Topsport
 
Topsportnieuws
Topsport

Proud member of Team Belgium

Be Gold

 

Be Gold

Nationale loterij

                 

 

Recent News
Roeikompas 2022
De Vlaamse Roeiliga organiseert op woensdagnamiddag 16 februari en woensdagnamiddag 23 februari de j
12/01/2022
Bijscholing antidoping en krachttraining
            Op maandagavond 10 januari organiseerde de Vlaamse Roeiliga een bijscholing rond
11/01/2022
Nieuwe Head Coach Top Rowing: Axel Müller
De Vlaamse Roeiliga kondigt met trots aan dat Axel Müller de nieuwe Headcoach van België wordt. A
09/12/2021
Nieuwsbrief november 2021
Laatste roeiwedstrijden, roeiawards, selectietraject, EXR en ergometers en zo veel meer! Lees snel d
01/12/2021
Resultaten OBIC en lange afstandswedstrijd Netekanaal
Klik hier voor de resultaten van de OBIC op 20/11.  Klik hier voor de resultaten van de lange afsta
15/11/2021

De Vlaamse Roeiliga kondigt met trots aan dat Axel Müller de nieuwe Headcoach van België wordt. Axel zal zowel voor de Vlaamse Roeiliga als de Ligue Francophone d'Aviron Headcoach zijn en is verantwoordelijk voor de begeleiding en finale selectie van alle Belgische roeiers.

Axel Müller is na een uitgebreide selectieprocedure gekozen omwille van zijn coach competenties, eerder behaalde resultaten, ervaring met het opzetten van een centrale werking, werken in complexe organisaties en zijn heldere manier van communiceren. 

Axel is 56 jaar en in bezit van een Spaans en Duits trainer A diploma.  Hij is afgestudeerd in de bewegingswetenschappen. Hij was vanaf 2019 actief als coach van de Duitse dames boordroeisters, Headcoach van Israël van 2010 – 2015 en van 1997 – 2003 als onder andere Junioren Headcoach bij het Spaanse roeien waar hij het jeugd multi-sport trainingscentrum in Amposta heeft helpen opzetten. Tussendoor heeft hij verschillende onderwijs opdrachten voor Worldrowing ontwikkelingsteams uitgevoerd. Axel is lid van de Jeugdcommissie van Worldrowing en zal deze functie blijven bekleden.

We halen met Axel iemand in huis met veel ervaring die hoge eisen stelt aan de roeiers, het coachkader en de stakeholders, maar ook iemand die gestructureerd naar zijn doelen toewerkt. De visie van Axel is in lijn met de weg die we nu al zijn ingeslagen, namelijk het inzetten op een centrale werking, werken vanuit groepen en de focus op de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de voorbereidingen op Los Angeles 2028 waar het (top)roeilandschap danig zal veranderen en er zich nieuwe opportuniteiten aandienen in de switch naar 1500m baanwedstrijden en Beach Sprint Rowing. Vanaf Januari zal Axel zich in Gent vestigen. In de komende weken werken we samen met Axel verder om de werking rondom Topsport verder uit te bouwen en contacten te leggen met de Roeiers en Coaches.

Aaron Andries (JM1x) roeide de halve finale in de voormiddag en de finale om 13u. Hij roeide deze wedstrijden bijna continu van het begin tot het einde aan de leiding, enkel in de finale moest hij de Litouwer even naast zich dulden (een verschil van slechts 54 honderdsten). Maar niet voor lang, hij nam snel de leiding over voor de rest van de wedstrijd. Hij finishte in een tijd van 7.21,18, daarmee versloeg hij de Litouwer Povilas Juskevicius (7.24,02) die hij op het WK in Plovdiv in augustus nog voor zich had moeten dulden. Italië verovert de derde plek (7.27,23). Aaron veroverde de gouden medaille!

Ook de JW2x met Astrid Van Roy en Eloïse Joris roeiden zich met een goede halve finale in de finale van de namiddag. Daar lagen ze gedurende het helft van de wedstrijd in vijfde positie, in de tweede helft konden ze een tandje bijsteken zodat dit een 4de plaats (7.40,00) opleverde in hun eerste EK finale. Een goede prestatie na hun deelname aan de jeugdbeker eerder deze zomer. Het goud was voor Griekenland, zilver voor Slovenië en brons voor Wit-Rusland.
#belgiansharks #goodlucksharks

Gouden medaille voor de LM2x op het EK U23 in Kruszwica! Marlon Colpaert en Tibo Vyvey brengen het goud mee naar huis. Dit na de bronzen medaille op het WK begin deze zomer.
_________________
In hun wedstrijd kwam de LM2x direct aan de leiding en die gaven ze niet meer af. In een tijd van 6.17,42 kwamen Marlon en Tibo ze als eerste over de lijn. Gevolgd door Turkije (6.21,87) en Zwitserland (6.21,89).
_________________
Onze dames dubbeltwee met Caitlin Govaert en Mazarine Guilbert roeiden zich naar een 5e plaats in de A-finale in een tijd van 7.08,25. De medailles waren voor Griekenland (6.55,94), Roemenië (6.57,10) en Litouwen (6.58,44).
Proficiat aan alle roeiers en begeleiders!
Tim Brys en Niels Van Zandweghe zijn afgelopen nacht vijfde geëindigd in de A-finale op de Olympische Spelen in Tokyo, na een race waarin ze alles van zichzelf gegeven hebben. Een heel dikke proficiat aan onze sharks met dit mooie resultaat!
 
