De Vlaamse Roeiliga is een unisportfederatie, met een beperkte kern topatleten, die er meestal in slaagt om hoog te scoren op Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Momenteel lichte dubbeltwee met Tim Brys en Niels Van Zandweghe de Belgische vaandeldragers. Tim en Niels hebben een selectie op zak voor de Olympische Spelen in Tokyo in 2021.

De Vlaamse Roeiliga zorgt voor de ondersteuning en begeleiding van de topatleten. De getalenteerde competitieroeiers worden in hun respectievelijke clubs voorbereid op topsportprestaties. Indien zij voldoen aan de criteria worden zij opgenomen in het selectieprogramma onder leiding van de technisch directeur en de topsportcoaches.

Het topsportbeleid van de Vlaamse Roeiliga wordt uitgestippeld in de topsportcommissie. Deze commissie bepaalt o.a. het Vlaamse topsportbeleid, evalueert de resultaten van de Vlaamse lijstroeiers, ondersteunt hen en bespreekt de labotests en medische analyses.

Prof. Jan Boone en Prof. Jan Bourgois (Universiteit Gent) zijn technisch directeur ad interim. Zij stellen hun expertise en ervaring ter beschikking van het Belgische roeien, maken de jaarplanning en de trainingsschema’s op, structureren het Belgische toproeien. Daarnaast coördineren zij de binnen- en buitenlandse stages en wedstrijden en zijn zij mede verantwoordelijk voor de opmaak van de selecties. Jan Boone en Jan Bourgois creëren een cultuur van topniveau en een ware winnaarsmentaliteit waarbij enkel de harde werkers mee opgenomen worden in de groep.