Niels Van Zandweghe en Tim Brys zullen opnieuw de Belgische driekleur verdedigen op de World Cup II te Linz. Trainer Frans Claes en technisch directeur Dominique Basset begeleiden het duo samen met kinésiste Katrien Verpoest en chauffeur Eric Dhooge.
Het zullen spannende wedstrijden zijn want het is opnieuw een sterk deelnemersveld. Alles is te volgen op onze facebookpagina.

We wensen hen heel veel succes toe!

Tim Brys en Niels Van Zandweghe (LM2x) kwamen op vrijdag als laatste Belgen aan de start in hun heat. De doelstelling was bij de eerste twee eindigen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de halve finale. Ze namen direct de leiding in hun race en gaven die niet meer af. Ze wonnen de race in 6.37.46. 
Op zaterdag roeiden ze hun halve finale. Het werd een spannende race waarin Tim Brys en Niels Van Zandweghe de hele race op de 3e plek roeiden. Ze finishten in 6:24.21 en samen met Ierland en Polen selecteerden ze zich voor de A-finale.
Een zinderende A-finale werd het. Tot 1500m roeide Tim Brys en Niels Van Zandweghe op de 4e plaats achter de Polen, de Ierse favorieten en de Oostenrijkers. Alles was nog speelbaar binnen 1 seconde. Dan zetten alle crews hun turbo aan, al was het duidelijk dat de Oostenrijkers niet mee konden. De live verslaggeving richtte zich vooral op de sprint tussen Ierland en Polen, terwijl ze onze Belgen even uit het oog verloren. Groot was de verrassing toen Niels en Tim in de laatste meters mee met de Ieren als 2e over de meet gingen na de duidelijke winnaars Polen. Uiteindelijk gaf de fotofinish Tim & Niels aan als 2es!! Met een honderdste van een seconde voor de Ieren behalen ze een zilveren medaille! Proficiat!!

 
De zware dubbeltwee met Ruben Claeys en Pierre De Loof roeide zich in hun heat naar een 5de plaats in een tijd van 6.42.72. Enkel de eerste ging rechtstreeks door naar de halve finale, in deze race de Duitsers met een tijd van 6.32.70. In de herkansingen dienden Ruben en Pierre zich bij de eerste twee te plaatsen voor een ticket in de halve finale. Ze roeiden echter van in het begin op de 4e plek (6.53.15) en konden geen plaats meer opschuiven.  
Op zaterdag moesten Ruben Claeys en Pierre De Loof als eerste aan de bak in de D-finale. De M2x kwamen niet meer aan de start van hun D-finale omwille van medische redenen.
 
Ruben Somers kwam als 3de aan de start op vrijdag. Hij roeide zich in een tijd van 7.19.50 naar een 2de plaats. Daarmee stoot hij door naar de kwartfinales. Hij werd opnieuw 2e in deze kwartfinale in 7.25.11 en daardoor verzekerde zich zo voor de halve finale. In de halve finale roeide Ruben zich in de top 3. Met een tijd van 07:18.41 kwam hij als tweede over de meet en wist hij zijn ticket voor de A-finale te pakken.
Ruben Somers werd 6de in de A-finale op WCI in Belgrado op een deelnemersveld van 26 roeiers! Duitsland wint het goud en het brons en Zwitserland kaapt het zilver mee naar huis. 
 
Eveline Peleman roeide in 8.39.57 een 6de tijd in haar heat bij de LW1x. Enkel de eerste twee verzekerden zich van een plaats in de  halve finale A/B. De rest werd doorverwezen naar de herkansingen. In de herkansingen moest Eveline bij de eerste drie eindigen voor een plaats in de halve finale. Eveline werd 3e in een tijd van 8.15.46 en stootte door naar de halve finales. In de halve finale werd Eveline zesde in een tijd van 8:53.81.
We zagen haar terug in de B-finale waar ze met een tijd van 8:01.60 als 5de over de meet ging. Duitsland werd eerste in de B finale in een tijd van 07:45.97.
 

Louis Toussaint roeide op vrijdag een testrace bij de PR1 M1x. In deze race werd hij 4de in een tijd van 11.00.55. Op het einde werd hij nog nipt geklopt door de Hongaar (10.57.38) die gedurende de hele race net achter hem lag. De winnaar was de Oekraïner Roman Polianskyi in 9.42.20.
Op zaterdag roeide Louis zijn A-finale. Tijdens de race kan hij zijn derde plaats vasthouden en kwam in een tijd van 11:21.49 over de meet waarmee hij de bronze plak behaalde! Hij deelt het podium met Oekraïne en Groot-Brittannië.

 Proficiat aan alle roeiers, coaches en begeleiders! 

Er namen drie Belgische teams deel aan het Europees Kampioenschap voor junioren in het Franse Gravelines. Tristan Vandenbussche (BTR) in JM1x, Caitlin Govaert (UNB) in JW1x en Calvin Govaert (UNB) met Jules Tuerlinckx (RCNSM) in JM2x. De Belgische ploeg haalde 2 A-finales (4de en 6de voor JM2X en JW1X respectievelijk) en een C-finale voor de JM1X.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe gingen vrij rustig van start in hun eerste A-finale op een WK in de lichte dubbeltwee. De eerste wedstrijdhelft lagen ze in laatste positie, net achter de Duitse dubbeltwee. Het was al snel duidelijk dat de Franse dubbeltwee zich aan de leiding nestelde, gevolgd door de Italianen (vierde op de OS) en de Chinezen. Zij vochten heel de wedstrijd voor die zilveren of bronzen medaille.

De tweede wedstrijdhelft roeiden Tim en Niels een versnelling hoger, haalden de Duitsers in, en aan de 1.500m lagen ze in vijfde positie. De laatste 500m hebben ze alles gegeven wat ze konden, ze roeiden dan ook de snelste 500m tijd van alle ploegen. Ze kwamen als vijfde over de meet in 6.17.00, slechts één seconde en zes tienden van de Chinese bronzen medaillewinnaars. Een heel knappe prestatie voor onze Belgische lichtgewichten, die dit jaar pas aan hun tweede wedstrijd toe waren! Goud was voor Frankrijk, zilver voor Italië en brons voor China. De Franse Olympisch kampioenen finishten in 6.13.10.

Klik hier voor de resultaten van de A finale.

Tim en Niels roeiden op dinsdag 26 september een sterke herkansingsrace. Ze finishten vlot als eerste in een tijd van 6.37.44 en plaatsen zich voor de halve finale A/B. Ze konden aan een rustig tempo roeien om hun krachten te sparen voor de halve finale. Ook de Spanjaarden gaan door naar de halve finale, ze eindigden tweede in 6.43.41. Met deze overwinning is de lichte dubbeltwee reeds zeker van een top 12 plaats. De halve finales worden geroeid op donderdag 28 september om 17u51 en 18u01.

Het wereldkampioenschap roeien vindt plaats van zondag 24 september tot en met zondag 1 oktober in Sarasota, Florida (USA). België vaardigt twee boten af: Niels Van Zandweghe en Tim Brys in de lichte dubbeltwee en Louis Toussaint in PR1x M1x. De roeiers worden omkaderd door technisch directeur Dominique Basset, coaches Frans Claes en Louis Timmers, kinesiste Katrien Verpoest en begeleidster Florence Libois. Het team komt aan in Sarasota op zaterdag 16 september. 
We wensen het Belgische team heel veel succes toe op het WK!

Benjamin De Catelle roeide in JM1X. In zijn heat plaatste hij zich probleemloos voor de kwartfinales. Die kwartfinale zal hij echter nog verschillende keren voor zijn netvlies halen, hij moest nipt zijn 3e plaats aan een Wit-Rus laten, en kon zich niet plaatsen voor de halve finales A/B. In zijn halve finale C/D zette hij de puntjes op de i, met een eerste plaats en een plaatsje in de C finale. Daar behaalde hij een 3e plaats, met een 15e plaats op 34 deelnemers als eindbalans.

Caitlin Govaert roeide in JW1X. Zowel in haar heat als in de kwartfinale roeide ze aandachtig vooraan en plaatste zich met een 2e plaats in de halve finale A/B. Daar gaf ze niet af en met een mooie 2e plaats kwam ze op zondag terecht in de A finale. Daar moest ze maar nipt de duimen leggen voor de Française, waardoor ze net buiten de medailles viel. Een erg mooie prestatie van deze dame die nog 2 jaar juniores te goed heeft. We zien haar later zeker nog terug met een uiteindelijke 4e plaats op 29 deelnemers.

Marlon Colpaert en Tristan Vandenbussche roeiden als derde Belgisch team in JM2X. Hun heat zetten ze mooi naar hun hand, en ook de kwartfinale werd met een 3e plaats succesvol afgelegd. In hun halve finale A/B grepen ze maar nipt naast de 3e plaats, en mochten zo op zondag aantreden in de B finale. Daar werden ze 3e, met een uiteindelijke 9e plaats op 29 deelnemers.

Proficiat aan alle roeiers, trainers en begeleiders! En uiteraard bedankt aan alle supporters die meeleefden met de roeiers.

De heats van het WK Juniores werden gevaren op woensdag 2 augustus. Voor België treden in Litouwen aan: Benjamin De Catelle in de JM1X, Caitlin Govaert in de JW1X en Marlon Colpaert met Tristan Vandenbussche in de JM2X. 

Marlon Colpaert en Tristan Vandenbussche in JM2X roeiden in hun heat van start tot finish aan de leiding. Met overwicht plaatsten ze zich in 6:40:57 voor de kwartfinales op vrijdag tussen 10u30 en 10u48.

