Op 6 en 7 april vonden de nationale selectietesten plaats in Sport Vlaanderen Willebroek. 

Klik hier voor de resultaten (overzicht)

Klik hier voor de resultaten op zaterdag (detail)

Klik hier voor de resultaten op zondag (detail)

 

 

Afgelopen weekend vonden in Sport Vlaanderen Willebroek de nationale selectietesten voor het roeien plaats. De roeiers dienden 3 gelijkaardige parcours van 2.000m af te leggen, verspreid over het hele weekend. Dit in tegenstelling tot de voorbije jaren, waarbij er gewerkt werd volgens het formaat van de FISA, de internationale roeibond, met voorwedstrijden, herkansingen, halve finales en finales. De bedoeling was dat de roeiers die een plaats in het nationaal team ambiëren, drie parcours voluit het beste van zichzelf gaven tegen dezelfde tegenstanders. De weersomstandigheden waren uitstekend en er werden mooie prestaties bijeen geroeid.

 


Bij de junior jongens 18 jaar werden twee wedstrijden gewonnen door Florian Chalmet (KR Sport Gent). De andere wedstrijd werd gewonnen door clubgenoot Henri Steyaert (KR Sport Gent). De top 3 bleef steeds gelijkaardig: Chalmet – Steyaert – Decoster (UN Liège).

Bij de junior meisjes 18 jaar werden de 3 parcours gewonnen door Jeanne Lenom (RCAE Liège). Zij wist telkens Caitlin Govaert (UN Brussel) in de laatste honderd meters in te halen en met enkele seconden te verslaan.

Bij de senior heren werd er gevochten tot aan de eindmeet. Pierre De Loof (KR Brugge) won de drie wedstrijden. Junior Tristan Vandenbussche (Brugse TR) roeide heel knappe wedstrijden en finishte telkens als tweede, op slechts enkele seconden van De Loof. Ruben Claeys (KR Sport Gent) werd telkens derde.

Bij de lichte heren zagen we enkele mooie wedstrijden waarbij Tim Brys (KR Club Gent) twee keer als eerste over de eindmeet ging en ploeggenoot Niels Van Zandweghe (Brugse TR) één keer de overwinning op zijn naam mocht schrijven. Marlon Colpaert (KRNS Oostende) werd telkens derde en Tibo Vyvey (KR Brugge) vierde. Opmerkelijk is dat de eindtijden van de lichtgewichten zo goed als gelijkaardig zijn aan de eindtijden van de zwaargewichten.

Ook de junioren 15-16 jaar mochten deelnemen aan de trials. Zij roeiden een afstand van 1.500m. Bij de jongens won Loïc Peters (Antwerpse RV) twee keer de wedstrijd en Aaron Andries (Gentse RS) één keer de wedstrijd. Bij de meisjes won Astrid Van Roy (KRNS Oostende) drie parcours en werd Eloïse Joris (UN Brussel) telkens tweede.

Na de wedstrijden besliste de Federale Sporttechnische Commissie van de Koninklijke Belgische Roeibond dat volgende roeiers geselecteerd zijn voor de internationale regatta in Piediluco van 12-14 april:

M1x       Pierre De Loof (KR Brugge)
LM2x     Tim Brys (KR Club Gent) – Niels Van Zandweghe (Brugse TR)
JM1x     Tristan Vandenbussche (Brugse TR)