Voor clubs
 
Clubnieuws
EXR: klik om te registreren via VRL

EXR | Make indoor rowing fun! – Apps on Google Play

Kalender
Recent News
ZILVER EK U19 JM1x BORIS TAELDEMAN
Vorig jaar zette Belgian Shark Boris Taeldeman zijn eerste stappen in de internationale
22/05/2022
Resultaten Jeugdtriathlon Gentse RS 21/05
Klik hier voor de resultaten van de Jeugdtriathlon van Gentse RS op 21 mei.
23/05/2022
Resultaten RCNT Maubray - 15 mei
Klik hier voor de resultaten van de Regatta van RCNT te Maubray op 15 mei.
16/05/2022
Ghent International May Regatta
Afgelopen weekend vond de Ghent International May Regatta plaats op de Gentse Watersportbaan. Het wa
09/05/2022
Nieuwsbrief april 2022
Competitieresultaten, toertocht 150 jaar KRNSO en KRCG, opleidingen, allerlei bestuursnieuws en zove
03/05/2022

Op zaterdag 16 oktober vond de jeugd triathlon van de Gentse RS plaats. 

Klik hier voor de resultaten

Op zondag 3 oktober vond de jeugdduatlon van KR Brugge plaats. Er namen 45 boten deel aan de wedstrijd. 

Klik hier voor de resultaten. 

Afgelopen weekend vond het Belgisch Kampioenschap Lange Boten plaats in Sport Vlaanderen Willebroek. Er namen in het totaal 360 boten deel in de diverse nummers. 

Klik hier voor de resultaten. 

Volgende titels werden uitgereikt: 

JM2x KRCG
JW2x KRNSO
JM4x Gentse RS
JW4x KRNSO
JM4- KRCG
JW4- KRNSO
JM8+ KRB
JW8+ KRNSO
LM2x KRNSO
LW2x UNL
M2x KRB
W2x Gentse RS
M4x Gentse RS
W4x Gentse RS
M4- KRSG
LM4x Gentse RS
LW4x UNL
M8+ KRSG 

Afgelopen zaterdag vond de jeugdtriathlon van KRNS Oostende plaats. Klik hier voor de resultaten

 

 

 

 

 

 

Op zondag 22 augustus organiseerde de Vlaamse Roeiliga de eerste Beach Sprint competitie in België in samenwerking met onze roeiclub KRNSO, die dit jaar hun 150-jarig bestaan viert: de PORT OOSTENDE BEACH SPRINT CUP. De weersomstandigheden waren ons niets steeds gunstig gezind, maar in de namiddag kwam de zon even tevoorschijn en werden er spectaculaire wedstrijden afgewerkt waarbij de roeiers de hoge golven moesten trotseren.

Er waren 16 mixte ploegen ingeschreven voor de Beach Sprint Cup. We gingen van start met 8 heats waarbij de winnaar telkens door ging naar de kwartfinale. Via spannende knock-out wedstrijden kwamen we zo tot een halve finale, een finale B en een finale A. De A-finale werd gestreden tussen Jarre Coppitters (KRSG) / Amaryllis Claessens (KRSG) en Savin Rodenburg (KRSG) / Erin Neus (KRNSO). Het team Rodenburg/Neus won de wedstrijd in een tijd van 4.01.38. In de namiddag waren er wedstrijden tussen twee vrouwenploegen en vier mannenploegen.

Er was heel wat belangstelling van binnen en buiten de roeiwereld. In de voormiddag gaf Koen De Gezelle, voorzitter van C-Row, een initiatie aan Olympisch zeilster Emma Plasschaert en Olympisch kampioen Matt Wearn, schepen van Sport van Oostende Bart Plasschaert en oceaanroeier Damien Van Durme.

“Het geeft een volledig ander gevoel dan roeien op de watersportbaan. De roeisport met de zee combineren is een ongelooflijke ervaring” aldus Emma Plasschaert.

