Nieuws
EXR: klik om te registreren via VRL

EXR | Make indoor rowing fun! – Apps on Google Play

Shop Belgian Sharks

Live results
Online inschrijven competitie
Kalender
Proud member of Team Belgium

Be Gold

 

De Vlaamse Roeiliga kondigt met trots aan dat Axel Müller de nieuwe Headcoach van België wordt. Axel zal zowel voor de Vlaamse Roeiliga als de Ligue Francophone d'Aviron Headcoach zijn en is verantwoordelijk voor de begeleiding en finale selectie van alle Belgische roeiers.

Axel Müller is na een uitgebreide selectieprocedure gekozen omwille van zijn coach competenties, eerder behaalde resultaten, ervaring met het opzetten van een centrale werking, werken in complexe organisaties en zijn heldere manier van communiceren. 

Axel is 56 jaar en in bezit van een Spaans en Duits trainer A diploma.  Hij is afgestudeerd in de bewegingswetenschappen. Hij was vanaf 2019 actief als coach van de Duitse dames boordroeisters, Headcoach van Israël van 2010 – 2015 en van 1997 – 2003 als onder andere Junioren Headcoach bij het Spaanse roeien waar hij het jeugd multi-sport trainingscentrum in Amposta heeft helpen opzetten. Tussendoor heeft hij verschillende onderwijs opdrachten voor Worldrowing ontwikkelingsteams uitgevoerd. Axel is lid van de Jeugdcommissie van Worldrowing en zal deze functie blijven bekleden.

We halen met Axel iemand in huis met veel ervaring die hoge eisen stelt aan de roeiers, het coachkader en de stakeholders, maar ook iemand die gestructureerd naar zijn doelen toewerkt. De visie van Axel is in lijn met de weg die we nu al zijn ingeslagen, namelijk het inzetten op een centrale werking, werken vanuit groepen en de focus op de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de voorbereidingen op Los Angeles 2028 waar het (top)roeilandschap danig zal veranderen en er zich nieuwe opportuniteiten aandienen in de switch naar 1500m baanwedstrijden en Beach Sprint Rowing. Vanaf Januari zal Axel zich in Gent vestigen. In de komende weken werken we samen met Axel verder om de werking rondom Topsport verder uit te bouwen en contacten te leggen met de Roeiers en Coaches.

Klik hier voor de resultaten van de OBIC op 20/11. 

Klik hier voor de resultaten van de lange afstandswedstrijd op het Netekanaal op 21/11. 

Op dinsdagavond 26 oktober vond er een info avond voor de Belgian Sharks, hun ouders, coaches en andere geïnteresseerden plaats. De inspanningstesten, medische onderzoeken, stabilisatietraining en krachttraining zijn enkele topics die aan bod kwamen op deze interessante avond.

Klik hier om de presentatie te bekijken. 

Op zaterdag 16 oktober vond de jeugd triathlon van de Gentse RS plaats. 

Klik hier voor de resultaten

Aaron Andries (JM1x) roeide de halve finale in de voormiddag en de finale om 13u. Hij roeide deze wedstrijden bijna continu van het begin tot het einde aan de leiding, enkel in de finale moest hij de Litouwer even naast zich dulden (een verschil van slechts 54 honderdsten). Maar niet voor lang, hij nam snel de leiding over voor de rest van de wedstrijd. Hij finishte in een tijd van 7.21,18, daarmee versloeg hij de Litouwer Povilas Juskevicius (7.24,02) die hij op het WK in Plovdiv in augustus nog voor zich had moeten dulden. Italië verovert de derde plek (7.27,23). Aaron veroverde de gouden medaille!

Ook de JW2x met Astrid Van Roy en Eloïse Joris roeiden zich met een goede halve finale in de finale van de namiddag. Daar lagen ze gedurende het helft van de wedstrijd in vijfde positie, in de tweede helft konden ze een tandje bijsteken zodat dit een 4de plaats (7.40,00) opleverde in hun eerste EK finale. Een goede prestatie na hun deelname aan de jeugdbeker eerder deze zomer. Het goud was voor Griekenland, zilver voor Slovenië en brons voor Wit-Rusland.
#belgiansharks #goodlucksharks

Op zaterdag 9 oktober vond de jeugdroeihappening plaats in KR Sport Gent. Er namen 51 roei(st)ers deel aan deze happening. 

Klik hier voor de resultaten. 

Op zondag 3 oktober vond de jeugdduatlon van KR Brugge plaats. Er namen 45 boten deel aan de wedstrijd. 

Klik hier voor de resultaten. 

Afgelopen weekend vond het Belgisch Kampioenschap Lange Boten plaats in Sport Vlaanderen Willebroek. Er namen in het totaal 360 boten deel in de diverse nummers. 

Klik hier voor de resultaten. 