Tim en Niels gingen goed van start, maar het was al vrij snel duidelijk dat Ierland, Italië en Duitsland een kloof met de rest van het veld maakten. De aanvallen die Tim en Niels deden in de buitenste baan hadden jammer genoeg weinig effect. Ze finishten als vijfde in 6.18.10. Goud is voor Ierland (06.06.43), Zilver voor Duitsland (06.07.29) en Brons voor Italië (06.14.30).

De Olympische Spelen staan voor de deur en graag supporteren we met zijn allen mee voor de Belgian Sharks in Tokyo.

Hierbij de wedstrijddagen met de daarbijhorende voorlopig nachtelijke uren!

 
Onze LM2x gaat naar Tokio! Om hen een extra hart onder de riem te steken, doen wij een oproep aan ALLE supporters om hen aan te moedigen in de vorm van een flitsende aanmoedigingsvideo!
De vurige inzendingen zullen worden gemonteerd en in een krachtige video gegoten!
Zwaai onze Sharks mee uit en stuur vóór 2 juni uw motiverende kreten op naar de Vlaamse Roeiliga.
 
❗️LET OP❗️ De meest creatieve inzendingen maken kans op gesigneerde artikelen!
 
1️⃣ Maak een video volgens deze richtlijnen:
 • 5 à 10 seconden
 • Film horizontaal
 • Zoom niet in
 • Zorg voor goede belichting en geluid
2️⃣ Mail uw video vóór 2 juni naar: arno.volckaert@vlaamse-roeiliga.be
 
3️⃣ WIN een gesigneerd petje!
Finaledag voor onze Sharks in de World Cup:
 
 
9u55: M1x B-finale
Tristan Vandenbussche mocht voor ons land de spits afbijten nadat hij gisteren doorstootte naar de B-finale in de categorie M1x.
In deze finale mocht Tristan starten in baan 1 en streed daar voor plaats 7 tot 12 in het eindklassement. De eerste 1.500m roeide hij op een vierde positie. In de laatste 500m viel de westrijd in een definitieve plooi met Tristan in de 5e positie. Hij finishte in een tijd van 7:20.89 en volgde daarmee op 6 seconden van de nummer 4 Italië.
Tristan sluit een mooie wereldbeker af op de 11e plaats.
Proficiat Tristan!!
 
 
12u44: LM2x A-finale
Rond de middag ging de langverwachte A-finale van de lichte dubbel van start. Met 2 boten was ons land alvast stevig vertegenwoordigd op het grote toneel.
Belgian lightweight double met Tim Brys en Niels Van Zandweghe (BEL1) begon in baan 5 terwijl onze Belgian U23 lightweight double met Marlon Colpaert en Tibo Vyvey (BEL2) mochten beginnen in baan 6.
 
Beide boten mochten zich tonen in een wedstrijd om de beste 6 van de wereldbeker.
In een heel gelijk opgaande wedstrijd kwamen BEL1 en BEL2 respectievelijk als 4e en 6e aan de eerste 500m. In de helft van deze spannende race hielden alle boten elkaar in evenwicht met slechts enkele seconden tussen de eerste en de laatste. Alles was nog mogelijk!
 
Uiteindelijk finishte onze Belgian lightweight double als 5e in een tijd van 6:20.48. Belgian U23 lightweight double kwam als 6e over de finish in een tijd van 6:34.34.
 
Onze beide boten hebben meegestreden tot het einde waardoor de A-finale een heel spannend einde kende!
 
 
Met deze prachtige prestaties sluiten onze Belgian Sharks een mooie wereldbeker af!
Proficiat aan alle roeiers, coaches en omkadering!

De Koninklijke Belgische Roeibond stuurde twee boten naar Luzern om te strijden voor de laatste felbevochten Olympische tickets. Ward Lemmelijn (Roeiclub Schulensmeer) nam deel in de M1x en mocht het opnemen tegen 25 andere skiffeurs. Na de heats werd Ward doorverwezen naar de herkansingen, waar hij bij de eerste twee moest finishen om door te stoten naar de halve finales. Ward kwam jammer genoeg als derde over de eindmeet waardoor hij naast de halve finales en naast het Olympische ticket greep. Ruben Claeys (KRSG) en Pierre De Loof (KRB) gingen de strijd aan in de zware dubbeltwee. Zij finishten als tweede in hun heat waardoor ze zich rechtstreeks plaatsten voor de halve finales. In de halve finale lagen ze gedurende de hele race in vierde positie. Een eindsprint kon helaas geen derde plaats uit de brand slepen waardoor hun regatta hier eindigde. Geen Olympische tickets meer, maar toch een heel dikke proficiat aan Ward, Ruben en Pierre! 

Tijdens het weekend van 15-16 mei vonden de trials voor onze junioren plaats in Sport Vlaanderen Willebroek. Na meer dan anderhalf jaar mochten we nog eens een selectietest op het water voor deze groep roeiers organiseren. Er namen 10 meisjes en 23 jongens deel. Er werd gewerkt via het World Rowing systeem om via een time trial, heats en halve finales verschillende finales te maken. Bij de meisjes won Astrid Van Roy (KRNSO) overtuigend de A-finale in 8.22.81. Eloïse Joris (UNB) finishte een 10-tal seconden later, gevolgd door Marit Janssens (KRNSO). De B-finale werd gewonnen door Astrid Francken (KRNSO). Bij de jongens was Gentenaar Aaron Andries (GRS) heer en meester. Hij won heel overtuigend de A-finale in 7.08.68. Lucas Karambizi (KRB) werd tweede in 7.25.58, Dean Laureyns (KRCG) werd derde. De B-finale werd gewonnen door Arnout Pottie (KRB), de C-finale werd gewonnen door Emile Dewachter (ARV) en de D-finale werd gewonnen door Thim De Blauwe (KRNSO). Proficiat aan alle roeiers met deze mooie resultaten!