Oceaanroeier Damien Van Durme: “In vergelijking met het traditioneel roeien is Beach Sprint Rowing een totaal andere discipline. Je moet kunnen lopen, efficiënt instappen, hard roeien, durven dansen op de golven en de boot continu bijsturen rond de boeien met een flinke dosis freestyle. Complementariteit binnen het team is van groot belang. Door verschillende skills te gebruiken ervaar je een enorm gevoel van vrijheid. Dit maakt de race zowel voor de roeier als voor de toeschouwer een pak attractiever. Het is heel fijn om dit na vele jaren competitieroeien via de Vlaamse Roeiliga te ontdekken. Dit smaakt naar meer!”

Schepen van sport van de stad Oostende Bart Plasschaert wil in Oostende een basis leggen voor het Beach Sprint roeien zodat we atleten kunnen afvaardigen op de Olympische Spelen in 2028. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze nieuwe tak van het roeien dan aan het Olympisch programma toegevoegd.

Aan de Beach Sprint Cup namen vijf (ex) Olympiërs in het roeien, de regerende wereldkampioen indoor roeien Ward Lemmelijn en enkele leden van de Belgian Sharks, het nationale roeiteam, deel.

De Vlaamse Roeiliga zal de komende jaren sterk inzetten op deze nieuwe vorm van spektakelsport en wil hierdoor meer mensen in de roeiboot krijgen. We willen enerzijds een extra aanbod creëren voor onze huidige roeiers en anderzijds nieuwe leden aantrekken.

“Het feit dat je met extra zaken - zoals de branding - rekening moet houden, geeft net een extra cachet aan de roeisport. De sport biedt ook een enorm potentieel voor andere watersporters. Ze hebben het snel onder de knie omdat ze de zee goed kennen waardoor ze heel snel een positieve ervaring beleven” zegt Koen De Gezelle, voorzitter van C-Row.

Op zondag 22 augustus organiseert de Vlaamse Roeiliga de 1e Beach Sprint competitie in België in samenwerking met onze roeiclub KRNSO, die dit jaar hun 150-jarig bestaan viert: de PORT OOSTENDE BEACH SPRINT CUP. Tussen 10u en 15u30 zijn er demowedstrijden Beach Sprint Rowing (op uitnodiging), gevolgd door de VRL BEACH SPRINT CUP vanaf 15u30, die open staat voor al onze VRL leden die graag eens willen proeven van het Beach Sprint Roeien. Boten en riemen kunnen ter plaatse gebruikt worden. KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN.

Gedurende de dag zullen er ook initiaties zeeroeien zijn.

We willen u graag uitnodigen op deze wedstrijd om eens een kijkje te komen nemen naar deze nieuwe discipline binnen de roeisport. U bent eveneens van harte welkom op het persmoment (tijdstip nog te bepalen), gevolgd door een hapje en een drankje.

Wat is Beach Sprint Rowing? Roei crews nemen het head-to-head tegen elkaar op in solo boten, in dubbele boten of met vier roeiers en een stuurman. De ‘runner’ start op het strand met een sprint van 50 meter naar de boot, die door de boothouders in het water gehouden worden. Ze slalommen 250m de zee/een meer/waterplas in voordat ze om de laatste markeringsboei draaien voor een rechte sprint naar het strand. Wanneer ze aan land komen, springt één lid van de bemanning uit de boot en sprint naar het strand om op de buzzer ‘af te klokken’. Het is een spannende knock-out wedstrijd totdat er voor elke bootklasse een kampioen wordt gekroond. Meer info kan je terugvinden via de volgende website: www.vlaamseroeiliga.be/beachsprint

Publiek en media verwachten vandaag de dag andere vormen van sportbeoefening en -beleving dan vroeger. Ook binnen het roeien is deze tendens voelbaar, wat zich uit in meer intense, meer speelse, kortere vormen van spektakelsport. De nieuwe discipline Beach Sprint Rowing (BSR) beantwoordt hiermee volledig aan deze vereisten. Ook het IOC wil meer spektakel op de Olympische Spelen, waardoor het Olympisch programma voor de roeisport aangepast zal worden. Hoogstwaarschijnlijk wordt Beach Sprint Rowing opgenomen in het Olympisch programma 2028.