Na een rustige start lag Benjamin De Catelle (JM1X) halverwege zijn heat op de 1e plaats. Pas na 1500 hield hij wat in, omdat posities 1 & 2 zeker waren van plaatsing voor de kwartfinales. Hij finishte uiteindelijk in 7:18:75 op de 2e plaats. We zien hem vrijdag terug in zijn kwartfinale tussen 11u27 en 11u45.

Caitlin Govaert (JW1X) moest bij de eerste 4 eindigen in haar heat om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Ze kwam onderweg telkens als 3e door en eindigde in een verspreid veld als 3e in 7:59:67. We zien ze terug op vrijdag in haar kwartfinale tussen 11u54 en 12u12.

De drie teams plaatsten zich dus zonder veel problemen voor de kwartfinales op vrijdag. Op donderdag moet geen enkel team meedoen met de herkansingen, ze kunnen zich voldoende sparen voor de wedstrijden op vrijdag. Na vrijdag zijn er halve finales op zaterdag en finales op zondag. 

 

Morgen start voor Benjamin De Catelle (JM1X), Caitlin Govaert (JW1X), Marlon Colpaert en Tristan Vandenbussche (JM2X) het WK voor Juniores in Trakaj, Litouwen. 
Woensdag roeien ze er hun heats; hieronder hun eerste wedstrijden (Belgische tijden): 
JM2X: H3, 15u42. 1-4>QF
JM1X: H3, 16u48. 1-2>QF
JW1X: H2, 17u33. 1-4>QF
Kwartfinales worden op vrijdag geroeid, herkansingen reeds op donderdag. 
Veel succes voor het ganse team en de coaches ter plaatse!

Live verslag van de wedstrijden vind je hier: http://www.worldrowing.com/events/2017-world-rowing-junior-championships/ 

Op die Worldrowing.com website zien we nog steeds dat onze eigen Niels Van Zandweghe rising star is, inclusief mooi interview: http://www.worldrowing.com/athletes/athlete/45984/ 

Tussen 19 en 23 juli ging in Plovdiv, Bulgarije, het WK U23 door. De Belgische delegatie bestond uit 4 roeiers. Tom De Borger in BM1X roeide na een 3de plaats in zijn heat naar een 5de plaats in zijn kwartfinale. In de halve finale C/D plaatste zij zich met een 3de plaats voor de C finale. Daarin werd hij 5de. In totaal werd Tom 17de op 27 deelnemers. 

Ruben Somers in BLM1X roeide eerst een 2de plaats en dan een 3de plek in zijn heat en kwartfinale. In de halve finale A/B plaatste moest hij tevreden zijn met een 6e plaats en een plaats in de B finale. Daarin werd hij 6de, met een 12de plaats op 34 deelnemers in totaal. 

Pierre De Loof en Ruben Claeys plaatsten zich met hun 1ste plaats in de reeks voor de halve finale A/B. Met een mooie 2de plaats plaatsten ze zich voor de A finale. Daar werden ze uiteindelijk 5de op totaal 21 deelnemers. 

Heel erg proficiat aan de roeiers en coaches voor deze mooie resultaten!

Op de eerste wedstrijddag van het WK U23 in Plovdiv hebben skiffeurs Tom De Borger en Ruben Somers zich rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales.

Ruben Somers finishte als tweede in zijn heat in 7.12.92 en plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Ruben roeide een constante wedstrijd. Hij ging het eerste 500m punt voorbij in vierde positie, haalde daarna Nieuw-Zeeland in en lag aan de 1.000m reeds als derde. Tijdens de laatste 1.000m haalde hij de Bulgaar in en nestelde zich in tweede positie, die hij tot het einde kon vasthouden. Ruben roeide de achtste snelste tijd op 34 skiffeurs. 

Ook Tom De Borger slaagde in zijn opdracht en werd derde in zijn heat in 7.12.07 en plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Tom ging snel van start en lag aan de eerste 500m in eerste positie. Daarna zakte hij terug naar respectievelijk vierde en vijfde positie aan de 1.000m en 1.500m. Tijdens de laatste 500m herpakte hij zich en roeide hij nog 2 skiffeurs voorbij waardoor hij als derde over de eindmeet kwam.

De dubbeltwee met Ruben Claeys en Pierre De Loof ging van start op de tweede wedstrijddag. Ze roeiden een knappe wedstijd en hebben zich rechtstreeks geplaatst voor de halve finales. Ze wonnen hun heat in 6.14.72.

Ruben Somers en Tom De Borger roeien hun kwartfinale op vrijdagvoormiddag, de dubbeltwee roeit hun halve finale op zaterdagvoormiddag.

Morgen 19 juli gaat het WK roeien voor -23 jarigen van start in het Bulgaarse Plovdiv. Er nemen drie Belgische teams deel: Tom De Borger in M1x (28 inschrijvingen), Ruben Somers in LM1x (34 inschrijvingen) en Ruben Claeys-Pierre De Loof in M2x (22 inschrijvingen). Tom De Borger en Ruben Somers roeien morgen reeds hun eerste wedstrijd. De dubbeltwee gaat donderdag van start.

Ruben Somers start in heat 5 om 17u55 en neemt het op tegen SVK - BUL - JPN - BEL - NZL. De eerste drie plaatsen zich voor de kwartfinales.
Tom De Borger start in heat 3 om 18u15 en neemt het op tegen GER - UKR - BRA - GRE - BEL. De eerste vier plaatsen zich voor de kwartfinales.

Opgelet, in Plovdiv is het 1u later dan in België, dus de wedstrijden vinden plaats om 16u55 en 17u15 Belgische tijd.

We wensen de roeiers héél veel succes toe!

De lichte dubbeltwee met Niels Van Zandweghe en Tim Brys, die ongeveer een jaar geleden hun laatste wedstrijd samen roeiden, finishten op één seconde van het brons op de derde en laatste wereldbeker van het seizoen. Ze werden knap vierde in 6.19.30. Frankrijk en Italië roeiden de volledige wedstrijd aan kop, de andere lichte dubbeltweeën op achtervolging aangewezen. De Belgen kwamen aan de 500m als derde door. Aan de 1.000m werden ze ingehaald door Ierland en zakten weg naar vierde positie. Aan de 1.500m lag Griekenland even voor en kwamen ze als vijfde door. Met hun eindsprint konden ze nog terugvechten naar die vierde plaats. Proficiat Niels en Tim! Het goud ging naar Frankrijk (6.12.96), het zilver naar Italië en het brons naar Ierland.

In een ongemeen spannende laatste 500m van de A finale volgde er een ware strijd om de tweede en derde plaats tussen de Hongaar, de Noor en Van Zandweghe. Niels Van Zandweghe veroverde het brons op het Europese Kampioenschap te Racice! Een dikke proficiat aan Niels, zijn coach Frans Claes en de technisch directeur Dominique Basset! Dit betekent de vijfde medaille voor België dit seizoen!

Er namen drie Belgische teams deel aan het Europees Kampioenschap voor junioren in het Duitse Krefeld. Benjamin De Catelle (Gentse RS) in JM1x, Caitlin Govaert (UNB) in JW1x en Marlon Colpaert (KRNSO) met Tristan Vandenbussche (BTR) in JM2x. De Belgische ploeg mocht naar huis vertrekken met een zilveren medaille voor de JM2x, een zesde plaats voor de JW1x en een dertiende plaats in de JM1x na een succesvol EK junioren.

Er namen 2 Belgische ploegen deel aan de eerste wereldbeker van het seizoen in Belgrado (Servië). Wegens blessure van dubbelpartner Tim Brys, was Niels Van Zandweghe genoodzaakt deel te nemen in de lichte skiff.

Ward Lauwers en Ruben Somers
werden geselecteerd in de lichte dubbeltwee.

Van Zandweghe won heel knap de bronzen medaille, het duo Lauwers-Somers eindigde tweede in de C-finale en mogen hun eerste wereldbeker afsluiten op een 14de plaats op 16 boten.

 

Klik hier voor de resultaten van World Cup I Belgrado - LM1x.

Klik hier voor de resultaten van World Cup I Belgrado - LM2x.

Klik hier voor de resultaten van de internationale juniorenregatta in München.

Klik hier voor de resultaten van de internationale meiregatta van KRSG.

Op de internationale DVR juniorenregatta in München op zaterdag 6 en zondag 7 mei mochten we Benjamin De Catelle (Gentse RS) en Caitlin Govaert (UNB) aan het werk zien. Op zaterdag wonnen beide skiffeurs heel knap de bronzen medaille, op zondag finishte De Catelle als tweede en Govaert als derde en in hun heat.

Dit weekend heeft Rowing Team Belgium drie bronzen medailles gewonnen. Gisteren wonnen junioren Benjamin De Catelle in JM 1x en Caitlin Govaert in JW 1x de bronzen medaille op de internationale juniorenregatta te München. Zonet won Niels Van Zandweghe in LM 1x op World Cup I in Belgrado de bronzen medaille. Aan de 1.500m lag hij nog in vijfde positie maar dankzij zijn snelle eindsprint finishte hij als derde in 7.07.27. De Hongaar Galambos won goud in 7.06.27, de Zwitser Schmid won zilver in 7.06.62. Dikke proficiat aan de roeiers en hun coaches! 

Afgelopen weekend vonden de time trials plaats in Hazewinkel, de nationale selectietesten in functie van het vormen van het Belgisch Nationaal Team. Er waren 4 categorieën (M-W-JM-JW) en de roeiers dienden in skiff aan de start te verschijnen. In het totaal waren er 45 deelnemers. Technisch directeur Dominique Basset werkte een progressiesysteem uit met voorwedstrijden, herkansingen, halve finales en finales. De weersomstandigheden waren gunstig. Op zaterdag was het overtrokken met af en toe een lichte bui, maar nauwelijks wind. Op zondag werd er geroeid onder een stralend blauwe hemel met wat meewind.