Klik hier voor de resultaten van de finales van de meisjes.
Klik hier voor de resultaten van de finales van de jongens. 

 
Op maandag 3 mei verwelkomen we Pim Raaben in ons team. Pim is aangesteld als Technisch Directeur Topsport en is verantwoordelijk voor het sporttechnische lange termijn beleid gericht op het realiseren van topsportdoelstellingen. Hij is verantwoordelijk voor de opmaak en realisatie van de prestatieprogramma’s, ontwikkelings-programma’s en talentenprogramma’s. Pim wordt niet aangesteld als coach, wel dient hij de coaches en roeiers aan te sturen en te ondersteunen. Dit alles in nauwe samenwerking met een expertenteam waar Jan Boone en Jan Bourgois deel van blijven uitmaken.  

Pim is 49 jaar en heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij is in 1986 tijdens zijn middelbare school begonnen als stuurman bij studentenvereniging Phocas in Nijmegen en daar van 1987 tot 1990 als jeugdroeier actief geweest. Voor zijn studies vertrok hij naar Wageningen waar hij zijn master in Agrotechniek behaalde in 1997. Tijdens die tijd was hij als wedstrijdroeier actief bij studentenvereniging W.S.R. Argo tussen 1990 en 1994. Daarna was hij nog een jaar voorzitter van de vereniging. Na zijn studies is Pim beginnen werken bij CNH Industrial in Zedelgem in verschillende functies en locaties. Hij heeft het roeien verder gezet bij de KR Brugge waar hij verschillende Belgische titels heeft gewonnen.

Je kan Pim bereiken op pim.raaben@vlaamse-roeiliga.be of 0477/48 66 02

Tijdens het weekend van 16-18 april mochten we nog eens genieten van enkele roeiwedstrijden op Italiaanse wateren in Piediluco. Een vijfkoppige delegatie van de Belgian Sharks was aanwezig om zich na lange tijd nog eens te meten met de aanwezige tegenstanders.

Op zaterdag mocht Tristan Vandenbussche in de A-finale de spits afbijten. Hij werd heel nipt tweede in een tijd van 7:23:83. Tristan moest enkel de Italiaan Di Mauro Gennaro (10e plaats EK 2021) met 54 honderdsten van een seconde voor zich laten.

De dames traden op zaterdag in skiff aan. Caitlin Govaert en Mazarine Guilbert warden in de A-finale respectievelijk derde en vierde in een tijd van 8:26:87 en 8:29:89.

De LM2x met Marlon Colpaert en Tibo Vyvey mochten afsluiten. Ze deden net wat Tristan hen had voorgedaan en kwamen knap als tweede over de meet in een tijd van 6:24:34 en zo mochten ook zijn de zilveren plak mee huiswaarts nemen. Tibo en Marlon lieten de Italianen Roeck Patrick en Soares Gabriel net voor zich in een tijd van 06:40:35.

Op zondag kwamen de Belgian Sharks voor een laatste keer aan de start.

In de A-finale kwamen Marlon en Tibo als eerste aan de beurt. Ze roeiden een tijd van 6:41:87 en moesten daarmee enkel een Italiaanse boot laten voorgaan met 2 seconden verschil. Twee zilveren medailles op evenveel dagen tijd is een mooie eindbalans voor dit duo.

In de B-finale ging Tristan Vandenbussche voor het hoogst haalbare namelijk de 9de plaats in het eindklassement. Hij roeide met een tijd van 7:16:80 naar de eerste plek en dit met maar liefst 13 seconden verschil op zijn Tunesische achtervolger. Tristan roeit hiermee ook de sterkste tijd van zowel de A- en B-finale. De Italiaan Di Mauro Gennaro die Tristan op zaterdag nog voor zich moest laten en de winnaar van de A-finale op zondag, roeide een tijd van 07:21:22.

Op zaterdag zagen we de dames in skiff aantreden en op zondag mochten we aanschouwen hoe ze het in de categorie W2x er van af brachten in de B-finale. Ook de dames vochten voor die felbegeerde 9de plaats en konden die binnenhalen in een tijd van 7:23:01.

Proficiat aan alle atleten, coaches en gans de omkadering!

Op de slotdag van de Memorial Paolo d'Aloja Piediluco kwamen onze Belgische roeiers nogmaals in actie voor enkele podiumplaatsen.
 