Indien wij binnen 7 jaar Belgische atleten willen afvaardigen in Los Angeles voor het Beach Sprint Roeien, is het belangrijk om als federatie deze nieuwe sporttak nu te beginnen promoten en organiseren. De komende jaren zouden we graag samen met onze roeiclubs een wedstrijdcircuit uitbouwen en op zoek gaan naar talenten om België te vertegenwoordigen op de internationale kampioenschappen.

 

Na maanden hard werk, laten we ons nieuwe merk te water. Onze missie en verhaal zijn vertaald in een sterk logo en een frisse nieuwe identiteit. Dit wordt binnenkort verder vertaald in een nieuwe website. Je kan nu al een sneak peak vinden via EXR Game Rowing en Beach Sprint Rowing. Dat allemaal om jou beter te ondersteunen in de roeisport, en nòg meer sporters te overtuigen van het plezier en de teamspirit die ze kunnen vinden in het roeien.

Wat blijft: onze persoonlijke aanpak en begeleiding natuurlijk. Samen met jou bouwen we verder aan de bekendheid van het roeien in Vlaanderen én genieten we van deze bijzondere sport.

Onze nieuwe identiteit houdt meer in dan wat nieuwe kleurtjes. We zetten ook in op vernieuwing, door initiatieven als EXR Indoor Rowing en het speelse Beach Sprint Rowing te steunen. 

 

We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

PS: Volg ons zeker ook op Facebook en Instagram!

Vanaf 9 juni kunnen we normaal weer indoor sporten en moeten de sportclubs rekening houden met de ventilatienormen. Op 17 mei organiseerde het departement Zorg en Gezondheid een online infosessie rond COVID-19 en ventilatie. Deze infosessie is ook van toepassing voor de indoor sportinfrastructuren. Wij zetten de belangrijkste richtlijnen voor jou op een rijtje.

Bron: Dynamo project

Update 7 mei 2021 

Op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 14 april 2021 veranderen een aantal zaken vanaf 8 mei. Dit werd bekrachtigd door een ministerieel besluit op 7 mei. We kunnen outdoor ongeacht de leeftijd sporten met contact in groepen van maximum 25 personen.

In het kort gelden volgende regels vanaf 8 mei: 

 

Zet sport niet langer op de reservebank!

De sportclubs en sportfederaties zitten op hun tandvlees. Samen met 57 andere sportfederaties vraagt de Vlaamse Roeiliga het Overlegcomité een belangrijke houvast voor de 20.000 Vlaamse sportclubs en 1,4 miljoen sportende Vlamingen.

Een initiatief gedragen door Gezond Sporten Vlaanderen, Vereniging van Sport- en Keuringsartsen, Risicovechtsportplatform, Fitnessbe.Vlaanderen en 58 sportfederaties.

Lees hier de open brief aan het Overlegcomité en GEMS

 
Op maandag 3 mei verwelkomen we Pim Raaben in ons team. Pim is aangesteld als Technisch Directeur Topsport en is verantwoordelijk voor het sporttechnische lange termijn beleid gericht op het realiseren van topsportdoelstellingen. Hij is verantwoordelijk voor de opmaak en realisatie van de prestatieprogramma’s, ontwikkelings-programma’s en talentenprogramma’s. Pim wordt niet aangesteld als coach, wel dient hij de coaches en roeiers aan te sturen en te ondersteunen. Dit alles in nauwe samenwerking met een expertenteam waar Jan Boone en Jan Bourgois deel van blijven uitmaken.  

Pim is 49 jaar en heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij is in 1986 tijdens zijn middelbare school begonnen als stuurman bij studentenvereniging Phocas in Nijmegen en daar van 1987 tot 1990 als jeugdroeier actief geweest. Voor zijn studies vertrok hij naar Wageningen waar hij zijn master in Agrotechniek behaalde in 1997. Tijdens die tijd was hij als wedstrijdroeier actief bij studentenvereniging W.S.R. Argo tussen 1990 en 1994. Daarna was hij nog een jaar voorzitter van de vereniging. Na zijn studies is Pim beginnen werken bij CNH Industrial in Zedelgem in verschillende functies en locaties. Hij heeft het roeien verder gezet bij de KR Brugge waar hij verschillende Belgische titels heeft gewonnen.