De categorie JM 1x werd gewonnen door Benjamin De Catelle (GRS) in 07.06.11. Marlon Colpaert (KRNSO) werd tweede, Tristan Vandenbussche (BTR) derde. De B-finale werd gewonnen door Tibo Vyvey van KRB.  

De categorie JW 1x werd overtuigend gewonnen door Caitlin Govaert (UNB) in 08.11.49. Sarah Svedbergh (KRNSO) kwam 14 seconden later over de eindmeet als tweede. Sharon De Caesemaeker (GRS) werd derde. De B-finale werd gewonnen door Marthe De Bruycker van KRB.

In de categorie W 1x was er slechts 1 inschrijving, namelijk Gwenaël De Leenheer (GRS). Zij finishte in de A-finale bij de categorie JW1x in 8.21.56.

In de categorie M 1x roeiden de lichte en zware senior heren samen. Grote afwezigen waren Hannes Obreno (BTR) en Tim Brys (KRCG) wegens medische redenen. Niels Van Zandweghe (BTR), wereldkampioen lichtgewicht skiff U23, was heer en meester en won de A-finale in 6.57.11. Tom De Borger (TRT) werd tweede in 7.03.70. Ruben Somers (ARV) werd derde in 7.05.54. De B-finale werd gewonnen door Brent De Bleser (TRT) in 7.09.83.

Klik hier voor de totale uitslag van de trials.

Klik hier voor de uitgebreide resultaten van zondag.

 

Klik hier voor de samenvatting van de resultaten van zondagvoormiddag.

Klik hier voor de startlijst van zondagnamiddag.

 

Klik hier voor de uitgebreide resultaten van zaterdag.

Klik hier voor de samenvatting van de resultaten van zaterdag.

Klik hier voor de startlijst van zondag.

Op vrijdag 2 december werden voor de 2e keer de  Vlaamse Roei Awards uitgereikt.

We konden opnieuw rekenen op een grote opkomst.

Meer foto's op onze VRL facebookpagina of bij ons fotoalbum.

 

Tussen de namen van de sporters en coaches die in aanmerking komen voor de jaarlijkse sportprijzen "Sportman, Sportvrouw, Belofte, Ploeg, Coach en Paralympiër van het Jaar" vinden we Hannes Obreno, Niels van Zandweghe en Dirk Crois, proficiat!

Het volledige artikel is te lezen op sporza.be: klik hier.

Tijdens het weekend van 22-23 oktober nam Eveline Peleman deel aan de Head of the Charles regatta in het Amerikaanse Boston. Peleman nam samen met 13 andere skiffeuses deel in de lichtgewicht categorie en won de race! Ze finishte in 20.25,854. Een schitterende prestatie!
Hierbij haar reactie: “The Head of the Charles is de grootste wedstrijd van de wereld (10.000 roeiers en 250.000 toeschouwers). Ik nam dit jaar voor de tweede keer deel en dankzij mijn deelname vorig jaar kende ik het bochtige parcours redelijk goed. De conditie zat duidelijk goed en dit leverde mij de overwinning op bij de lichtgewichten tegen een aantal WK roeisters en dit zou uiteindelijk een 8ste plaats in de open categorie opgeleverd hebben. Dit geeft veel vertrouwen na een hobbelig 2016."

 

Afgelopen week waren 18 atleten present op het Wereldkampioenschap te Rotterdam.

We kunnen opmerken dat alle atleten hele sterke prestaties hebben neergezet. In alle categorieën waarin we deelnamen stootten de roeiers door naar een B-finale (beste 12) of een A-finale (beste 6).

Hierbij een overzicht van hun prestaties:

U23

- Niels van Zandweghe (BTR) werd wereldkampioen licht skiff 

- Ruben Claeys (KRSG) en Tom De Borger (TRT)  werden 6e in de finale bij de M2x

- Ruben Somers (ARV) en Aurelien Goubeau (UNB) werden 9e (3e in de B-finale) bij de LM2x

Senioren

- Eveline Peleman (KRSG) werd 11e (5e in de B-finale) bij de LW1x

Junioren

- Brent de Bleser (TRT) werd 7e bij de JM1x (1e in de B-finale)

- Rachel Willaumez (UNB) werd 8e bij de JW1x (2e in de B-finale)

- Liam Beerlandt (KRNSO), Marlon Colpaert (KRNSO), Sander De Witte (KRB), Bert Verkest (KRB) met reserve Tristan Vandenbussche (BTR) werden 8e bij de JM4x (2e in de B-finale)

- Axelle Boels (KRSG), Valerie Foqué (TRT), Claire Henin (RCNSM), Ilse Vandenhouweele (KRNSO) met reserve Caitlin Govaert (UNB) werden 11e bij de JW4- (5e in de B-finale).

Een dikke proficiat aan alle atleten, de coaches, de begeleiders, de supporters!

Allerhande verslagen, persberichten en foto's zijn terug te vinden op onze facebookpagina: klik hier!

Het beloofde een erg spannende wedstrijd, de Mexicaanse favoriet snelde zo snel mogelijk weg van de rest. Niels samen met de Duitse boot mee in zijn zog. Tegen de 1000m hadden deze 3 boten zich afgezonderd van de rest van het pak en lag Niels 3e. Maar ze lagen nog op 0.6 seconden van elkaar, alles was speelbaar. 
De Duitser, maar vooral Niels duwden door na de 1000m en de Mexicaan liet iets van zijn pluimen vallen. Zo nam Niels de leiding met iets meer dan 500m te gaan.

Ook de Duitser moest iets toegeven op Niels, maar weigerde volledig te plooien. Zo ontspon zich een ongelooflijk spannend slot van de wedstrijd waarbij Niels alles uit de kast moest halen om zijn eerste plaats vast te houden. Maar het lukt! Niels Van Zandweghe is WERELDKAMPIOEN lichte skiff U23!!!

Een machtig sterke wedstrijd van de Brugse skiffeur! 

Proficiat aan Niels, zijn trainer Frans Claes en bondscoach Dominique Basset!!

 

Na een fantastische vierde plaats op de Olympische Spelen in Rio van Hannes Obreno in het skiffnummer is het nu aftellen naar het WK roeien in Rotterdam!

Een delegatie van 18 atleten zakt af om er de allerbeste prestaties neer te zetten.

Zondag 21/08 bijten de U23 de spits af, dan komen Niels van Zandweghe (BTR) in LM1x, Ruben Claeys (KRSG) en Tom De Borger (TRT) in M2x en Ruben Somers (ARV) en Aurelien Goubeau (UNB) in LM2x op het water.

Op maandag 22/08 vinden we Eveline Peleman (KRSG) terug aan de start in de senior categorie.  

De junioren treden in actie vanaf woensdag 24/08. In de skiff disciplines bij de heren vinden we Brent de Bleser (TRT) terug en bij de dames Rachel Willaumez (UNB). De JM4x met Liam Beerlandt (KRNSO), Marlon Colpaert (KRNSO), Sander De Witte (KRB), Bert Verkest (KRB) en Tristan Vandenbussche (BTR) roeien ook op woensdag samen met de JW4- met Axelle Boels (KRSG), Valerie Foqué (TRT), Claire Henin (RCNSM), Ilse Vandenhouweele (KRNSO) en Caitlin Govaert (UNB).

Alles is te volgen op www.worldrowing.com en op onze facebookpagina

We wensen alle Belgen heel veel succes toe!

Hannes Obreno wordt 4e in zijn eerste Olympische finale!

Ongelooflijke prestatie van de Brugse roeier in de finale van de skiff. Mahe Drysdale verlengt zijn Olympische titel, na een millimetersprint met de Koaat Damir Martin. Een fotofinish moest beslissen wie won.

Het werd al snel duidelijk dat het een wedstrijd in 2 snelheden ging worden. Drysdale, Synek en de snelle Martin gingen voor de medailles strijden. En Hannes moest met de Wit-Rus en de Cubaan vechten voor de dichtste ereplaatsen.

Plaatsen vier tot zes bleven telkens erg dicht bij elkaar. Pas in de laatste 500m kon Hannes het laken naar zich toe trekken en eindigde op een fantastische 4e plaats op zijn eerste Olympische Spelen!!

Proficiat Hannes, Dirk en Dominique!!!

Hannes Obreno plaatst zich voor de A finale in de skiff!!

Hannes ging als snelste van start. Na 500m lag alles nog dicht bij elkaar, maar Mahe Drysdale toont al meteen wie de favoriet is in deze halve finale en ligt op kop, Hannes ligt in 3e positie.

Tussen 500 en 1000m vormt zich een drietal na de duidelijk ongenaakbare Drysdale. Hannes samen met de Brit Alan Campbell en de Australiër Rhys Grant knokken voor plaatsen 2 en 3 die toegang geven tot de A finale. Aan de 1000m ligt Hannes 3e.

Na 1500m ligt iedereen nog dicht bij elkaar en is alles nog te beslissen. Plots valt de Australiër terug en komt de Wit-Rus Stanislau SHCHARBACHENIA sterk opzetten uit de achtergrond. In de sprint is de Brit Alan Campbell de eerste die het laat afweten, en verdelen Hannes en de Wit-Rus de 2 resterende plaatsen voor de A finale. Hannes houdt knap stand en finisht nipt 3e. De A finaleplaats is binnen!!

Proficiat Hannes!!

Klik hier voor de beelden van Sporza.

Morgen op post voor de finale van Hannes om 14u32.