Marlon Colpaert en Tibo Vyvey mochten om 9u27 de Belgische spits afbijten in de categorie LM2x. Ze roeiden meer dan behoorlijk een tijd 6:41.87 en moesten daarmee enkel een Italiaanse boot laten voorgaan met 2 seconden verschil. Proficiat met jullie tweede plaats!
Vandaag mocht Tristan Vandenbussche opnieuw de spits afbijten in de categorie M1x. Tristan werd heel nipt tweede in een tijd van 7:23:83. Hij moest de Italiaan Di Mauro Gennaro met 54 honderdsten van een seconde voor zich laten 07:23:29.
In de A-finale van de W1x skiff kwamen Caitlin Govaert en Mazarine Guilbert goed voor de dag. Caitlin klokte als derde af in een tijd van 8:26:87 met in haar zog Mazarine in een tijd van 8:29:89.
Maxime en Gaston roeiden zich vandaag naar een zesde plaats in een tijd van 6:55:83.
Afsluiten doen we traditiegetrouw met LM2x met Marlon Colpaert en Tibo Vyvey. Ze roeiden zich knap tweede in een tijd van 6:42:34 en mogen zo de tweede zilveren plak mee naar huis nemen. Tibo en Marlon lieten de Italianen Roeck Patrick en Soares Gabriel net voor zich in een tijd van 06:40:35.
 
 
 

Tristan Vandenbussche mocht vandaag in het Italiaanse Piediluco de spits afbijten in de categorie M1x. Hij eindigde knap tweede in 7:10:17 (2de snelste tijd).

Caitlin Govaert en Mazarine Guilbert stapten vandaag in de skiff. Ze komen over de finisch als respectievelijk derde en als vierde. Cailtin in een tijd van 8:54:89 en op de hielen gevold door haar landgenote Mazarinne 8:58:41.

Onder de vlag van Ligue Francophone d'Aviron kwamen Gaston en Maxim in de categorie M2x aan de bak. Ze strandden op een vierde plaats en moesten 3 Italiaanse ploegen voor laten in een tijd van 07:06:92.

Marlon Colpaert en Tibo Vyvey mogen de eerste wedstrijddag in Piediluco afsluiten met een verdienstelijke tweede plaats in een tijd van 07:09:27.

Afspraak morgen⏰

- M1x finale A 10:42 (baan 6)

- W1x finale 1 10:51 (caitlin baan 3 - mazarinne baan 6)

- M2x finale 1 11:18 (baan 6)

- LM2x finale 1 11:36 (baan 5)

Heel veel succes iedereen!

 

 

Afgelopen weekend vonden de time trials van het nationaal seniorenteam plaats in Sport Vlaanderen Willebroek. De trials hadden als primair doel de selectie vast te leggen voor de Olympische Kwalificatietoernooien, Europese Kampioenschappen en World Cups voor de komende periode. Op zaterdagochtend roeiden onze Belgian Sharks een race tegen de tijd, om in de namiddag een A/B finale te roeien op basis van de geroeide tijden in de voormiddag.

Ward Lemmelijn (Roeiclub Schulensmeer) won de A-finale bij de zware heren met een tijd van 7.26.95, gevolgd door Tristan Vandenbussche (Brugse TR) en Pierre De Loof (KR Brugge). Bij de lichtgewichten won Tibo Vyvey (KR Brugge) overtuigend de finale in 7.38.97. Aaron Andries (Gentse RS) werd tweede, gevolgd door Marlon Colpaert (KRNS Oostende). Bij de dames won Caitlin Govaert (UN Brussel), Mazarine Guilbert (Gentse RS) werd tweede.

Op zondag werden er testen in dubbeltwee boten gedaan. In de voormiddag won de M2x met Pierre De Loof en Ruben Claeys en binnen dezelfde seconde finishte de LM2x met Brys-Van Zandweghe. In de namiddag waren de lichte dubbeltwee boten sterker dan de zware boten. Brys-Van Zandweghe wonnen, gevolgd door Colpaert-Vyvey.

Op dinsdagavond 9 maart wordt er in de nationale selectiecommissie beslist welke zwaargewicht boot België afvaardigt op de European Olympic Qualification Regatta in Varese (Italië) van 5-7 april en/of de Final Olympic Qualification Regatta in Luzern (Zwitserland) van 16-18 mei. In Varese zijn er nog 3 tickets voor de M1x, in Luzern zijn er 2 tickets voor de M2x en 2 tickets voor de M1x.

Klik hier voor de resultaten. 

Ward Lemmelijn is zonet wereldkampioen indoor roeien geworden. Lemmelijn finishte met een toptijd van 5.42.2, 8 seconden voor de zilveren medaillist Zablocki. Daarmee scherpt Lemmelijn zijn persoonlijke besttijd zelfs met 5 seconden aan.

Het was zijn eerste deelname in de open senior categorie, nadat hij reeds 3 wereldtitels bij de beloften en de Europese titel in de senioren categorie in december 2020 won.

Normaal gezien vindt het wereldkampioenschap plaats in China, maar door de Covid-19 maatregelen roeide elke deelnemer op zijn eigen ergometer thuis.

Op zaterdag 6 en zondag 7 maart neemt Lemmelijn deel aan de nationale trials van de Belgian Sharks, waar hij een plaats in een zwaargewichtboot tracht te veroveren voor de Olympische Spelen in Tokyo.

De Vlaamse Roeiliga (VRL) heeft een nieuwe technisch directeur topsport aangesteld. Nadat het contract met de Fransman Dominique Basset begin mei 2020 stopgezet werd, is de VRL intensief op zoek gegaan naar een nieuwe directeur topsport. Na een doordachte selectieprocedure werd in samenspraak met de Taskforce Topsport gekozen voor Pim Raaben.