Je kan Pim bereiken op pim.raaben@vlaamse-roeiliga.be of 0477/48 66 02

De Vlaamse Roeiliga (VRL) heeft een nieuwe technisch directeur topsport aangesteld. Nadat het contract met de Fransman Dominique Basset begin mei 2020 stopgezet werd, is de VRL intensief op zoek gegaan naar een nieuwe directeur topsport. Na een doordachte selectieprocedure werd in samenspraak met de Taskforce Topsport gekozen voor Pim Raaben.

Pim (officiële voornaam Jan) is 49 jaar en heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij is in 1986 tijdens zijn middelbare school begonnen als stuurman bij studentenvereniging Phocas in Nijmegen en daar van 1987 tot 1990 als jeugdroeier actief geweest.  Voor zijn studies vertrok hij naar Wageningen waar hij zijn master in Agrotechniek behaalde in 1997. Tijdens die tijd was hij als wedstrijdroeier actief bij studentenvereniging W.S.R. Argo tussen 1990 en 1994. Daarna was hij nog een jaar voorzitter van de vereniging. Na zijn studies is Pim beginnen werken bij CNH Industrial in Zedelgem in verschillende functies en locaties. Hij heeft het roeien verder gezet bij de KR Brugge waar hij verschillende Belgische titels heeft gewonnen. Pim is naast zijn werk bij CNH Industrial voorzitter van de trainerscommissie van KR Brugge, een functie die hij nu zal stop zetten. 

Pim wordt binnen de VRL verantwoordelijk voor het sporttechnische lange termijn beleid gericht op het realiseren van topsportdoelstellingen. Hij is verantwoordelijk voor de opmaak en realisatie van de prestatieprogramma’s, ontwikkelings-programma’s en talentenprogramma’s. Pim wordt niet aangesteld als coach, wel dient hij de coaches en roeiers aan te sturen en te ondersteunen. Dit alles in nauwe samenwerking met een expertenteam.

Op dit moment is Prof. Jan Boone van UGent de technisch directeur ad-interim. Het is de bedoeling om op sportwetenschappelijk vlak een nauwe samenwerking te blijven aanhouden. De datum van indiensttreding van Pim Raaben is nog te bepalen, maar zal vermoedelijk nog dit voorjaar zijn. In tussentijd blijft Prof. Boone het eerste aanspreekpunt voor alle topsportaangelegenheden. 

In de strijd tegen COVID-19 zijn ook voor de sportsector in Vlaanderen strenge regels van kracht. Deze regels zijn in lijn met het laatste ministeriële besluit van de federale regering van 27 november 2020. Lokale, strengere maatregelen kunnen hiervan afwijken en kan je best nakijken bij jouw provincie of gemeente.

Opgelet: de grenzen van de geboortejaren hieronder vermeld, verschuiven met ingang van 1 januari 2021. 2008 wordt 2009, 2007 wordt 2008, …

In het kort:

 • Sporten in georganiseerd verband (in clubs, sportlessen, groepen, personal training…) is verboden, behalve:
 • voor kinderen tot 13 jaar (geboortejaar 2008 of later). Zij mogen:
  • outdoor en indoor sporten en sportwedstrijden tussen sportgroepen houden.
  • op sportkamp met groepen niet groter dan 50 deelnemers (inclusief de begeleiders). Voor alle sportkampen moet je toelating hebben van de gemeente en overnachtingen zijn niet mogelijk.
 • voor personen vanaf 13 jaar indien ze zich houden aan strikte voorwaarden:
  • outdoor sportlessen en -trainingen met maximum vier personen zijn toegestaan als ze georganiseerd zijn door een club of vereniging. Een van die vier personen is altijd een meerderjarige trainer of begeleider. 
  • Uitzonderingen op de regel van vier zijn enkel mogelijk in het kader van onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs. Die richtlijnen vind je terug op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronamaatregelen-informatie-voor-scholen(typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk). 
 • Niet-georganiseerde (individuele) sportactiviteiten zijn enkel toegelaten indien je outdoor sport:
  • alleen of met het huishouden, eventueel aangevuld met 1 toegestaan nauw contact. Enkel in deze context mag je sporten zonder afstand te houden
  • of met maximum 4 personen inclusief jezelf (kinderen tot 13 jaar niet meegerekend) en dat altijd met afstand van 1,5m
  • met een privétrainer (die zijn lopende individuele activiteiten van voor 1 november verderzet). Dit kan indien deze activiteiten plaatsvinden in open lucht met maximum 3 klanten (samenscholing van max. 4) en met 1,5m afstand.
 • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open voor iedereen. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden moeten het protocol voor zwembadexploitanten strikt toepassen. 
 • fitnesscentra en bowlingzalen blijven gesloten, ook voor kinderen. 
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve voor kinderen tot 13 jaar die op sportkamp zijn en in de zwembaden die open mogen. 
 • Sportkantines blijven gesloten
 • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits toestemming bevoegde minister
 • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen tot 13 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter

Opgelet, lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.

Hier vind je de resultaten van het Belgisch Kampioenschap - deel 3 dat afgelopen weekend plaatsvond in het Sport Vlaanderen centrum Willebroek. 

Er werden 20 Belgische titels uitgereikt. Grote slokop was Gentse RS  die 10 titels meenam naar huis, KRNSO legde beslag op 6 titels, KRB won 2 titels en KR Sport Gent 1 titel.

Bedankt aan iedereen zodat dit BK Corona-proof kon doorgaan!

Klik hier voor de lottrekking van het Belgische Kampioenschap dat doorgaat op 17 en 18 oktober in Sport Vlaanderen Willebroek. 

We vernemen dat vanaf woensdag 14 oktober en zeker tot maandag 09 november de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje schakelt wegens de toenemende Covidbesmettingen.

Concreet betekent dit voor de roeisport:

 • voor outdoorsportactiviteiten (U12 en boven 12 jaar) verandert er niets: we mogen verder blijven trainen;
 • alle kleedkamers en doucheruimten sluiten;
 • het publiek (indoor en outdoor) en de horeca zijn toegestaan volgens de geldende richtlijnen in het MB.

De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd door de overheid.

Het is belangrijk om de 7 gouden regels voor hygiëne goed toe te passen:

 1. Was je handen regelmatig en grondig met water en gewone zeep.
 2. Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak. Was nadien onmiddellijk je handen. 
 4. Blijf thuis als je ziek bent.
 5. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen. 
 6. Vermijd handen geven.
 7. Vermijd nauw contact met andere personen. Hou altijd een afstand van 1,5 meter. Gebruik steeds je mondmasker bij nauw contact (< 1.5 meter) en hou je aan de mondmaskerplicht.


Blijf de Coronamaatregelen strikt naleven. We mogen echt ‘nie pleuje’! Alleen zo geraken we hier samen uit.

Klik hier voor de resultaten van de Driekluik van KRCG en het BK korte boten deel 2 op 12/09.

Klik hier voor de resultaten van de Drieluik van KRCG op 13/09.

Op zaterdag 12 september werden een aantal Belgische titels geroeid tijdens de Drieluik van KRClub Gent. In totaal werden 6 titels verdeeld: Gentse RS nam 4 titels in beslag, KRNSO en KR Sport Gent namen elk 1 titel mee naar huis.

Klik hier voor de resultaten van de jeugdtriathlon te KR Sport Gent op 05/09.

Klik hier voor de resultaten van de Trofee van Vlaanderen en het BK Korte boten te KR Sport Gent op 06/09.

Op zondag 6 september werden een aantal Belgische titels geroeid tijdens de Trofee van Vlaanderen. In totaal werden 11 titels verdeeld: KRSport Gent ging met 5 titels lopen, Gentse RS nam 4 titels mee en KRNSO legde beslag op 2 titels.
Komend weekend worden tijdens de Drieluik van KRClub Gent gestreden voor de overige titels van het Belgisch Kampioenschap Korte Boten.

