Voor roeiers
 
Zeeroeien

Een beginner, een onervaren roeier en een ervaren roeister op slag. Zo vertrok onze zeeroeiboot vanop het zonovergoten strand van De Haan. Van een branding was er quasi geen sprake, de zee was erg plat en roeivriendelijk. Goed ingesmeerd vertrokken 2 roeiboten richting Oostende. Koen De Gezelle in de volgboot in ons zog. In de andere boot zaten ervaren dames vanuit KRNSO. De techniek was niet perfect, maar het enthousiasme des te groot en al snel was het tempo lekker hoog, de wind en stroming mee richting de havengeul van Oostende. Het stukje tegen stroom naar de middagstop deed ons wel voor een eerste keer wat pijn. Een middagstop en een flinke maaltijd waren meer dan welkom. In de namiddag werd er van boot gewisseld en in punt geroeid. De boot was zwaarder en de zee wat ruwer, waardoor het tempo iets lager lag. Maar dit hield ons niet tegen om er opnieuw keihard tegenaan te gaan. Na een stevige roeidag, 20 km op zee, deed de douche extra deugd. Klaar voor een koffie of een cocktail op het strand. Een zalige dag roeien voor zowel ervaren als minder ervaren roeiers. Kijk op onze facebookpagina voor het fotoverslag. 

In het weekend van 2 & 3 juni 2018 organiseert C-Row in De Haan zeeroei initiaties. Op zaterdag en / of zondag wordt er, volgens de weers- en zeeomstandigheden, op het water gegaan met aangepaste zeeroeiboten.  

Voorzitter en trainer Koen De Gezelle geeft de initiaties en begeleid de groepen op zee. Indien het niveau voldoende is, wordt een kleine toertocht gemaakt langs de kust. Inschrijvingen €30 en via info@c-row.be. Opgelet, deze activiteit kan door de zeecondities last minute afgelast worden. 

Een prachtige en spectaculaire vorm van het roeien die iedereen zeker eens moet meegemaakt hebben. De zee geeft een gans andere dimensie aan het gekende roeien. 

Op 12 augustus organiseerde Akhenaton aan de kust in De Haan het Benelux surfrowing Championship. 

Surfroeien is een spectaculaire vorm van zeeroeien die internationaal sterk aan het groeien is. In België organiseert Akhenaton initiatie surfroeien op zaterdag 12 augustus in De Haan. Iedereen die wil kan eens plaatsnemen in de grote surfroeiboten. Activiteiten zijn mogelijk tussen 10 - 17u. Meer info op de website. 

Bij deze sport wordt eerst door de branding geroeid tot een 150m op zee. Dan wordt zo snel mogelijk terug naar het strand gevaren, en de golven gebruikt om op te surfen. 

De affiche van het event vind je hier. 

In Vlaanderen zijn er 2 clubs die roeien op zee aanbieden: C-Row en Akhenaton Roeischool. 

C-Row

Deze club heeft zijn vestiging in De Windhaan in De Haan. De club specialiseert zich in het roeien op zee. Zowel aan de Belgische kust, bij kanaaloversteken, als verdere internationale zeeroeitochten. Voorzitter en botenbouwer Koen De Gezelle heeft reeds prestigieuze prijzen gewonnen met het ontwerp en design van zijn zelfgemaakte zeeroeiboten. De boten zijn solide genoeg om door de branding te geraken, maar ook efficiënt en gemakkelijk genoeg om door 2 of meerdere roeiers over langere afstanden gehanteerd te worden.  

C-Row organiseert vooral in de zomer verschillende activiteiten aan de Belgische kust, zoals zeeroei initiaties en de Hel van Vlaanderen: een 2 daagse zeeroeitocht langsheen de ganse Belgische kust van De Panne tot Knokke. Daarnaast neemt de club deel aan internationale zeeroei wedstrijden, en ondersteunt het speciale projecten waarbij er over zee geroeid wordt. 

 

Akhenaton

Deze surfroeiclub heeft zijn basis in Grimbergen. Daar wordt doorheen het jaar geroeid op het kanaal. Eén keer per jaar wordt met speciale surfroeiboten naar de kust afgezakt om een surfroei wedstrijd en initiatie te organiseren. Bij deze spectaculaire vorm van zeeroeien wordt van de start op het strand naar een boei op ongeveer 150m in zee geroeid en terug. Bij de eerste beweging wordt door de branding gevaren, en bij het teruggaan kan er op de golven gesurft worden. dit is internationaal een opkomende tak binnen het roeien. 

© , website powered by Twizzit.com  & Arnold   |     Privacy & Disclaimer