Vereniging Antwerpse Roeiclubs

Sinds begin 2000 verenigen de Antwerpse roeiclubs hun krachten om jaarlijks enkele gezamelijke initiatieven te nemen om de roeisport te promoten en in de mediabelangstelling te brengen.

Deelname aan de initiatieven van de Provincie Antwerpen, zoals het ZAP-avontuur op het provinciaal domein Zilvermeer in Mol en de jaarlijkse DOE-aan-SPORT beurs in de Mechelse Nekkerhal voor de Antwerpse Schooljeugd brengen de jeugd in aanraking met de roeibeweging.

Deelname aan de Konincklijke Roeiregatta in de Willemdok van de oude Antwerpse haven leggen de link naar het grotere publiek met de ludieke walvis-sloepen-race. 
Dit event verzamelt jaarlijks een 60-tal ploegen van 5 roeiers en 1 stuurman, die via rechtstreekse uitschakeling volgens het principe van de Henley-tweestrijd een parcours heen en terug afleggen (een vereenvoudigde slalom)

Tijdens grootschalige organizaties langs de waterkant proberen we de roeisport in recreatie- en/of wedstrijdboten te tonen aan het grote publiek.
Op de laatste 2 TALL-SHIPS werd met de Antwerpse roeiers op de Schelde gevaren langs de immense zeilschepen, telkens na een moeilijke zoektocht voor de nodige toelatingen en veiligheids-assistentie.
Op organizaties in de oude haven, Bonapartedok, Willemdok en Kattendijkdoc, zoals Red-Bull en Antwerpen langs de waterkant waren ook Antwerpse roeiboten en roeiers paraat.

Hoogtepunt was de mede-organizatie van het beloftenwereldkampioenschap WK-U23 in Hazewinkel, waar de enige Belgische A-finale werd behaald door de Antwerpse Evi Geentjens van RARC-KAWV.
Voor deze organizatie konden we voor de eerste keer op financiele steun rekenen onder de vorm van een provinciaal sponsordossier voor internationale manifestaties en kregen we ook tijdens de finaledagen bezoek van Tom Van Look, directeur van de provinciale sportdienst.

Op sportief gebied worden jaarlijks enkele trainingssessies georganizeerd met alle Antwerpse atleten , oa de lange-afstand-tijdraces op het Netekanaal van Duffel/Lier tot in Viersel.
De recreatieve master-roeiers nemen in tesamen deel aan toertochten en tijdraces over de landsgrenzen.
Enkele masters specializeren zich in het coastal roeien (op zee in aangepaste boten) .

Een poging om , via een provinciaal scholenkampioenschap in puntboten, een betere recrutering te kunnen uitwerken, kampt met materiele obstakels.
Een samenwerking met de KDG-hogeschool-studenten werd in 2005 opgestart, maar wegens tijdrovende vervoerproblemen stopgezet.
Het begeleiden van de slechtzienden van de Markgraven op het BLOSO-domein Hazewinkel in de recreatieve roeiboten door Tom Geentjens oogste telkens veel bijval en enthousiasme.
De nieuwe FISA-regelgeving ivm disabled-rowing biedt voor deze groep spijtig genoeg geen perspectief meer.
De organizatie van bijscholing-stageweekends voor master- en recreatie-roeiers, in samenwerking met de coordinator recreatie van de Vlaamse Roeiliga, kent jaarlijks meer bekendheid en sukses.

De huidige structuur van de VAR:

De 3 bestaande Antwerpse roeiclubs worden vertegenwoordigd door
hun voorzitters: Ronald Janssens, Frank Van Eeckhout en Frank De Decker
en Paul Wouters / RARC-KAWV , Fernand Peeters / ARV en Claudia De Maeyer / TRT

De 3 laatstgenoemden maken het jaarlijkse subsidie-aanvraag-dossier op, coordineren de gemeenschappelijke initiatieven en zijn contactpersonen voor de club-organizaties zoals regatta, opendeurdagen, recruteringsacties en dergelijke meer. 

Contact: var_roeien@hotmail.com