Nieuws
OS 2021 Tokyo
Shop Belgian Sharks

Live results
Resultaten 2021
Online inschrijven competitie
Kalender
Proud member of Team Belgium

Be Gold

 

Op zondag 22 augustus organiseert de Vlaamse Roeiliga de 1e Beach Sprint competitie in België in samenwerking met onze roeiclub KRNSO, die dit jaar hun 150-jarig bestaan viert: de PORT OOSTENDE BEACH SPRINT CUP. Tussen 10u en 15u30 zijn er demowedstrijden Beach Sprint Rowing (op uitnodiging), gevolgd door de VRL BEACH SPRINT CUP vanaf 15u30, die open staat voor al onze VRL leden die graag eens willen proeven van het Beach Sprint Roeien. Boten en riemen kunnen ter plaatse gebruikt worden. Gedurende de dag zullen er ook initiaties zeeroeien zijn.

We willen u graag uitnodigen op deze wedstrijd om eens een kijkje te komen nemen naar deze nieuwe discipline binnen de roeisport. U bent eveneens van harte welkom op het persmoment (tijdstip nog te bepalen), gevolgd door een hapje en een drankje.

Wat is Beach Sprint Rowing? Roei crews nemen het head-to-head tegen elkaar op in solo boten, in dubbele boten of met vier roeiers en een stuurman. De ‘runner’ start op het strand met een sprint van 50 meter naar de boot, die door de boothouders in het water gehouden worden. Ze slalommen 250m de zee/een meer/waterplas in voordat ze om de laatste markeringsboei draaien voor een rechte sprint naar het strand. Wanneer ze aan land komen, springt één lid van de bemanning uit de boot en sprint naar het strand om op de buzzer ‘af te klokken’. Het is een spannende knock-out wedstrijd totdat er voor elke bootklasse een kampioen wordt gekroond. Meer info kan je terugvinden via de volgende website: www.vlaamseroeiliga.be/beachsprint

Publiek en media verwachten vandaag de dag andere vormen van sportbeoefening en -beleving dan vroeger. Ook binnen het roeien is deze tendens voelbaar, wat zich uit in meer intense, meer speelse, kortere vormen van spektakelsport. De nieuwe discipline Beach Sprint Rowing (BSR) beantwoordt hiermee volledig aan deze vereisten. Ook het IOC wil meer spektakel op de Olympische Spelen, waardoor het Olympisch programma voor de roeisport aangepast zal worden. Hoogstwaarschijnlijk wordt Beach Sprint Rowing opgenomen in het Olympisch programma 2028.

Indien wij binnen 7 jaar Belgische atleten willen afvaardigen in Los Angeles voor het Beach Sprint Roeien, is het belangrijk om als federatie deze nieuwe sporttak nu te beginnen promoten en organiseren. De komende jaren zouden we graag samen met onze roeiclubs een wedstrijdcircuit uitbouwen en op zoek gaan naar talenten om België te vertegenwoordigen op de internationale kampioenschappen.

 

Na maanden hard werk, laten we ons nieuwe merk te water. Onze missie en verhaal zijn vertaald in een sterk logo en een frisse nieuwe identiteit. Dit wordt binnenkort verder vertaald in een nieuwe website. Je kan nu al een sneak peak vinden via EXR Game Rowing en Beach Sprint Rowing. Dat allemaal om jou beter te ondersteunen in de roeisport, en nòg meer sporters te overtuigen van het plezier en de teamspirit die ze kunnen vinden in het roeien.

Wat blijft: onze persoonlijke aanpak en begeleiding natuurlijk. Samen met jou bouwen we verder aan de bekendheid van het roeien in Vlaanderen én genieten we van deze bijzondere sport.

Onze nieuwe identiteit houdt meer in dan wat nieuwe kleurtjes. We zetten ook in op vernieuwing, door initiatieven als EXR Indoor Rowing en het speelse Beach Sprint Rowing te steunen. 

 

We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

PS: Volg ons zeker ook op Facebook en Instagram!

Vanaf 27 juni gelden volgende richtlijnen (raadpleeg het basisprotocol sport en corona voor een volledig overzicht):