Pim (officiële voornaam Jan) is 49 jaar en heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij is in 1986 tijdens zijn middelbare school begonnen als stuurman bij studentenvereniging Phocas in Nijmegen en daar van 1987 tot 1990 als jeugdroeier actief geweest.  Voor zijn studies vertrok hij naar Wageningen waar hij zijn master in Agrotechniek behaalde in 1997. Tijdens die tijd was hij als wedstrijdroeier actief bij studentenvereniging W.S.R. Argo tussen 1990 en 1994. Daarna was hij nog een jaar voorzitter van de vereniging. Na zijn studies is Pim beginnen werken bij CNH Industrial in Zedelgem in verschillende functies en locaties. Hij heeft het roeien verder gezet bij de KR Brugge waar hij verschillende Belgische titels heeft gewonnen. Pim is naast zijn werk bij CNH Industrial voorzitter van de trainerscommissie van KR Brugge, een functie die hij nu zal stop zetten. 

Pim wordt binnen de VRL verantwoordelijk voor het sporttechnische lange termijn beleid gericht op het realiseren van topsportdoelstellingen. Hij is verantwoordelijk voor de opmaak en realisatie van de prestatieprogramma’s, ontwikkelings-programma’s en talentenprogramma’s. Pim wordt niet aangesteld als coach, wel dient hij de coaches en roeiers aan te sturen en te ondersteunen. Dit alles in nauwe samenwerking met een expertenteam.

Op dit moment is Prof. Jan Boone van UGent de technisch directeur ad-interim. Het is de bedoeling om op sportwetenschappelijk vlak een nauwe samenwerking te blijven aanhouden. De datum van indiensttreding van Pim Raaben is nog te bepalen, maar zal vermoedelijk nog dit voorjaar zijn. In tussentijd blijft Prof. Boone het eerste aanspreekpunt voor alle topsportaangelegenheden. 

Klik hier om het selectietraject 2021 voor junioren en talenten terug te vinden. 

Klik hier voor de topsportkalender 2021 voor junioren.

Klik hier voor de topsportkalender 2021 voor talenten. 

Zonet roeiden Ruben Claeys en Pierre De Loof hun B-finale in de zware dubbeltwee. Aan de eerste 500m kwamen ze als derde boot door, maar geleidelijk aan wisten ze op te schuiven naar de tweede positie die ze tot aan de eindmeet knap konden aanhouden. Pierre en Ruben sluiten hun EK af op een 8e plaats. Ze finishten in 6.31.06. Proficiat! Duitsland wint de B-finale in 6.29.99.

 

Om 10.31u was het uitkijken naar Tibo Vyvey in baan 6 in de A-finale van het EK senioren in Poznan.
Het werd een heel spannende race voor de eerste drie plaatsen. Ierland nam de wedstrijd in handen maar moest het onderspit delven bij de laatste 500m waar Noorwegen (6:58.75) en Italië (6:59.11) als eerste en tweede over de eindmeet kwamen. Ierland (7:02.15) werd uiteindelijk derde. Gevolgd door Griekenland (7:04.57), Hongarije (7:06.49) en België (7:17.24).
Tibo palmt mooi de zesde plaats in op zijn allereerste Europese Kampioenschap. Proficiat Tibo, knap werk!
 
 

Met drie boten komen aan de bak in de B-finale. Naast Louis Toussaint liggen ook Litouwen en Italië in deze B-finale. Litouwen wint in een tijd van 11:02.960 gevolgd door Italië. Louis finishte in een tijd van 11:22.240 en werd derde in de B-finale. Louis keert terug van het EK met 9de plaats op zak!

 

Brons voor de LM2x met Tim Brys en Niels Van Zandweghe! Na 500m ligt de Belgian Sharks in derde positie. Polen en Oekraïne werden al snel op een afstand geroeid en het gaat tussen Italië, Duistland en België. Tim in Niels duwen er nog een eindsprint uit maar het goud en het zilver moest beslist worden door fotofinish.
België (06:23.770) mag de bronzen medaille in ontvangst nemen. Italië (06:22.800) gaat met de gouden plak naar huis en Duitsland (06:22.930) de zilveren medaille. Top! Proficiat aan de Belgian Sharks!
 
 

Vanaf vrijdag 9 oktober komen onze Belgian Sharks aan de bak op het EK senioren in Poznan.

Allen op post dit weekend om volop mee te supporteren!

Volg alles via onze Facebookpagina: VlaamseRoeiliga

#belgiansharks #sportersbelevenmeer #rowtotokyo2021

Focus & WTV bracht gisteren een mooie reportage van gouden medaillewinnaars U23 Marlon Colpaert en Tibo Vyvey. 
Klik hier om na te genieten van hun medaille en even te luisteren naar hun toekomstperspectieven. 
 

GOUD voor onze lichte dubbeltwee met Marlon Colpaert en Tibo Vyvey op het EK U23!!
De eerste wedstrijdhelft werd gedomineerd door België en Duitsland en in de tweede wedstrijdhelft maakten de Belgen hun favorietenrol meer dan waar en roeiden ze naar de titel van Europees Kampioen!
Duitsland won zilver, Frankrijk brons.
Dikke proficiat!

Onze Belgian Sharks Tibo Vyvey en Marlon Colpaert bevestigen hun goede vorm deze voormiddag in hun halve finale. Ze lagen bijna de volledige wedstrijd in eerste positie. Ze komen aan de streep in een tijd van 6.27.64. Samen met Duitsland en Frankrijk plaatsten ze zich voor de finale later vandaag.
In de 2e halve finale roeien Italië, Estland en Griekenland naar de eerste 3 plaatsen.
 