OFFICIAL COMMUNICATION: 10 August 2016 - Racing is postponed. No racing today.

Vandaag geen roeiwedstrijden in Rio. Alles wordt naar morgen verzet, waardoor de halve finale van Hannes ook verlegd wordt naar vrijdag 14.50u Belgische tijd. Hier het vernieuwde programma.

Baan 1: WEGRZYCKI-SZYMCZYK, Natan (POL)

Baan 2: CAMPBELL, Alan (GBR)

Baan 3: OBRENO, Hannes (BEL)

Baan 4: DRYSDALE, Mahe (NZL)

Baan 5: GRANT, Rhys (AUS)

Baan 6: SHCHARBACHENIA, Stanislau (BLR)

Een aartsmoeilijke opdracht voor Hannes, die wel door zijn goede tijden in de kwartfinales de gunstige derde baan krijgt toebedeeld.

Mahe Drysdale naast hem, de regerend Olympisch kampioen en nog zilver op het WK vorig jaar is de te kloppen man voor het ganse toernooi. Hij won ook de 2 World Cups waaraan hij dit jaar deelnam. Maar Hannes heeft hem uiteraard onlangs al eens geklopt in de Royal Henley Regatta.

Aan de andere kant hebben we de Brit Alan Campbell, de bronzen medaille van het WK vorig jaar. Zijn World Cup deelnames dit jaar eindigden ook telkens in de A finale.

Ook de Wit-Rus Stanislau Shcharbachenia is een sterke tegenstander. Op het WK haalde hij een 7e plaats en op het EK een 5e plaats. Op de World Cup II won hij de B finale.

Rhys Grant, de Australiër, roeit niet altijd in de M1X. Vroegere jaren roeide hij vooral in M4X. Op het Olympische kwalificatietoernooi in Luzern kwalificeerde hij zich als 2e, na Hannes.

De Pool Natan Wegrzycki-Szymcyk kwam Hannes reeds tegen in de reeksen in Rio. Toen werd hij 2e na Hannes. De Pool kwam Hannes ook tegen op het WK en de World Cup dit jaar. Er werd eens verloren en eens gewonnen.

Er zijn geen gemakkelijke tegenstanders meer dus. Plaatsen 1 tem 3 geven een plaats in de A finale, anders wordt het de B finale. Het wordt er op of er onder voor Hannes, die hopelijk zijn goede conditie en jarenlange voorbereiding kan verzilveren met een finale A plaats!

Eens goed gestart kwam er al snel een kleine kloof tussen Hannes die er samen met de Egyptenaar Abdel Khalek ELBANA vandoor ging. De Egyptenaar nam de eerste plaats, maar verwacht werd dat hij nog ging stil vallen en achterop geraken.

Halverwege de wedstrijd nam Hannes over en de Egyptenaar viel inderdaad wat terug. Echter niet erg veel en ook de 3e, de Mexicaan Cabrera kon niet echt overtuigen. Hannes kon zo zijn kwartfi...nale controleren, en won comfortabel en gecontroleerd zijn wedstrijd.

De Egyptenaar overtrof zijn stoutste verwachtingen en hield zijn 2e plaats vast. De Mexicaan werd derde, voor de Hongaar (van wie meer verwacht werd), de Algerijn en de Paraguayaan.

Hannes won zijn wedstrijd met 6:48:900 als tijd, de derde beste tijd van de kwartfinales. Donderdag zien we hem opnieuw terug in de halve finales vanaf 13.30u. Dan staat een plaats in de A finale op het spel.

Een frisse en geschoren Hannes Obreno begon meteen scherp en attent aan zijn reeks. Hij nam meteen de eerste plaats en het was snel duidelijk dat enkel de Argentijn ROSSO, Brian en de Pool WEGRZYCKI-SZYMCZYK, Natan even konden volgen. Na 500m kwamen ze dan ook in die volgorde door.

De Pool en de Argentijn wipten haasje over, maar Hannes bedreigen konden ze nooit. Hij ging gestaag door op zijn elan en bouwde rustig zijn voorsprong uit. De Argentijn liet volledig lopen na halverwege, en enkel de Pool hield Hannes nog even in het zicht. De plaatsen lagen zo snel vast en het was niet nodig om verder zware inspanningen te leveren. Een geconcetreerde Hannes Obreno slaagt zo in zijn op zet en kan nu recupereren tot dinsdag, om vanaf 13.30u (Belgische tijd) zijn kwartfinales te beslechten.

De zondagedstrijden werden afgelast wegens defecten aan technische installaties door de harde wind. De wedstrijden werden verlegd naar maandag. De andere wedstrijden van maandag worden ook die dag geroeid, waardoor vanaf dinsdag opnieuw het normale schema gevolgd wordt voor de M1X.

Zaterdag 6/08/2016 gaat voor Hannes Obreno het Olympisch roeitoernooi van start. Om 13.50u, 8.50u plaatselijke tijd, neemt hij het op tegen 4 tegenstanders in Heat 3. We hebben de tegenstanders even onder de loepe genomen:

Baan 1: @AlhusseinGambour ('89). Libieriaan die vorig jaar de A finale haalde van het Afrikaanse Olympische kwalificatietoernooi en daar een 5e plaats behaalde. Op de World Cup I in Varese dit jaar haalde hij een 5e plaats in de D finale.

Baan 2: @NathanWEGRZYCKI-SZYMCZY ('95). Pool die op het WK in Aigebelette de 3e plaats behaalde in de B finale en zo zijn ticket voor Rio bemachtigde. Hij kwa...m Hannes ook tegen in de A finale van de World cup I in Varese, waar hij naar een 5e plaats roeide. Hannes haalde daar een 3e plaats.

Baan 3: @KHOLMURZAEVShakhboz ('96). Oezbeek die tot nu toe vooral in LM2x roeide. Daarin haalde hij als voornaamste resultaat een 5e plaats in de reeksen van World Cup I in Bled 2015.

In baan 4 roeit onze Hannes Obreno.

Baan 5: De Argentijn Brian Rosso ('87). Deze roeier gaat al even mee in het circuit. zijn laatste resultaten zijn een 4e plaats in de D finale op het WK in Aigebelette, een 4e plaats in de B finale in Varese (World Cup I) en een 3e plaats in de C finale op de World Cup II in Luzern.

Al bij al niet de zwaarste tegenstand voor Hannes. Een deelnemersveld waarbij hij zich zou moeten kunnen plaatsen bij de eerste 3. We wensen hem veel succes en volgen hem om 13.50u (Belgische tijd) stipt!

Onze Junioren presteerden zeer goed op het Europees Kampioenschap te Trakai.
4 teams werden uitgestuurd naar het EK en alle 4 behaalden ze de finales.
Ze eindigden allemaal op de 4e plek.

JW1x: Rachel Willaumez
JM1x: Brent De Bleser
JW4-: Axelle Boels, Valerie Foqué, Claire Henin, Ilse Vandenhouweele
JM4x: Liam Beerlandt, Marlon Colpaert, Sander De Witte, Bert Verkest
Reserves: Caitlin Govaert, Tristan Vandenbussche
Coaches: Dominique Basset, Christel Hiel, Jeroen Neus, Olivier Olbregt, Louis Timmers
Kiné: Florence Libois

Proficiat aan alle roeiers, coaches en omkadering!

Foto's en verslagen zijn te vinden op onze facebookpagina.

Hannes Obreno heeft de Henley Royal Regatta gewonnen.

Hiermee treedt hij in de voetsporen van Wim Van Belleghem die in 1991 de race won!

Van harte proficiat!

Spijtig nieuws bereikt ons uit het FISA hoofdkwartier. Geen enkel ticket voor Rio werd teruggegeven, waardoor Niels Van Zandweghe en Tim Brys in de lichte dubbeltwee geen aanspraak meer kunnen maken om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Rio.

"FISA confirm that all NOCs have responded and all 550 places are confirmed. That is to say that there are no more open quota. There was one place that was a question mark but it has been confirmed today that the injury to this rower is not as bad as anticipated and he will row in Rio. Again, we are really sorry for Tim and Niels, but this is the situation now."

Gisterenavond heeft de Koninklijke Belgische Roeibond de knoop doorgehakt. Voorlopig mag er één boot naar Rio.
Skiffeur Hannes Obreno mag ons land vertegenwoordigen op de Olympische Spelen.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe hebben nog een waterkansje. Eens gekend is welke en hoeveel olympische tickets door bepaalde federaties worden teruggegeven, zal de FISA kijken of er nog een ticket aan België kan uitgereikt worden, het Belgische team staat bovenaan hun lijstje. Die beslissing valt op 13 juni.

Lees meer op onze facebookpagina waar alle persartikels worden verzameld.

Finale M1X - Hannes Obreno

Hannes startte sterk in zijn finale, in de eerste slagen had hij even de eerste plaats. Toen kwam de Deen en de Hongaar er over. Na 500m had hij de derde plaats, maar met minieme verschillen op de rest van het veld. De wedstrijd bleef uitermate spannend, met de Australische boot van Rhys Grant die de leiding overnam, maar Hannes die meeging. Na 1000m kwam Hannes door op de 2e plaats, na de Australiër, maar met de eerste vier plaatsen nog binnen 6 tienden van een seconde.

Eens na de 1000m schakelde Hannes een versnelling hoger en kon hij voor een eerste keer zijn boot aan de leiding leggen. De Australiër Grant bleef echter zijn karretje aanhaken, en ook de Deen Sverri Sandberg Nielsen was nooit veraf. Na 1500m lag Hannes nog steeds op de eerste plaats, met de Australiër binnen de seconde, maar de Deen reeds op een kleine 3 seconden. De strijd voor de derde laats barstte in alle hevigheid los en daar moesten de boten aan de leiding goed voor opletten. Het strakke tempo aanhouden en niet buigen!

