In een ongemeen spannende laatste 500m van de A finale volgde er een ware strijd om de tweede en derde plaats tussen de Hongaar, de Noor en Van Zandweghe. Niels Van Zandweghe veroverde het brons op het Europese Kampioenschap te Racice! Een dikke proficiat aan Niels, zijn coach Frans Claes en de technisch directeur Dominique Basset! Dit betekent de vijfde medaille voor België dit seizoen!


 

 

Heat

Halve finale

A Finale

LM 1x Niels Van Zandweghe

7.00.48 (1)

6.57.29 (3)

6.51.91 (3)

 
Niels Van Zandweghe ging op vrijdag om 11u15 aan de slag in de derde heat in de categorie LM1x op het Europees Kampioenschap in Racice. Hij nam het op tegen Slovenië - Tsjechië - Polen - Frankrijk. De eerste twee van elke heat plaatsten zich voor de halve finales A/B. De anderen gingen door naar de herkansingen.

Na 1.000m lag Van Zandweghe als derde op 2 seconden van de nodige tweede plaats, en 3 seconden van de leider, de Pool. In het tweede wedstrijddeel zagen we de ware verhoudingen naar boven komen. Na 1.500m lag Niels nog steeds als derde, maar was mooi opgeschoven tot op 1 en 1.5 seconden van het leidende duo. Tijdens de laatste 500m haalde Van Zandweghe zijn eindsprint boven waardoor hij als eerste finishte in 7.00.48 en zo doorstootte naar de halve finales A/B. 

De doelstelling tijdens de halve finale was duidelijk: eindigen bij de eerste 3 en doorstoten naar de A finale. Van Zandweghe startte in baan 3, naast hem lagen de Italiaan en de Zwitser die zich ook vanuit hun heat rechtstreeks plaatsten voor de halve finale. De Italiaan en de Zwitser gingen het snelste van start. Ze lagen de eerste 500m samen op kop. Van Zandweghe en de Kroaat volgden binnen de seconde als derde en vierde. Tussen de 500m en 1000m zagen we geen verdere veranderingen. Tijdens de laatste 1.000m trachtte de Kroaat de derde plaats van Niels aan te vallen. Niels reageerde hier goed op, en op 500m van het einde heeft de top 3 zich duidelijk losgemaakt van de rest en leek de wedstrijd gevaren. Van Zandweghe finishte als derde in 6.57.29 en plaatste zich hiermee voor de A finale. 

Van Zandweghe startte in zijn finale in buitenbaan 6, naast de Zwitser. Na de eerste 500m lagen de Zwitser, de Hongaar en de Noor samen aan kop. Niels lag op de vierde plaats. Na 1.000m bleef de top 3 onveranderd, Niels zakte echter terug naar de 6de plaats. Het zag er even niet zo rooskleurig uit, maar na 1.500m rukte Niels terug op en roeide zich opnieuw naar de vierde plaats. De top 3 was nog steeds ongewijzigd. De laatste 500m waren ongemeen spannend. De Hongaar wipte even over de Zwitser maar dat liet hij niet zomaar toe. De Zwitser nam opnieuw de leiding en gaf die niet meer af. Ondertussen volgde er een strijd om de tweede en derde plaats tussen de Hongaar, de Noor en Niels. Uiteindelijke bewees Niels nog maar eens dat hij een sterke eindsprint heeft, hij finishte als derde in 6.51.91 met maar zes honderdsten verschil met de Hongaar en 19 honderdsten verschil met de Zwitserse Europees Kampioen. 

Van Zandweghe was in de laatste 500m trouwens meer dan 3 seconden sneller dan de Zwitserse winnaar. Niels realiseerde de snelste tijd ooit voor een Belgische lichtgewichtskiffeur en benaderde het record van het EK tot op twee tienden van een seconde. Hij laat hier twee olympische finalisten achter zich die in Rio in de dubbeltwee aan de slag waren. 

Niels Van Zandweghe veroverde het brons op het Europese Kampioenschap te Racice! Een dikke proficiat aan Niels, zijn coach Frans Claes en de technisch directeur Dominique Basset! Dit betekent de vijfde medaille voor België dit seizoen!