 • Er kan opnieuw onder normale omstandigheden gesport worden. Er gelden geen limieten meer op het aantal sporters en er kan contact gemaakt worden, voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Dit geldt zowel voor sporten in georganiseerd, als niet-georganiseerd verband;
 • Enkel voor de deelnemers aan sportkampen geldt nog een limiet, vanaf 25 juni is dit maximum 100 deelnemers, vanaf 30 juli is dit maximum 200 deelnemers
 • De densiteitsregels (30m²/10m²) ter reductie van de capaciteit van sportinfrastructuur zijn niet langer verplicht. Ze kunnen wel een nuttige beheersmaatregel zijn, indien de indoor infrastructuur over beperkte ventilatiemogelijkheden beschikt.
 • Overnachtingen zijn toegelaten bij sportkampen
 • Cafésporten (biljart, snooker, darts, tafelvoetbal, …) in horeca-inrichtingen zijn opnieuw toegelaten (mits gebruik van mondmasker)
 • Kleedkamers en douches mogen opnieuw open. We adviseren hier wel nog om optimale ventilatie te voorzien of wanneer dit niet mogelijk is om de capaciteit te beperken. Hou bij de heropening rekening met de nodige procedures ter preventie van legionella;
 • Horeca-activiteiten bij sporttrainingen en -wedstrijden kunnen indien gewenst volgens het take-away principe worden georganiseerd.
 • Voorinschrijven bij sportactiviteiten wordt nog sterk aanbevolen, maar is niet langer verplicht. Zo worden daginschrijvingen bij wandel- en toertochten opnieuw mogelijk.
 • De limieten voor publiek bij sportwedstrijden worden verruimd:
  • Minderjarige deelnemers (en g-sporters en hulpbehoevenden) aan sportactiviteiten kunnen steeds vergezeld worden door één of meerdere leden van hun huishouden, ongeacht de aard van de activiteit. Voor deze toeschouwers hoeft geen CERM of CIRM opgemaakt te worden.
  • Zonder Covid Safe Ticket
   • Binnen tot 2.000 personen (of 100% van de CIRM-capaciteit indien dit lager is dan 2.000), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand
   • Buiten tot 2.500 personen, met mondmasker en op een veilige afstand. Het mondmasker mag tijdelijk af wanneer men op een vaste zitplaats zit (bv. voetbalstadion).
  • Kinderen tot 12 jaar zijn net zoals voor de toepassing van het Digital Covid Certificate, ook voor het Covid Safe Ticket vrijgesteld van testen.
  • Organisatoren zijn NIET verplicht de testmogelijkheid aan de ingang van het evenement aan te bieden.
  • CERM, en indien indoor ook CIRM, blijven verplicht. Federaal wordt nog bekeken of men een drempel zal invoeren waardoor deze procedures niet verplicht zijn voor kleine evenementen met minder toeschouwers dan de drempel. Van zodra dit zo zou zijn, nemen we dit over in onze protocollen.

 

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

De Olympische Spelen staan voor de deur en graag supporteren we met zijn allen mee voor de Belgian Sharks in Tokyo.

Hierbij de wedstrijddagen met de daarbijhorende voorlopig nachtelijke uren!

Vanaf 9 juni kunnen we normaal weer indoor sporten en moeten de sportclubs rekening houden met de ventilatienormen. Op 17 mei organiseerde het departement Zorg en Gezondheid een online infosessie rond COVID-19 en ventilatie. Deze infosessie is ook van toepassing voor de indoor sportinfrastructuren. Wij zetten de belangrijkste richtlijnen voor jou op een rijtje.

Bron: Dynamo project

De roeicodex is de reglementering inzake roeicompetities.

Alle competities, die in België worden betwist, met uitzondering van de regatta voorbehouden aan de leden van één enkele vereniging, worden gereglementeerd door de internationale codex, door deze nationale wedstrijdcodex, alsook door hun respectievelijke uitvoeringsreglementen. 

Klik hier om de nieuwe versie van de roeicodex te downloaden.

De roeibrevetten zijn vanaf heden online terug te vinden!

Het roeibrevet van de Vlaamse Roeiliga is geschikt voor alle beginnende roeiers. Zowel jong als oud, met een recreatieve of competitieve focus, iedereen heeft een meerwaarde om met het brevet te beginnen leren roeien. Het brevet is ontwikkeld om het levenslang roeien te stimuleren, en beginners na hun initiatie of sportkamp aan te laten sluiten bij een roeiclub om de resterende brevetten in het boekje af te leggen. De VRL maakt binnenkort werk van een volledig aangepast roeibrevet. In afwachting kan je hier de 3 verschillende brevetten online terugvinden.

Er zijn 3 verschillende brevetten. Klik hieronder op het brevet om het te downloaden.

Klik hier om het selectietraject 2021 voor junioren en talenten terug te vinden. 

Klik hier voor de topsportkalender 2021 voor junioren.

Klik hier voor de topsportkalender 2021 voor talenten. 

 

 

 

Elke zondag posten wij een interessant artikel uit onze roeigids online op onze website, Facebook- en Instagrampagina

Vandaag:
Virtual Reality ... de toekomst van de roeisport?

Veel leesplezier!

© , website powered by Twizzit.com  & Arnold   |     Privacy & Disclaimer