Hannes hield niet alleen stand, hij liep zelfs nog een beetje uit, en won zijn finale!! Zijn tijd van 6:47:610 was genoeg om de Australiër (6:49:070) en de Hongaar Bendeguz Petervari-Molnar (6:50:210) af te houden. De Hongaar had nog een haar voorsprong op de Deen voor de derde plaats.

Proficiat aan Hannes en coaches Dirk Crois en Dominique Basset!!

Finale LM2X met Niels van Zandweghe en Tim Brys

De lichte dubbeltwee startte meteen aan kop in hun finale. Samen met de Spanjaarden wisselden ze de koppositie enkele keren af. Niels en Tim duwden door, en de Spanjaarden moesten de rol lossen. Het waren echter de Denen en de Turken die sterk kwamen opzetten. Na 1000m hadden Niels en Tim nog een minimale voorsprong op de Denen Mads Rasmussen en Rasmus Quist Hansen, die kort daarna de koppositie overnamen.

Die waren ze snel weer kwijt, want de Turken, met Enes Kuşku en Huseyin Kandemir, kwamen sterk opzetten. Turkije en Denemarken namen de wedstrijd over, maar Niels en Tim gaven niet af. Ze lagen in derde positie na 1500m. Maar het was duidelijk dat alles nog moest beslist worden in de laatste 500m: de eerste 3 boten lagen binnen de halve seconde.

Niels en Tim begonnen aan een sterke inhaalrace en haalden verschroeiend uit met hun eindsprint. Ze haalden de Denen en de Turken in en wonnen de finale!! Met hun tijd van 6:21:78 hadden ze genoeg over om de Turken (6:23:10) en de Denen (6:23:13) achter zich te houden.

Proficiat aan Niels, Tim en coaches Frans Claes en Dominique Basset!!

Hannes Obreno won zijn halve finale op het kwalificatietornooi in Luzern. Het werd een heel spannende wedstrijd! Hannes finishte in 7:00:97. Een fotofinish moet de tweede en derde plaats bepalen. De Hongaar Bendeguz Petervari-Molnar eindigde als tweede in 07:01:92 en met 2 honderdsten van een seconde verschil eindigde de Australiër Rhys Grant op de derde plaats. Hannes roeide de snelste tijd van de halve finales.
Morgen roeit hij de finale tegen Denemarken, Duitsland, Finland, Hongarije en Australië!

Tim Brys en Niels van Zandweghe wonnen eveneens hun halve finale op het kwalificatietornooi in Luzern. Ze startten hun wedstrijd in derde positie maar schoven al snel op naar tweede positie. Met een mooie eindsprint konden ze Turkije op de meet kloppen! De Belgische LM2x finishte in 6:30:22 ook de snelste tijd van de halve finale. Turkije eindigde tweede in 6:30:61 en na een stevige eindsprint kon Nieuw-Zeeland nog de derde positie inpalmen met een tijd van 6:32:39.
Morgen roeien ze de finale tegen Denemarken, Spanje, Portugal, Turkije en Nieuw-Zeeland!

Zowel Hannes Obreno​ (M1x) als Tim Brys​ en Niels van Zandweghe​ (LM2x) veroverden een plaats in de halve finale van maandag 23/05. Beiden roeiden de 1e plaats in hun heat.
Hannes finishte in 6.54.42 en liet zo de Slovaak Babec Lukas achter zich. Tim en Niels roeiden in 6.24.38 en mogen samen met de Portugezen en Nieuw-Zeelanders naar de halve finale.

Klik hier voor het persbericht!

De Vlaamse Roeiliga wenst al zijn atleten, coaches en begeleiders heel veel succes toe!

Brent De Bleser (TRT Hazewinkel) bewees op de tweede wedstrijddag in Munchen dat hij in goede vorm is want hij kwam als snelste skiffeur over de meet op 24 deelnemers. De gouden plak mocht hij dus in ontvangst nemen.

Ook Rachel Willaumez (UNB) kwam heel sterk voor de dag. Ze liet enkel de Franse Margaux Balleul voor en mocht dus tekenen voor zilver.

Hannes startte goed en vatte de wedstrijd aan in vierde positie. Het werd een spannende strijd voor de derde plaats met de wereldkampioen Ondrej Synek. De Tjech kon met amper negentien honderdsten van één seconde verschil Hannes nipt weerhouden van de bronzen medaille. Op de eerste plaats vinden we de kroaat Damir Martin terug en het zilver is voor de Litouwer Mindaugas Griskonis.

De Belgische dubbel vatte de A-finale aan in baan 6 waar ze te kampen kregen met een felle zijwind. Als nieuwkomers in dit nummer startten ze in vijfde positie. Halfweg de wedstrijd verloren ze ook deze positie aan de Nederlandse Muda broers. Net zoals het Brugs-Gents duo strijdt ook het Nederlands duo nog voor een ticket voor Rio. Niels en Tim gingen tot het uiterste om alsnog die 5de positie (07:07:730) te bemachtigen voor de Muda broers. Ze eindigden op een kleine 10 seconden van de Ierse winnaars (06:57:760). Het zilver ging naar Duisland en het brons naar Noorwegen.   

Deze morgen kwam Eveline Peleman om 09.05u aan de bak in de B-finale van het EK in Brandenburg. Eveline startte in baan 3 en werd tweede in haar wedstrijd met een tijd van 08.25.13.

Brent De Bleser (TRT Hazewinkel) en Rachel Willaumez (UN Brussel) plaatsten zich net niet voor de A-finale. Brent De Bleser won in de B-finale en mocht met zijn 7de plaats op 42 skiffeurs het beste Belgische resultaat op tekenen. Rachel Willaumez werd 3de in haar B-finale en werd negende op 29 skiffeuses.

 

Beiden roeiden een sterke voorwedstrijd waarin zowel Brent als Rachel de tweede beste tijd roeiden op gans hun deelnemersveld. Brent slaagde er zelfs in om zijn B-finale een sterkere tijd te roeien dan de winnaar van de A-finale.

 

Vandaag roeiden onze atleten op het EK in Brandenburg.

Vanochtend ging Evelien Peleman aan de slag in haar herkansing. Plaatsen 1 & 2 mochten door naar finale A. Evelien (8.53.39) roeide bijna de ganse wedstrijd op de 4e plaats en strandde op 14 seconden van de eerste plaats van de Ierse Denise Walsh (8.39.41) . De top 3 eindigden binnen de 2 seconden van elkaar. Morgen om 09.05 vinden we haar opnieuw terug in de B finale.

Hannes Obreno kwam als de 2e in actie. In zijn halve finale moest hij bij de top 3 eindigen om door te gaan naar de A finale. Hannes startte rustig, naar met nog 500m te gaan was hij reeds van de 5e naar de 2e plaats opgeschoven. Die plaats liet hij niet meer los. Hij eindigde op 2 seconden van de Kroaat en winnaar van de vorige World Cup I in Varese eerder dit jaar, Damir Martin (7.43.69). Hannes (7.45.28) versloeg onder andere de Tsjechische wereldkampioen Ondrej Synek en de Brit Alan Cambell, beide reeds geplaats voor de Olympische spelen. De Kroaat en de Tsjech komt Hannes nog tegen in de finale morgen. Verder tegenstand morgen om 13.03u zijn: de Litouwer Griskonis Mindaugas, de Deen Sverri Nielsen en de Wit-rus Stanislau Shcharbachenia.

Als derde boot vandaag kwam de lichte dubbeltwee aan bod om 12.10u. Een derde plaats was opnieuw voldoende voor plaatsing in de A finale. Deze plaats hadden ze reeds vast na de eerste 500m. De Noren, bronzen medailles op het vorige WK, snelden reeds rap naar een comfortabele voorsprong, en er was een strijd daarachter tussen de Nederlanders, de Belgen en de Oekraïners. De Oekraïners haakten af, waardoor er een prestigesprintje begon tussen Niels Van Zandwegen en Tim Brys tegen de Muda broers. Uiteindelijk wisten Niels en Tim de finale reeds binnen en lieten de Nederlanders een vijftal seconden uitlopen (7.02.39 t.o.v. 6.57.81). Naast Oekraïne en Nederland staan in de finale, morgen om 10.48u, de Ieren, de Duitsers en de Polen hen op te wachten.

Ook Hannes Obreno roeide een zeer knappe A-finale. Hij veroverde het brons en haalt hiermee een tweede bronzen medaille voor België binnen op de World Cup in Varese. De Kroaat Martin kwam het snelste uit de startblokken en nestelde zich op een comfortabele eerste positie, die hij heel de wedstrijd kon aanhouden. Hij veroverde het goud in 07.10.23. Ook de Cubaan Rodriguez was een maatje te sterk voor Obreno. Hij veroverde het zilver in 07.16.22. Obreno lag aan de 1.000m nog in vierde positie, maar roeide zich voorbij de Poolse skiffeur en stond zijn derde plaats niet meer af. Obreno veroverde het brons in 07.17.38. Wat een topdag voor het Belgische roeien! De Fin Robert Ven finishte als vierde in 07.19.48, de Pool als vijfde in 07.20.03 en de Israëliër Fridman als zesde in 07.23.79. De Fin en de Israëliër zijn tevens de belangrijkste concurrenten voor Hannes om te strijden voor een Olympisch ticket in Luzern binnen een maand. De B-finale werd gewonnen door de Witrus Shcharbachenia in 07.16.73.