Volgende titels werden uitgereikt: 

JM2x KRCG
JW2x KRNSO
JM4x Gentse RS
JW4x KRNSO
JM4- KRCG
JW4- KRNSO
JM8+ KRB
JW8+ KRNSO
LM2x KRNSO
LW2x UNL
M2x KRB
W2x Gentse RS
M4x Gentse RS
W4x Gentse RS
M4- KRSG
LM4x Gentse RS
LW4x UNL
M8+ KRSG 

Afgelopen zaterdag vond de jeugdtriathlon van KRNS Oostende plaats. Klik hier voor de resultaten

Afgelopen weekend vond de internationale regatta van KR Club Gent plaats. Er namen in het totaal 359 roeiers in 442 boten deel aan de wedstrijden. Er werden ook een aantal Belgische titels uitgereikt: 

LM8+ KRCG
W8+ KRNSO
WB1x GRS
W4- KRNSO
MB1x UNB
LM4- GRS
Mixte 4x GRS
JMixte 4x GRS

Resultaten zaterdag 11 september

Resultaten zondag 12 september

Gouden medaille voor de LM2x op het EK U23 in Kruszwica! Marlon Colpaert en Tibo Vyvey brengen het goud mee naar huis. Dit na de bronzen medaille op het WK begin deze zomer.
_________________
In hun wedstrijd kwam de LM2x direct aan de leiding en die gaven ze niet meer af. In een tijd van 6.17,42 kwamen Marlon en Tibo ze als eerste over de lijn. Gevolgd door Turkije (6.21,87) en Zwitserland (6.21,89).
_________________
Onze dames dubbeltwee met Caitlin Govaert en Mazarine Guilbert roeiden zich naar een 5e plaats in de A-finale in een tijd van 7.08,25. De medailles waren voor Griekenland (6.55,94), Roemenië (6.57,10) en Litouwen (6.58,44).
Proficiat aan alle roeiers en begeleiders!

 

 

 

 

 

 

Op zondag 22 augustus organiseerde de Vlaamse Roeiliga de eerste Beach Sprint competitie in België in samenwerking met onze roeiclub KRNSO, die dit jaar hun 150-jarig bestaan viert: de PORT OOSTENDE BEACH SPRINT CUP. De weersomstandigheden waren ons niets steeds gunstig gezind, maar in de namiddag kwam de zon even tevoorschijn en werden er spectaculaire wedstrijden afgewerkt waarbij de roeiers de hoge golven moesten trotseren.

Er waren 16 mixte ploegen ingeschreven voor de Beach Sprint Cup. We gingen van start met 8 heats waarbij de winnaar telkens door ging naar de kwartfinale. Via spannende knock-out wedstrijden kwamen we zo tot een halve finale, een finale B en een finale A. De A-finale werd gestreden tussen Jarre Coppitters (KRSG) / Amaryllis Claessens (KRSG) en Savin Rodenburg (KRSG) / Erin Neus (KRNSO). Het team Rodenburg/Neus won de wedstrijd in een tijd van 4.01.38. In de namiddag waren er wedstrijden tussen twee vrouwenploegen en vier mannenploegen.

Er was heel wat belangstelling van binnen en buiten de roeiwereld. In de voormiddag gaf Koen De Gezelle, voorzitter van C-Row, een initiatie aan Olympisch zeilster Emma Plasschaert en Olympisch kampioen Matt Wearn, schepen van Sport van Oostende Bart Plasschaert en oceaanroeier Damien Van Durme.

“Het geeft een volledig ander gevoel dan roeien op de watersportbaan. De roeisport met de zee combineren is een ongelooflijke ervaring” aldus Emma Plasschaert.

Oceaanroeier Damien Van Durme: “In vergelijking met het traditioneel roeien is Beach Sprint Rowing een totaal andere discipline. Je moet kunnen lopen, efficiënt instappen, hard roeien, durven dansen op de golven en de boot continu bijsturen rond de boeien met een flinke dosis freestyle. Complementariteit binnen het team is van groot belang. Door verschillende skills te gebruiken ervaar je een enorm gevoel van vrijheid. Dit maakt de race zowel voor de roeier als voor de toeschouwer een pak attractiever. Het is heel fijn om dit na vele jaren competitieroeien via de Vlaamse Roeiliga te ontdekken. Dit smaakt naar meer!”

Schepen van sport van de stad Oostende Bart Plasschaert wil in Oostende een basis leggen voor het Beach Sprint roeien zodat we atleten kunnen afvaardigen op de Olympische Spelen in 2028. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze nieuwe tak van het roeien dan aan het Olympisch programma toegevoegd.

Aan de Beach Sprint Cup namen vijf (ex) Olympiërs in het roeien, de regerende wereldkampioen indoor roeien Ward Lemmelijn en enkele leden van de Belgian Sharks, het nationale roeiteam, deel.