Straks iedereen op post voor de finale om 14:16! Go Belgian Sharks! Go Belgium!
 

Belgian Sharks aan de start bij het EK U23 in Duisburg. Van bij de start wisten Marlon Colpaert en Tibo Vyvey in BLM2x de wedstrijd te domineren. Met Griekenland en Italië in hun zog houden ze de leiderspositie aan op zowel de 500 - 1000 - 1500m. Ze komen als eerste over de meet in een tijd van 6:37.04 en weten dus een rechtstreeks ticket te pakken naar de halve finale van morgen. Tweede in de heat is Griekenland, derde Italië, vierde Portugal, Hongarije en Oekraïne komt als laatste over de meet. In de andere heats plaatsen Frankrijk, Estland, Nederland en Spanje zich rechtstreeks voor de halve finale. Onze Belgian Sharks roeiden in de heats de derde beste tijd na Nederland (6:36.14) en Spanje (ook 6:36.14).

 

Gisteren vonden de trials voor de junioren plaats op de Watersportbaan in Gent. Aaron Andries (Gentse RS) won overtuigend bij de jongens, gevolgd door Loïc Peters (ARV) en Dean Laureyns (KRCG). Bij de meisjes won Mazarine Guilbert (Gentse RS). Eloïse Joris werd tweede, gevolgd door Astrid Van Roy (KRNSO). Proficiat!

Klik hier voor de officiële resultaten van de trials van de junioren en de senioren. 

Afgelopen weekend (8-9 augustus) vonden de trials voor de senioren plaats op de Watersportbaan in Gent en dit in extreme hitte. Bij de skiff lichtgewicht won Tibo Vyvey, gevolgd door Tim Brys en Marlon Colpaert. In de categorie LM2x wonnen Brys-Van Zandweghe met 3 seconden voorsprong op de U23 lichte dubbeltwee Vyvey-Colpaert. 

Op zondag roeiden de zwaargewichten. Op basis van een time trial werd de A en B finale bepaald. Pierre De Loof won de A-finale, gevolgd door Ruben Claeys en Frederick Tison.

Klik hier voor de resultaten.

Komende zaterdag 15 augustus roeien de junioren hun trials. 

Vanaf 4 mei mag roeien onder strikte voorwaarden terug opgestart worden. De Vlaamse Roeiliga stelt volgende richtlijnen voorop voor de heropstart van de roeisport. Het doel is om onze aangesloten roeiclubs in staat te stellen hun activiteiten op een verantwoorde manier te hervatten. Volg zeker steeds de richtlijnen van jouw club!

Het internationaal Olympisch Comité en het internationaal Paralympisch comité maakten vandaag in een perscommuniqué bekend dat de Olympische Spelen 2020 verschoven worden naar de zomer van 2021. Van 23 juli tot 8 augustus vinden de Olympische Spelen plaats, van 24 augustus tot 5 september de Paralympische Spelen.

Klik hier voor het artikel van het IOC

Ward Lemmelijn (Hogeschool PXL) werd afgelopen weekend voor de tweede keer wereldkampioen ergometerroeien in Parijs in de categorie MU23! Hij won zowel de races over 500m als de races over 2.000m en verbrak het Belgisch record in de categorie U23 met 3 seconden. Zijn nieuwe besttijd is nu 05.48.30. Proficiat!

Het evaluatie- en selectietraject voor 2020 werd vastgelegd door de technisch directeur. 
Klik hier om het reglement te openen. 

Daarnaast werd ook de topsportkalender 2020 voor elke categorie van roeiers vastgelegd

Klik hier voor de kalender voor het najaar 2019 
Klik hier voor de algemene kalender 2020
Klik hier voor de kalender van de LM2x
Klik hier voor de kalender van de senioren A
Klik hier voor de kalender van de senioren B
Klik hier voor de kalender van de junioren A
Klik hier voor de kalender van de junioren B 

Tim Brys (KRC Gent) en Niels Van Zandweghe (Brugse TR) roeiden afgelopen zaterdag hun B-finale op het WK in Linz (Oostenrijk). In deze uitermate spannende B finale roeit onze LM2x attent mee voorin. Als China door het ijs zakt, schuiven onze Belgen mee met de Australiërs naar de kop van de wedstrijd. In een bloedstollende laatste 250m sprinten ze over de Australische boot naar een eerste plaats in de B finale, een 7e plaats in de wereld, en een Olympische kwalificatie. Proficiat!

De eerste 7 boten op dit WK zijn geplaatst voor de Olympische Spelen. Hierdoor kunnen zij zich het komende jaar optimaal voorbereiden en focussen op de Spelen op de Sea Forest Waterway in Tokyo van 24 juli tot 1 augustus.

Het Olympisch lichtgewichtroeien werd voor het eerst opgenomen op de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta. Tokyo wordt daardoor de 7de editie en waarschijnlijk ook de laatste editie waar we lichtgewichten aan het werk zullen zien. Dit is meer dan jammer gezien het lichtgewicht roeien toch één van de drukst bezette categorieën is en hele spannende races laat zien. België vaardigde in 2004 een LM2x boot af in Athene. Justin Gevaert (KRB) en Wouter Vanderfraenen (KRB) werden toen 15de.

Afgelopen weekend werden er mooie prestaties bijeen geroeid op het WK junioren te Tokyo, het testevent voor de Olympische Spelen. 
Tristan Vandenbussche gaat naar huis met de zilveren medaille, de JM2- met Gentenaren Chalmet/Steyaert wordt zesde en de JW2x met Govaert/Lenom wordt achtste. 