De lichte dubbeltwee met Niels Van Zandweghe en Tim Brys heeft zonet de bronzen medaille veroverd op hun eerste internationale wedstrijd als nieuwe ploeg, een zéér knap resultaat! De laatste 500m was het een ware nek-aan-nek race met de Nederlandse Muda-broers. De Belgen finishten nipt als derde in 06.44.12, de Nederlanders in 06.44.29. Zuid-Afrika won het goud in 06.41.13, Ierland het zilver in 06.41.36. Een zeer hoopvol resultaat voor de jonge Belgen die binnen een maand in Luzern strijden voor een Olympisch ticket.

De lichte dubbeltwee met Van Zandweghe en Brys heeft zich net als skiffeur Hannes Obreno geplaatst voor de A-finale. Het was een heel spannende wedstrijd waarbij steeds een viertal boten binnen de seconde ten opzichte van elkaar lagen. De Belgen lagen aan de 1.500m in vierde positie, maar konden met hun eindsprint nog die felbegeerde derde plek veroveren. Ze finishten in 06.20.85. Ierland won de halve finale in 06.19.57, Nederland werd tweede in 06.20.69. Opmerkelijk is dat de eerste vijf boten binnen de vijf seconden finishten. Een hele knappe prestatie voor deze ploeg op hun eerste grote internationale test. De andere A-finalisten zijn Zuid-Afrika (06.19.42), Spanje (06.22.08) en Denemarken (06.22.09). De A-finale wordt morgen gevaren om 10u33.

Hannes Obreno mocht vandaag starten in baan 3. De voornaamste concurrenten in zijn halve finale waren de Cubaan Rodriguez, de fin Robert Ven en de Belarus Shcharbachenia. De Cubaan lag aan de 500m aan de leiding en kon die positie de hele wedstrijd aanhouden. Hij won de halve finale in 06.51.95. Obreno lag aan de 500m in tweede positie, maar moest die plek aan de 1.000m afstaan aan de Fin Robert Ven. Het werd een strijd tussen beide roeiers, maar Obreno slaagde er niet meer in die tweede plek te veroveren. Hij finishte knap als derde in 06.55.01 en plaatst zich hierdoor voor de A-finale, die morgen om 12u33 geroeid wordt. De andere opponenten in de A-finale zijn de Kroaat Martin (06.48.39), de Pool Wegrzycki-Szymczyk (06.52.43) en de Israëliër Fridman (06.55.25).

De Federale Sporttechnische Commissie van de Koninklijke Belgische Roeibond selecteerde 2 ploegen voor de eerste wereldbeker van het seizoen. Hannes Obreno neemt deel in skiff, Niels Van Zandweghe en Tim Brys in de lichte dubbeltwee. Beide ploegen trachten nog een Olympisch ticket op zak te steken. In de categorie M1x zijn er 29 skiffeurs ingeschreven, in de categorie LM2x zijn er 19 boten ingeschreven.

Hannes Obreno ging aan de slag in de vierde heat. Enkel de winnaar van de heat plaatste zich rechtstreeks voor de halve finales. De belangrijkste tegenstander in zijn heat was de Belarus Shcharbachenia, winnaar van de B-finale op het WK Aiguebelette 2015 en brons op World Cup II Varese 2015. Obreno ging als eerste over de 500m lijn en kon die positie de volledige race aanhouden. Hij roeide de snelste 1.500m tijd van alle heats en lag daar 3 seconden voor op de Belarus, die het toen voor bekeken hield. Obreno finishte als eerste in 07.01.93, Shcharbachenia als tweede in 07.10.68.

De andere heats werden gewonnen door de Nederlander Broenink (winnaar B-finale World Cup I Bled 2015 in 2x, brons World Cup III Luzern 2014 in 2+) in 06.57.90, de Cubaan Rodriguez (6de WK Aiguebelette 2015 en brons WK Amsterdam 2014) in 06.55.05 en de Kroaat Martin (5de WK Aiguebelette 2015) in 07.00.80. De halve finales worden morgen geroeid om 14:10 en om 14:17.

 

De lichte dubbeltwee met Niels Van Zandweghe en Tim Brys ging aan de slag in de tweede heat. In deze categorie gingen de eerste twee ploegen van de heats rechtstreeks door naar de halve finale.

De boot moest het opnemen tegen de Nederlandse Muda broers en tegen de Zuid-Afrikanen Smith en Thompson, goed voor goud en de world best time (06.05.36) op het WK in Rotterdam 2014 en 4de op het WK in Aiguebelette 2015. De Zuid-Afrikanen nestelden zich al snel op de eerste positie en konden die de hele wedstrijd aanhouden. Ze wonnen de heat in 06.23.19. Van Zandweghe en Brys, slechts een 6-tal maanden samen in de boot, gingen als derde over de 500m. Het was tot aan de 1.500m een nek aan nek race met de Nederlanders. De Belgen haalden hun snelle eindsprint boven en finishten als tweede in 06.24.88. De Muda broers finishten als derde in 06.33.27.

De andere landen die zich plaatsten voor de halve finales zijn Denemarken (06.30.28), Zwitserland (06.32.61), Ierland (06.27.07) en Groot-Brittannië (06.33.38). De Belgen roeiden de tweede snelste tijd in de heats. De halve finales worden morgen geroeid om 14:38 en om 14:45.

Afgelopen zondag werd een reportage over de Belgische roeiers in de running voor een ticket voor Rio uitgezonden in sportweekend.

Klik hier om de reportage opnieuw te bekijken.

 

Op vrijdag 6 mei rond het middaguur roeiden onze atleten op het Europees Kampioenschap te Brandenburg.

Hannes Obreno ging als eerste Belg aan de slag in de tweede heat van drie. Hij diende bij de eerste 2 te eindigen om door te stoten naar de halve finales op zaterdag 7 mei. Hannes slaagde in deze opdracht en diende enkel de Litouwse Griskonis voor te laten. Hij roeide in 7.39.96, de Litouwer finishte in 7.32.69.

De lichte dubbeltwee met Niels Van Zandweghe en Tim Brys kwam een half uur later aan de slag in de tweede heat van drie. Zij moesten bij de eerste drie ploegen zijn om door te gaan naar de halve finale. En ook zij slaagden hierin door als tweede over de eindmeet te komen in 6.49.46. De Ieren, met de broers O'Donovan, gingen hun voor in 6.46.75.

Als laatste Belg ging Eveline Peleman aan de slag. Bij de lichte skiff waren er twee heats waarbij telkens de eerste twee boten zich rechtstreeks plaatsten voor de A-finale. De derde in de reeks wordt doorverwezen naar de herkansingen. Eveline Peleman eindigde derde in 8.32.16 en roeit morgen om 10u30 de herkansingen om toch nog een plaatsje te veroveren in de A-finale. Winnaar van de heat was de Deense Holmegaard (8.23.99) gevolgd door de Poolse Mikolajczak (8.25.82). 

 

De Vlaamse sportsector zet in 2016 het thema pesten hoog op de agenda. Ook wij delen deze visie en vragen mee om een Time Out tegen Pesten.

Pesten is een ingrijpende vorm van geweld waarmee ook minderjarige sporters in Vlaamse sportorganisaties te maken krijgen. Het is kwetsend, schadelijk en soms zelfs levensbedreigend. Daarom wil de Vlaamse sportsector het thema pesten grondig aanpakken. Coaches en bestuurders worden in 2016 geïnformeerd, opgeleid en gestimuleerd om actief aan een pestvrije omgeving te werken. De Vlaamse sportwereld bouwt zo mee aan een klimaat waarin kinderen en jongeren zich op persoonlijk en sportief vlak ten volle kunnen ontwikkelen en ontplooien. 

De campagne loopt het hele jaar door onder de titel Time Out tegen Pesten, ofwel ‘TOP in de sport’. Nadat tal van topsporters de campagne steunden via de sociale media (#TOPindesport), is het nu aan ons om een Time Out te vragen en het thema pesten op de agenda te zetten. Wij zeggen alvast luidop Time Out tegen Pesten!

Daarom roepen we jullie ook op om zelf een Time Out foto te posten op jullie sociale media (#TOPindesport). Samen maken we werk van een pestvrij sportklimaat en geven we aan iedereen te kennen dat pesten geen plaats heeft binnen de sportwereld.

Wie meer informatie wil over dit thema, verwijzen we graag door naar de website van de campagne: www.topindesport.be. Je kan ook altijd terecht bij het Internationaal Centrum voor Ethiek in de Sport (ICES) voor informatie over pesten en andere ethische thema’s (http://www.ethischsporten.be/).

Op maandagavond 30 november organiseerde de Vlaamse Roeiliga de clinic 'mental coaching' in het Huis van de Sport te Gent. De spreker was Eva Maenhout, reeds een 8-tal jaar sportpsycholoog in topsport. Er waren een 25-tal aanwezigen vanuit 8 verschillende clubs.

Het was een interessante en interactieve bijscholing waar we heel praktijkgericht te werk gingen. Naast wat theoretische achtergrond was het de bedoeling dat de coaches eigen ervaringen en mentale uitdagingen naar voor brachten waarmee ze tijdens trainingen en wedstrijden geconfronteerd worden. De coaches deelden heel wat good practices.

Bedankt aan Eva Maenhout voor de interessante avond en aan de coaches voor hun aanwezigheid en nuttige inbreng.

Eveline Peleman werd zoals vorig jaar uitgenodigd door sponsor Filippi om deel te nemen aan de Silver Skiff Race te Turijn afgelopen weekend. “De wedstrijd verliep heel goed onder een aangenaam zonnetje. De laatste 2km (11km totaal) waren er wel net een beetje te veel aan. Uiteindelijk finish ik hier in een sterk internationaal veld op een 3de totaal plaats en 1ste bij de U23. Het gevoel en de conditie in vergelijking met The Head of The Charles is al een pak beter. Een zeer tof weekend met zeer aangenaam gezelschap van de Sinkovic broers, Mahe Drysdale, Pedro Fraga, Caroline Bouw (winnares en 3de plaats op het WK 2015),...”