De Vlaamse Roeiliga zal de komende jaren sterk inzetten op deze nieuwe vorm van spektakelsport en wil hierdoor meer mensen in de roeiboot krijgen. We willen enerzijds een extra aanbod creëren voor onze huidige roeiers en anderzijds nieuwe leden aantrekken.

“Het feit dat je met extra zaken - zoals de branding - rekening moet houden, geeft net een extra cachet aan de roeisport. De sport biedt ook een enorm potentieel voor andere watersporters. Ze hebben het snel onder de knie omdat ze de zee goed kennen waardoor ze heel snel een positieve ervaring beleven” zegt Koen De Gezelle, voorzitter van C-Row.

Nieuwe vacature bij de Vlaamse Roeiliga vzw!
De Vlaamse Roeiliga gaat op zoek naar een nieuwe Hoofdcoach Top Roeien / Head Coach Top Rowing.

Lees de volledige vacature en meer info:

Vacature Hoofdcoach Top Roeien (NL)
Vacature Head Coach Top Rowing (ENG)

 

Tim Brys en Niels Van Zandweghe zijn afgelopen nacht vijfde geëindigd in de A-finale op de Olympische Spelen in Tokyo, na een race waarin ze alles van zichzelf gegeven hebben. Een heel dikke proficiat aan onze sharks met dit mooie resultaat!
 
Tim en Niels gingen goed van start, maar het was al vrij snel duidelijk dat Ierland, Italië en Duitsland een kloof met de rest van het veld maakten. De aanvallen die Tim en Niels deden in de buitenste baan hadden jammer genoeg weinig effect. Ze finishten als vijfde in 6.18.10. Goud is voor Ierland (06.06.43), Zilver voor Duitsland (06.07.29) en Brons voor Italië (06.14.30).

Na maanden hard werk, laten we ons nieuwe merk te water. Onze missie en verhaal zijn vertaald in een sterk logo en een frisse nieuwe identiteit. Dit wordt binnenkort verder vertaald in een nieuwe website. Je kan nu al een sneak peak vinden via EXR Game Rowing en Beach Sprint Rowing. Dat allemaal om jou beter te ondersteunen in de roeisport, en nòg meer sporters te overtuigen van het plezier en de teamspirit die ze kunnen vinden in het roeien.

Wat blijft: onze persoonlijke aanpak en begeleiding natuurlijk. Samen met jou bouwen we verder aan de bekendheid van het roeien in Vlaanderen én genieten we van deze bijzondere sport.

Onze nieuwe identiteit houdt meer in dan wat nieuwe kleurtjes. We zetten ook in op vernieuwing, door initiatieven als EXR Indoor Rowing en het speelse Beach Sprint Rowing te steunen. 

 

We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

PS: Volg ons zeker ook op Facebook en Instagram!

Vanaf 9 juni kunnen we normaal weer indoor sporten en moeten de sportclubs rekening houden met de ventilatienormen. Op 17 mei organiseerde het departement Zorg en Gezondheid een online infosessie rond COVID-19 en ventilatie. Deze infosessie is ook van toepassing voor de indoor sportinfrastructuren. Wij zetten de belangrijkste richtlijnen voor jou op een rijtje.

Bron: Dynamo project

De roeicodex is de reglementering inzake roeicompetities.

Alle competities, die in België worden betwist, met uitzondering van de regatta voorbehouden aan de leden van één enkele vereniging, worden gereglementeerd door de internationale codex, door deze nationale wedstrijdcodex, alsook door hun respectievelijke uitvoeringsreglementen. 

Klik hier om de nieuwe versie van de roeicodex te downloaden.

De roeibrevetten zijn vanaf heden online terug te vinden!

Het roeibrevet van de Vlaamse Roeiliga is geschikt voor alle beginnende roeiers. Zowel jong als oud, met een recreatieve of competitieve focus, iedereen heeft een meerwaarde om met het brevet te beginnen leren roeien. Het brevet is ontwikkeld om het levenslang roeien te stimuleren, en beginners na hun initiatie of sportkamp aan te laten sluiten bij een roeiclub om de resterende brevetten in het boekje af te leggen. De VRL maakt binnenkort werk van een volledig aangepast roeibrevet. In afwachting kan je hier de 3 verschillende brevetten online terugvinden.

Er zijn 3 verschillende brevetten. Klik hieronder op het brevet om het te downloaden.

 

 

 

Elke zondag posten wij een interessant artikel uit onze roeigids online op onze website, Facebook- en Instagrampagina

Vandaag:
Virtual Reality ... de toekomst van de roeisport?

Veel leesplezier!

© , website powered by Twizzit.com  & Arnold   |     Privacy & Disclaimer