Tristan Vandenbussche, Europees kampioen 2019, wordt tweede in de A-finale van de skiff in 7.18.92. De Wit-Rus Brynza (vice-Europees kampioen) wint het goud in 7.15.98. De Zwitser Tim Roth wordt derde in 7.20.61. Halfweg de A-finale lag Tristan nog in vijfde positie, aan de 1.500m was hij opgeschoven naar de vierde plek en de laatste 500m kon hij nog sprinten naar een tweede plaats.

 

 

 

De twee zonder met Chalmet en Steyaert roeit gedurende de volledige A-finale in zesde positie en komt dan ook als zesde boot over de meet in 7.18.22. Het goud is voor ROU in 6.56.79, het zilver voor ITA in 6.59.64 en het brons voor GER in 7.00.23.

 

 

 

De JW2x wordt tweede in de B-finale. De Brusselse-Luikse combinatie finishte in 7.37.19. De B-finale wordt gewonnen door ITA in 7.33.27.

De Belgische delegatie behaalt 3 op 3 op het WK junioren in Tokyo. Onze JM2- met Henri Steyaert en Florian Chalmet gaven het startschot en werden 2de in hun heat in een tijd van 6:49.40. Ze lieten enkel Italië voor. Hiermee bemachtigen ze een rechtstreeks ticket naar de halve finale A/B.
De JW2x met Jeanne Lenom en Caitlin Govaert roeiden eveneens in heat 3 en kwamen als eerste over de meet in een tijd van 7:19.67. Als tweede kwam de USA aan en als derde RSA. Als enige uit heat 3 gaan onze Belgische dames rechtstreeks door naar de halve finale A/B.
Als laatste kwam Tristan Vandenbussche aan de bak in heat 1. Ook hij tikte als eerste af in een tijd van 7:06.75. Hij gaat samen met Zwitserland rechtstreeks door naar de halve finale A/B. Proficiat aan gans het team! We zien de drie teams zaterdagvoormiddag terug aan het werk! GO Belgium!

 

Voorbeschouwing: zie lees meer. 

Zaterdag

Bij de zaterdagwedstrijden op de Coupe de la Jeunesse in Corgeno, ITA, roeiden onze jonge atleten naar mooie resultaten. 

 • Florian Bailly, JM1X, roeide naar een 5e plaats in zijn heat, en werd uiteindeljk 5e in de B finale. 
 • Flavio de Coster en Nathan Anthonissen in JM2X, werden 2es in hun heat en werden 6es in de A finale. 
 • Astrid van Roy plaatste zich voor de JW1X A finale met haar 1e plaats in de heat, en werd daar 5es. 
 • Emma Gabriël en Eloïse Joris in hun JW2X roeiden een 3e plaats in hun heat en werden doorverwezen naar de B finale, waar ze 2es werden. 

Zondag

Vergelijkbare resultaten op de 2e dag van de Coupe in Corgeno in Noord Italië. De resultaten bij de heats zijn nagenoeg dezelfde, waardoor men ook in dezelfde A of B finale geraakte. 

 • Florian Bailly was opnieuw goed voor een 5e plaats in de heats, maar snelde wel naar een 2e plaats in de B finale. 
 • Flavio De Coster en Nathan Anthonissen behaalden ook opnieuw een 2e plaats in de heats, en finishten 4es in de A finale. 
 • Astrid Van Roy behaalde vandaag een 2e plaatss in de heat, en uiteindelijk een 6e plaats in de A finale. 
 • Emma Gabriël en Eloïse Joris roeiden opnieuw een 3e plaats in de heats, maar wonnen deze keer wel de B finale. 

Proficiat aan alle roeiers en trainers!

Woensdag

Marlon Colpaert en Tibo Vyvey roeien morgen hun heats op het WK U23 in Sarasota, USA. Trainer Jeroen Neus schreeuwt hen naar een goede plek in hun heats (BLM2X) op donderdag. 
Alle actie kan gevolgd worden op de website van Worldrowing.

Donderdag

Marlon en Tibo roeien deze middag om 14.40 heat 2 van de BLM2X. Ze liggen in de reeks met 4 tegen URU, HKG en NZL. De top 3 gaat door naar de halve finales.

Marlon Colpaert en Tibo Vyvey schuiven halverwege hun heat van de 2e naar de 1e plaats en behouden die tot aan de meet. Ze eindigen in 6:27,56. We zien ze opnieuw terug in de halve finales A/B.

Zaterdag

Tibo en Marlon glijden mee met de top 3 in de eerste 1000m van hun halve finale. Ze moeten daar wel zien binnen te geraken om naar de A finale te geraken. Dat lukt met 500m te gaan, maar de sprint is erg spannend. Uiteindelijk eindigt na Zwitserland en Spanje, met een ticket voor de A finale op dit WK U23; de Belgische boot met Tibo en Marlon! Ze eindigen in 06:31.790.

Zondag

Tibo Vyvey en Marlon Colpaert roeien naar een 5e plaats in de A finale op het WK U23 in Sarasota!
Alles start dicht bij elkaar, maar Marlon en Tibo staan 6es na 500m. Italië glipt reeds weg met Duitsland in hun zog. Na 1000m schuift ook Zwitserland mee naar de kop van de wedstrijd.
Tibo en Marlon moeten hun meerdere herkennen in de andere teams, maar kunnen wel nog de Grieken remonteren en eindigen op een prachtige 5e plaats in de A finale in 6:32,27. Duitsland wint het goud voor Italië en Zwitserland.
Proficiat aan het ganse team, met ook trainer Jeroen Neus, technisch directeur Dominique Basset en kiné Tessa Crois!