Tijdens de eerste week van september vond op het Franse Lac d’Aiguebelette het WK roeien plaats. Vier teams verdedigden er de Belgische driekleur: M1x Hannes Obreno, W1x Eveline Peleman, LM1x Tim Brys en W2- Marine Lewuillon-Jeanne Ghuysen.

De spotlights waren gericht op Hannes Obreno, doelstelling was top 9 roeien en zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio volgend jaar. In deze opzet is Obreno jammer genoeg niet geslaagd. Hij finishte als zesde in de B-finale in 07.02.75, dus als twaalfde in de totaalstand. De B-finale werd gewonnen door de Witrus Shcharbachenia in 06.46.57. De A-finale werd gewonnen door de Tsjech Synek in 06.54.76.
Volgend jaar heeft Obreno nog een laatste kans op de final Olympic qualification regatta in Luzern. 

Bij de lichtgewichten won de Gentse skiffeur Tim Brys knap de B-finale in 07.05.09.

Eveline Peleman finishte als vierde in de D-finale in 07.53.08 en sluit hiermee haar eerste WK bij de zwaargewichten af als 22e op 36 skiffeuses.

De 2- met Marine Lewuillon en Jeanne Ghuysen finishten als laatste in de D-finale in 07.45.59.

  
 
 

 

Er werden 2 skiffeurs geselecteerd voor het Wereldkampioenschap voor junioren in Rio de Janeiro: Ruben Claeys bij de jongens en Rachel Willaumez bij de meisjes. Beide roeiers legden een knap parcours af. Claeys plaatste zich rechtstreeks voor de kwartfinales, en finishte in die kwartfinale als tweede op minder dan één seconde na de Amerikaanse winnaar. In de halve finale lootte Ruben een zware reeks en finishte als vijfde waardoor hij zich plaatste voor de B finale. In die finale nam Ruben de beste start, maar zakte uiteindelijk weg naar de vijfde plek. Halfweg nestelde hij zich op de vierde plaats maar in de slotmeters kon hij niet reageren op de tempoversnellingen van zijn tegenstanders. Ruben finishte vierde en behoort bij de tien snelste junior skiffeurs van de wereld. De B finale werd gewonnen door USA in 07.14.98. Tsjechië werd tweede, Nieuw-Zeeland derde. De A finale werd gewonnen door Italië in 07.05.77. Duitsland ging met de zilveren medaille naar huis, Australië met de bronzen. (Foto: row2k.com)

 Ook de Brusselse Willaumez kon zich plaatsen voor de B finale. Rachel lag tot aan de 1.000m in zesde positie maar kon daarna nog een aantal skiffeuses inhalen. Ze finishte als derde in 08.08.98. Kroatië won de B finale in 08.06.55. De Nederlandse Marieke Keijser won de A finale in 07.49.76.

Proficiat aan Ruben Claeys (10e op 25 skiffeurs) en Rachel Willaumez (9e op 24 skiffeuses) met hun knappe prestatie op het WK voor junioren in Rio de Janeiro!

  Op de Coupe de la Jeunesse in het Hongaarse Szeged heeft de Belgische juniorenploeg maar liefst 8 medailles behaald. Elke roei(st)er kon naar huis gaan met minstens 1 medaille. Met de gouden medaille van de JW8+ op vrijdagavond kon het weekend alvast goed ingezet worden. Op zaterdagochtend won Tom De Borger in JM1x de tweede gouden medaille. Op zondag won Tom zilver. Ilse Vandenhouweele en Chloé Zülke wonnen beide dagen in JW2x brons, net als Marlon Colpaert en Calvin Govaert die in JM2x ook met twee bronzen plakken naar huis mochten gaan. De zilveren medaille was weggelegd voor de jongens van de JM8+ die op zondagmiddag een zeer knappe wedstrijd roeiden. België eindigde op de 7e plaats in het landenklassement. Italië was de grote overwinnaar van dit klassement. 
   

 

De Federale Sporttechnische Commissie van de Koninklijke Belgische Roeibond selecteerde de lichte dubbelvier met Niels Van Zandweghe – Aurélien Goubau – Ruben Somers – Maxim Serlez voor het WK U23 te Plovdiv (Bulgarije) van 22-26 juli onder leiding van coach Frans Claes. In deze categorie waren er 10 entries. De Belgische jongens mochten afgelopen donderdag aan de slag in de tweede heat. Enkel de eerste twee ploegen plaatsten zich rechtstreeks voor de A-finale. Frankrijk en Groot-Brittannië slaagden in deze opdracht. De Belgen spaarden hun krachten en finishten als vierde in 06.31.94. In de herkansingen stond hen een loodzware opdracht te wachten: finishen bij de eerste twee om zich te plaatsen voor de A-finale. De jongens hebben een zeer sterke wedstrijd gevaren en slaagden in deze opdracht. Ze konden heel de wedstrijd hun tweede positie aanhouden en finishten in 05.59.77, een kleine seconde voor Canada (06.00.47), dat werd doorverwezen naar de B-finale. Italië werd eerste in 05.58.49. Zaterdagavond finishten de Belgen als zesde in de A-finale in 06.23.70. Frankrijk won het goud in 06.05.61. De Belgische jongens mogen terugblikken op een heel knappe prestatie. De komende maanden zullen de opties bekeken worden om een Olympische lichte dubbeltwee te vormen.

Hannes Obreno finishte vrijdagmiddag als tweede in zijn heat in 07.00.75 en werd doorverwezen naar de herkansingen aangezien enkel de winnaar van de heat zich rechtstreeks plaatste voor de halve finales. Wereldkampioen Synek volbracht die opdracht en won de heat in 06.55.66. Obreno won overtuigend de herkansing in 06.58.18 en plaatste zich voor de halve finales. Allesbehalve een eenvoudige opdracht met Drysdale (NZL), Synek (CZE) en de Kroaat Martin, Europees Kampioen 2015, naast hem, én een felle tegenwind die ook van de partij was. Obreno lag heel de wedstrijd in tweede positie maar moest die plaats uiteindelijk nog afstaan aan Synek. Hij finishte als derde in 07.12.28 waardoor hij zich plaatste voor zijn eerste A-finale op een wereldbeker, een knappe prestatie! In die A-finale heeft Obreno de regerend wereldkampioen Ondrej Synek geklopt met zijn verschroeiende eindsprint. Hij finishte op anderhalve seconde van het brons als vierde in 06.56.29, na Olympisch Kampioen Drysdale, drievoudig Europees Kampioen Griskonis en Olympisch brons Campbell. Het volgende doel is zich binnen de top 9 op het WK te Aiguebelette begin september te roeien zodat hij zijn Olympisch ticket voor Rio 2016 op zak kan steken.

 

Tim Brys heeft vrijdagochtend zijn heat gewonnen en plaatste zich bijgevolg rechtstreeks voor de halve finales A/B. In die halve finale finishte hij als tweede in 07.07.68, waardoor hij aan de slag mocht in de A-finale. Brys lag bijna de volledige wedstrijd in vierde positie en kon die tot aan de eindmeet aanhouden. Hij finishte in 07.19.50. De Slovaak Babac won de A-finale in 07.11.60. Gentenaar Tim Brys mag terugblikken op een zeer geslaagd wereldbekerdebuut. Hij werd vierde op 17 deelnemers.

Hannes Obreno en Eveline Peleman namen afgelopen weekend deel aan de tweede wereldbeker van het seizoen in het Italiaanse Varese. In de categorie M1x waren er 31 skiffeurs ingeschreven, in de categorie W1x waren er 22 skiffeuses ingeschreven.

Hannes won zijn heat in 06.52.19 en plaatste zich op die manier rechtstreeks voor de kwartfinale. In die kwartfinale finishte hij als tweede in 06.49.70. De Cubaan Rodriguez won de kwartfinale in 06.45.33. In de halve finale A/B werd hij nipt vierde in 06.43.35. Hij miste op zes honderdsten van een seconde de A-finale. De Witrus Shcharbachenia, zevende op het WK 2014, werd derde in 06.43.29. De Kroaat Martin, Europees Kampioen 2015, won de halve finale in 06.41.73. Obreno roeide een zeer sterkte B-finale en won de wedstrijd in 06.49.82. Hij lag bijna de volledige wedstrijd in eerste positie. De A-finale werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander Drysdale in 06.45.22. 

Peleman ging aan de slag in de eerste heat. Weinig kans om zich te plaatsen voor de halve finale A/B aangezien enkel de winnares van de heat kon doorstoten naar die halve finale. De overwinning was vanzelfsprekend weggelegd voor de Australische Kim Crow, vice-Wereldkampioen 2014. Peleman finishte als vijfde in 07.47.59 en werd doorverwezen naar de herkansingen, waar enkel de eerste twee zich plaatsten voor de halve finale A/B. Met de Wit-Russische Tatsiana Kukhta, onlangs nog brons op het EK, en de Canadese Carling Zeeman, WK-finaliste in 2014, stond de wereldkampioene lichtgewicht voor een te zware opgave. Peleman werd vijfde in 07.40.12. Op zaterdag ging Eveline aan de slag in de D-finale. Ze roeide een sterke race en won de wedstrijd in 07.39.70, opnieuw enkele seconden sterker dan op het EK. Tot aan de 1.000m lag ze in tweede positie, daarna ging ze de Australische Albert voorbij en finishte als eerste. Ook Zwitserland en Qatar laat ze op die manier achter zich. De A-finale werd gewonnen door Kim Crow in 07.20.10. USA werd tweede, Oostenrijk derde.

