Zondag
 
Ruben Somers roeide zonet zijn B finale op het EK. Hij ligt in baan 3, net naast de Sloveen Rajko Hrvat, die het snelst weg is na 500m. Ruben is op da moment 4e. Halverwege schuift hij een plaatsje op. De situatie is hetzelfde na 1500m, met plaats 1 en 2 die iets verder uitroeien, maar ook hij die weg van plaats 4 vaart. Ruben is duidelijk erg diep gegaan, maar na 7:09,68 komen ze in die volgorde ook over de meet. Met voor Ruben een 9e plaats algemeen op 14 deelnemers.
 
Meteen na Ruben Somers roeit de zware dubbel hun B finale in Glasgow. Een prachtige ervaring voor dit jonge team. Ruben Claeys en Pierre De Loof liggen vroeg in 5e positie en houden deze vast. Ze worden zeker niet weggeroeid, maar dichter bij komen is moeilijk. Ze komen zo dan ook als 5e in de B finale over de meet met een tijd van 6:30,43, met een algemene 11e plaats op 13 roeiers.
 
Als laatste Belgisch team van het EK, komen Niels Van Zandweghe en Tim Brys in actie in de A finale. De verwachtingen zijn hoog, maar de nodige prestatie is ook immens. Om 12.30 komen ze in actie. Het mooie artikel in De Standaard toont nog maar eens hoe diep onze atleten kunnen gaan. Ze liggen in hun A finale samen met Oekraïne, Italië, Ierland, Noorwegen en Polen. Allen medaillewaardig.
Nu de commentaarstem eindelijk de achternaam van Niels correct kan uitspreken gaan we van start. De Italianen zijn het snelste weg, en ook de Noren zijn mee. Niels en Tim zijn 5es na 500m.
Na 1000m nemen de Noren de eerste positie over, België schuift op naar de 4e positie, maar vooral de Ieren schuiven dichter bij het leidende duo. Na 1500m zijn de situaties onveranderd, Niels en Tim zullen een ongelooflijke sprint moeten trekken voor een medailleplaats. De Noren liggen aan kop, en de Ieren sprinten met de Italianen voor de zilveren medaille. Niels en Tim geven alles wat ze kunnen, maar geraken niet dichter bij de podiumplaatsen. Ze eindigen 4es in 6:24,83, na de Italianen (brons), de Ierse O'donovan broers (zilver) en de gouden medaillewinnaars Noorwegen.
Jammer genoeg geen medaille, maar toch een prachtige prestatie tegen enorm sterke tegenstanders. Proficiat aan roeiers en coaches.
 
 

Zaterdag
 
In Glasgow roeien de Belgische teams hun halve finales met als doel een plaats bij de top 3, dat recht geeft op een A finale.
Eerst gaat Ruben Somers van start in de LM1X. Na een kilometer is het echter duidelijk dat de eerste 3 plaatsen weg zijn. Ze houden hun inspanningen goed vol, waardoor er enkel een mooie 4e plaats in zit voor Ruben. Hij eindigt 4es in 7'14"68. Hij roeit morgen de B finale.

Ondertussen zien we bondsvoorzitter Gwenda Stevens aan het startponton. Zij orkestreert de starten deze voormiddag en moet het hoofd koel houden bij enkele technische problemen. Daarna wordt het programma weer gevolgd.

Ruben Claeys en Pierre de Loof roeien daarna hun halve finale. Enkele erg sterkte teams waar ze tegen liggen maken het hard van bij de start. Halverwege zien we dat het verschil met de 3e plaats te groot is geworden. Ze eindigen 6es in 7:44,44. Ruben en Pierre roeien morgen de B finale.

Niels Van Zandweghe en Tim Brys roeien als derde Belgische team hun halve finale. Ze liggen in hun halve finale tegen de sterke Polen en de O'donovan broers van Ierland. Het zijn de Polen die de snelste start hebben. België en Ierland zijn mee, maar ook Tsjechië mengt zich in de debatten. Na 1500m ligt alles nog erg dicht bij elkaar. Met een machtige sprint halen Tim en Niels nog meters goed en gaan van een 4e naar een 2e plaats na de Ieren. Ze plaatsen zich voor de A finale in 6:28,68. 
 
Donderdag
 
De Belgische delegatie gaat deze middag van start op het EK senioren in Strathclyde, Glasgow, Schotland.
  • Eerst gaat de zware dubbel van start met Pierre de Loof en @Ruben Claeys in heat 3 om 12u22.
  • Vervolgens roeit @Ruben Somers zijn heat in de lichte skiff om 13u22,
  • En kort daarna is het aan de lichte dubbel met Tim Brys en Niels Van Zandweghe om 13u46.
Hopelijk starten ze met een goed gevoel op dit EK. Veel succes ook aan het ganse team van coaches, kinesisten en drivers: Dominique Basset, Frans Claes, Dirk Crois, Christel Hiel, Katrien Verpoest en Jean-Paul Verbrugghe.
 
Ruben Claeys en Pierre De Loof plaatsen zich voor de halve finales A/B. Met vier teams roeien ze voor 3 plaatsen in de halve finales. Het is dus vooral zaak niet laatste te worden. Heel snel gaan de Fransen en de Zwitsers er van door. 2 erg sterke teams die niet wachten om het verschil te maken. Het Belgische team strijd met de Esten voor de volgende plaatsen. Maar reeds van in het begin is er een lichte voorsprong van de Belgen op de 3e plaats. Deze voorsprong groeit enkel met 6'' en 8'' voorsprong na 1000 en 1500m. De halve finale is vastgelegd en zo gaan ze ook over de meet in 6:36,88. We zien hen op zaterdag terug.
 
Ruben Somers plaatst zich ook voor de halve finales A/B. Van de 5 banen konden maar 3 door naar de halve finales. Ruben deed wat hij moest doen: goed en snel starten. Hij was mee met de Duitser vooraan, waarna de Hongaar hem afwisselt op de 2e plaats na 1 km. Binnen die snelle eerste kilometer werd wel het verschil gemaakt tussen de eerste 3 posities en de rest van het pak. De wedstrijd consolideert zich en Ruben finisht 3e in 7:25,28. We zien hem zaterdag voormiddag terug.
 
Drie op drie voor de Belgen op de eerste dag van het EK. Ook Tim Brys en Niels Van Zandweghe plaatsen zich voor de halve finales. Enkel de eerste 2 van 6 teams plaatsten zich hiervoor, dus het was zaak om alert te zijn. De Noren waren meteen sterk weg, en het werd snel duidelijk dat de Grieken de meeste tegenstand zouden geven tegen de Belgen op p3 na 500 en 1000m. Zoals verwacht komen Niels en Tim over de Grieken na 1500m, met hun sterke eindsprint nog in hun rugzak zitten. De Grieken komen op 100m van het einde echter nog sterk opzetten en met een lichte schrik komen onze Belgen toch als 2es over de meet in 6:24,53. We zien ze zaterdag voormiddag opnieuw terug.
 
Alle wedstrijden kunnen live gevolgd worden via onderstaande link.