De Belgian lightweight double lag bijna de volledige wedstrijd in 5e positie maar kon in de laatste 500m nog mooi naar die vierde plek sprinten. Ze finishten in 7.05.33. Het was een razend spannende eindsprint tussen Duitsland, Ierland en Noorwegen. De A finale werd gewonnen door Duitsland in 7.01.59. Ze finishten 3cm voor de Ieren.

Niels Van Zandweghe en Tim Brys behalen een bronzen medaille op het EK roeien in Luzern!
In een zonnig Zwitserland starten de Duitsers Rommelmann & Osborne het snelst in de finale van de LM2X. Onze Belgen liggen snel in een 3e positie na de Italianen Oppo & Ruta. In een spannende wedstrijd die iedereen tot het uiterste drijft, sprinten de Duitsers naar de overwinning voor de Italianen en de Belgen. Uiteindelijk finishen Tim & Niels op een 3e plaats in 6:15.51. De top 3 finishen binnen de 3 seconden.

Pierre De Loof roeide de C-finale op het EK in Luzern. Hij finishte als zesde in 7.11.41. Polen won de C-finale in 7.00.14. 

 

Op het EK Junioren in Essen was het op zondag tijd voor de finales

Tristan Vandenbussche moest om 13u starten in de A finale van de JM1X. Reeds van bij het begin lag hij attent mee vooraan. Doorheen de wedstrijd nam hij de eerste positie over en bouwde hij gestaag een voorsprong uit. Hij won zo op een prachtige manier het Europees Kampioenschap voor junioren in de zware skiff in 6:56.30, voor de Wit-Rus Ivan Brynza en de Zwitser Tim Roth. 

Daarna was het tijd voor Florian Chalmet en Henri Steyaert. Ruim halfweg waren zij in de A finale van de JM2- mee met de kopgroep, en namen af en toe de leiding over. Maar in een spannende finale 600m waren er nog heel wat plaatsveranderingen en haalden de Duitsers het voor de Denen en de Italianen. Onze 2 Belgen eindigden 5de met een tijd van 6:51.63. 

Jeanne Lenom en Caitlin Govaert eindigden even later op de middag op een 4de plaats in de A finale van de JW2X. Vanuit een 5e plaats halverwege konden ze nog de Wit-Russen remonteren naar een 4e plaats in 7:14.89. 

Proficiat aan alle roeiers en coaches!

Afgelopen weekend vond de eerste wereldbeker van het seizoen plaats in het Bulgaarse Plovdiv. België selecteerde twee boten: Pierre De Loof in skiff en Tim Brys-Niels Van Zandweghe in LM2x. De LM2x veroverde het goud! Ze wonnen met een bootlengte voorsprong in 6.40.40. Polen werd tweede, Portugal derde. Skiffeur Pierre De Loof wordt knap vierde. Hij finishte in 7.40.45. De Kroaat Damir Martin won de A-finale in 7.26.90.

De groep U23 roeiers nam afgelopen weekend deel aan de Internationale Wedau Regatta te Duisburg. Ruben Claeys nam deel in skiff. Hij won zijn heat maar gaf forfait voor de A-finale wegens een blessure. Tom De Borger roeide op zaterdag in skiff waar hij 5e werd in de A-finale. Op zondag roeide hij met Gaston Mercier in 2x, ze werden 3e in de B-finale. Marlon Colpaert en Tibo Vyvey roeiden in 2x. Op zaterdag werden ze 2e in de B-finale, op zondag werden ze 5e in de A-finale.

Ook in Gent vond afgelopen weekend de 100e editie van de internationale regatta van K.R. Sport Gent plaats. 965 roeiers namen er deel in 1.064 boten. Klik hier voor de resultaten. 

Samen met de Vlaamse Kano- en Kajakfederatie werden op vrijdag 3 mei de atleten en selectiecriteria richting Tokyo 2020 voorgesteld aan de pers in Sport Vlaanderen Willebroek. Allereerst werd een fotoshoot gehouden op het water. Hierbij werden enkele professionele foto’s gemaakt door de verschillende pers dat aanwezig was. Daarna volgde de eigenlijke persconferentie waar de atleten werden voorgesteld. Ook hun programma voor de Spelen en welke kwalificatiewedstrijden ze zullen varen werden getoond aan de aanwezige pers. Daarna was er ook tijd voorzien voor interviews met de atleten. De West-Vlaamse atleten werden ook gefilmd voor de West-Vlaamse TV. Verschillende interviewers van HLN, Belga,… stelden vragen aan de atleten en schreven hierover een artikel. Daarna was er nog een broodjes lunch voorzien, zodat er nog kon worden gepraat over het komende sportjaar en hopelijk de aankomende Olympische Spelen.

De dubbel lichtgewicht met Tim Brys & Niels Van Zandweghe zal trachten reeds dit jaar de selectie op zak te hebben. Ook Pierre De Loof gaat in skiff de uitdaging aan om volgend jaar in Tokyo te kunnen starten. 

Klik hier voor de persmap.

© , website powered by Twizzit.com  & Arnold   |     Privacy & Disclaimer