Het weekend van 10 tot 12 april 2015 hebben Bram Dubois (KRNSO) en Gilles Poysat (RCAE) deel genomen aan de Memorial Paolo d’Aloja op het Italiaanse Lago di Piediluco. Ze roeiden in het boottype M2-, een nieuwe formatie en een eerste grote test in het internationale competitieveld. Er namen 14 ploegen in het totaal deel in dit boottype.

Op vrijdag eindigden ze als vijfde op zes ploegen in hun heat met een tijd van 06.42.84. De Italiaanse twee zonder, 7e op het WK 2014, finishten als eerste in 06.32.46. Aangezien enkel de eerste drie ploegen zich plaatsen voor de A-finales en er in Piediluco geen B-finales geroeid werden, betekende dit geen finale voor Bram en Gilles op zaterdag. Nochtans mogen ze niet ontevreden terugblikken op hun wedstrijd aangezien ze op slechts 10 seconden van de winnaar finishten.

Op zaterdag eindigden Bram en Gilles als vijfde op vijf ploegen in hun heat met een tijd van 06.40.85, slechts 6 seconden van de winnaar Griekenland. Jammer genoeg werden ze in baan 7 gelegd waardoor ze met een lege baan naast hen moesten roeien. De Griekse heren, 6e op het WK 2014 in M4- en Vice-Europees Kampioen, finishten in 06.34.61. Opnieuw geen A of B finale voor de Belgen. De ploeg moet nog progressie maken de komende weken maar gezien het beperkte tijdsverschil met hun tegenstanders hebben ze het zeker niet slecht gedaan op deze eerste internationale test.

Hannes Obreno en Eveline Peleman namen afgelopen weekend deel aan het Europees Kampioenschap voor senioren in het Poolse Poznan. In de categorie M1x waren er 20 skiffeurs ingeschreven, in de categorie W1x waren er 11 skiffeuses ingeschreven. Hannes won zijn heat en plaatste zich bijgevolg rechtstreeks voor de halve finale A/B. In die halve finale is hij derde geëindigd waardoor hij zich plaatste voor de A finale. Door het feit dat Hannes derde werd in zijn halve finale, werd hij in baan 6 gelegd voor zijn A finale, een niet zo voordelige baan. Hannes lag tot aan de 1.000m in zesde positie maar kon nog terugvechten naar die vijfde plaats. Hij finishte in 07.29.37. Op die manier evenaart hij zijn vijfde plaats van vorig jaar op het Europees Kampioenschap. De A finale werd gewonnen door de Kroaat Martin in 06.41.65, drievoudig wereldkampioen in dubbelvier en vice Olympisch zilveren medaillewinnaar. Ondrej Synek werd tweede en de Noor Olaf Tufte werd derde. De B finale werd gewonnen door de Witrus Shcharbachenia in 06.54.38.

Eveline PelemanEveline Peleman werd na de herkansingen doorverwezen naar de B finale. In die B finale eindigde ze als vijfde in 07.47.16 waardoor ze haar EK op een elfde plaats afsluit. De B finale werd gewonnen door de Nederlandse Scheenaard, tweevoudig WK finaliste, in 07.38.52. De Poolse Julia Michalska, wereldkampioene in 2013 en vice-Olympisch kampioene, finishte tweede. De Duitse Julia Richter, vorig jaar vice-Europese kampioene en in 2013 wereldkampioene in dubbelvier, legde beslag op de derde plaats. Frances Houghton, de Britse toproeister die ook al WK goud en Olympisch zilver won, moest zich in de slotmeters reppen om de fel sprintende Eveline Peleman achter zich te houden. Op die manier toont Eveline dat ze als lichte skiffeuse al heel wat seconden gewonnen heeft ten opzichte van het zware deelnemersveld. Ze finishte op minder dan 10 seconden na de winnares van de B finale en op 2 seconden van Houghton. De A finale werd gewonnen door de Tsjechische Knapkova in 07.30.24

Ruben ClaeysGentenaar Ruben Claeys werd geselecteerd in JM 1x, de Brusselse Rachel Willaumez in JW 1x. In de categorie JM 1x waren er 20 skiffeurs ingeschreven. Rachel Willaumez moest het opnemen tegen 15 andere skiffeuses. Zowel Ruben als Rachel wonnen hun voorwedstrijd. In de halve finale finishte Ruben als vijfde in 07.30.929. Hongarije won de halve finale in 07.24.611. De andere halve finale werd gewonnen door Italië in 07.32.18, een tragere eindtijd dan Ruben. Op zondagnamiddag mocht Ruben van start gaan in de B-finale, waar hij als derde over de eindmeet kwam in 07.38.795. Claeys lag de hele wedstrijd in tweede positie, maar kon de sterke eindsprint van de Noor niet afslaan. Tjsechië won de B-finale in 07.34.542. Italië won de A-finale in 07.23.201. Ruben Claeys sluit zijn EK af op een eervolle 9de plaats.

Rachel WillaumezIn haar halve finale kwam Rachel als tweede over de eindmeet in 08.16.856 waardoor ze zich plaatste voor de A-finale. De halve finale werd gewonnen door Nederland in 08.10.107. De andere halve finale werd gewonnen door Groot-Brittannië in 08.18.250. In de A-finale finishte Rachel als vierde in 08.18.303 op vier seconden van een bronzen medaille, een zeer mooie prestatie voor de op één na jongste finaliste. Nederland won de A-finale in 08.09.101. Willaumez maakte een mooie vooruitgang tegenover vorig jaar. Op het EK junioren 2014 in Hazewinkel was Rachel 9de in de totaalstand, dit jaar 4de

Eveline PelemanDe Federale Sporttechnische Commissie van de Koninklijke Belgische Roeibond selecteerde 3 ploegen voor de eerste wereldbeker van het seizoen. Eveline Peleman werd geselecteerd in W1x, Hannes Obreno in M1x en Niels Van Zandweghe en Tim Brys in LM2x. Hannes Obreno en Tim Brys moesten op het laatste moment forfait geven wegens een blessure, waardoor Niels Van Zandweghe uiteindelijk in LM1x van start ging. In de categorie W1x waren er 13 skiffeuses ingeschreven. Peleman mocht haar eerste wereldbeker starten in de derde heat. Daar finishte ze als vierde op vier roeisters in 07.55.54. In de halve finale A/B finishte als vierde op zes roeisters in 07.53.04. De Tsjechische Knapkova, die uiteindelijk tweede in de A-finale wordt, won de halve finale in 07.36.20. Peleman werd doorverwezen naar de B-finale waar ze als derde eindigde in 07.54.32. De Zwitserse Gmelin won de B-finale in 07.37.72. De A-finale werd gewonnen door de 42 jarige tweevoudige Olympische en zesvoudige Wereldkampioene Ekaterina Karsten in 07.39.66. Peleman sluit haar eerste wereldbeker af op een 9de plaats op 13 skiffeuses en mag terugblikken op een geslaagd wereldbekerdebuut.

Niels Van ZandwegheNiels Van Zandweghe moest het opnemen tegen 14 andere lichte skiffeurs tijdens de eerste wereldbeker van zijn carrière. Van Zandweghe ging van start in de tweede heat en finishte daar als tweede in 07.23.95. In de halve finale finishte Niels als vijfde op zes skiffeurs in 07.14.52. De Sloveen Hrvat, die uiteindelijk tweede in de A-finale wordt, won de halve finale in 07.02.50. In de B-finale kwam Van Zandweghe als tweede over de eindmeet in 07.20.32. De Kroaat Radonic won de B-finale in 07.18.39. De A-finale werd gewonnen door de Slovaak Babac in 06.59.40. Niels Van Zandweghe mag tevreden terugblikken op zijn 8ste plaats op 15 skiffeurs.

Eveline Peleman werd genomineerd in de categorie SPORT voor de Strafste Gentenaar! De winnaar in deze categorie werd uiteindelijk Iljo Keisse, nadat hij voor de derde keer genomineerd was. Kinderkankerfonds-oprichter Yves Benoit is De Strafste Gentenaar 2014. 

Er werden 2 boten geselecteerd voor de Internationale Junioren Regatta in München tijdens het weekend van 9 en 10 mei: Ruben Claeys in JM 1x en Rachel Willaumez in JW 1x, beide winnaar van de time trials in skiff. Op zaterdag namen er 32 skiffeurs deel in de categorie JM 1x. Ruben Claeys moest aan de slag in de vierde heat waar hij op de vierde plaats eindigde in 07.25.22. De Duitser Runge, de uiteindelijke winnaar van de A finale, won de heat in 07.18.95. Ruben kon zich niet plaatsen voor de finale. Op zondag namen er 27 skiffeurs deel. Ruben won zijn heat in 07.22.46. Hij roeide hiermee de 3de snelste tijd van de 27 skiffeurs. Op zondag worden er op de regatta in München geen finales geroeid. In de categorie JW 1x namen er op zaterdag 35 skiffeuses deel. Rachel Willaumez won haar heat in 08.00.51, waardoor ze zich plaatste voor de A-finale. In deze A-finale finishte Rachel nipt als tweede in 08.02.56. De Duitse Laura Kampmann finishte 56 honderdsten van een seconde sneller. Op zondag waren er 21 deelneemsters. Rachel won opnieuw haar heat in 08.05.05, de tweede snelste tijd van de 21 skiffeuses. Ook voor haar geen finale op zondag.

© 2014, website powered by Twizzit.com     |     Privacy & Disclaimer