Communicatie is zeer belangrijk binnen de Vlaamse Roeiliga en we zijn benieuwd naar jouw mening!
Op dit moment heeft 3% van onze leden zijn mening gegeven, dan kan volgens ons beter!
Alvast bedankt om enkele minuten de tijd te willen nemen voor het invullen van deze bevraging.
Laat ons weten wat jij belangrijk vindt!
Klik hier om de vragenlijst te openen.

Er verscheen een mooi artikel over de Gentse Watersportbaan in het Gentse stadsmagazine van de maand mei. Klik hier om het te lezen.

Beste roeier,

Net als de rest van de wereld wordt Vlaanderen bedreigd door een coronavirus dat al duizenden levens heeft gekost. Zonder de maatregelen van de overheid en zonder de inspanningen die we zelf hebben geleverd, zouden nog veel meer mensen gestorven zijn. Ook de sport werd aan banden gelegd. We zitten nu in de fase dat het virus uitdooft, maar als we niet oppassen, dan zal het vast en zeker opflakkeren.

Sport en beweging zijn heel belangrijk, niet alleen voor onze gezondheid maar ook ons geestelijk en sociaal welzijn. Daarom hebben de verantwoordelijken van de sportsector er ook op aangedrongen mensen geleidelijk weer meer kansen te geven om zich sportief uit te leven. Dat proces is nu aan de gang. We hebben al meer sportieve mogelijkheden dan enkele weken geleden, gelukkig maar.

Toch moeten we er samen voor zorgen dat de sportwereld niet de aansteker van een nieuwe coronapiek wordt. Zolang er geen trefzeker medicijn of geen vaccin is tegen covid-19, zullen we dus voorzichtig moeten blijven. Daarom vragen we alle sporters en alle sportbegeleiders om de regels te volgen en niet op zoek te gaan naar achterpoortjes of trucs om die regels te omzeilen.

Hoe je ook sport, het belangrijkste is dat thuis blijft als je mogelijke coronasymptomen hebt en dat je voor, tijdens en na het sporten anderhalve meter afstand houdt. Doe dat voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je medesporters en alle andere mensen met wie je in contact komt.

Sporten is inderdaad belangrijk, maar niet belangrijk genoeg om mensenlevens te riskeren.

Vanaf maandag 18 mei wordt een volgende stap gezet in de versoepeling van de coronamaatregelen en gaat fase 2 in voege. Op 13 mei nam de nationale veiligheidsraad volgende beslissing met betrekking tot sport, vastgelegd in het ministerieel besluit van 15 mei: ‘Vanaf 18 mei wordt, aanvullend op wat reeds mag, het volgende toegelaten: Regelmatige trainingen en lessen in de buitenlucht die geen fysieke contacten impliceren, in georganiseerd verband, in het bijzonder door een club of een vereniging, met een groep van maximum 20 personen, steeds in de aanwezigheid van een trainer of een meerderjarige toezichter, en met respect van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon’.

Deze generieke richtlijn houdt in dat, aanvullend op wat toegelaten is in fase 1, vanaf fase 2 ook georganiseerde sportactiviteiten in de openlucht zouden toegelaten worden met maximaal 20 personen. Bij deze groep moet er verplicht een sportbegeleider aanwezig zijn, die meegerekend wordt in het maximum aantal van 20 personen. Dit hoeven niet steeds dezelfde 20 personen te zijn.

Na 18 mei is er opnieuw een horde genomen in de heropstart van de sportsector, maar we zijn nog steeds een eind verwijderd van de normale gang van zaken. Op dit moment is het roeien in ploegboten nog niet toegestaan, tenzij het leden van hetzelfde gezin zijn. 

We moeten allen nog even volhouden om binnenkort terug zoals vroeger te kunnen roeien.  

Veel goede moed!

Klik hier voor de gedragscodes voor sporters, G-sporters, trainers, ouders, vrijwilligers en bestuursleden.

 

Vanaf 4 mei mag roeien onder strikte voorwaarden terug opgestart worden. De Vlaamse Roeiliga stelt volgende richtlijnen voorop voor de heropstart van de roeisport. Het doel is om onze aangesloten roeiclubs in staat te stellen hun activiteiten op een verantwoorde manier te hervatten. Volg zeker steeds de richtlijnen van jouw club!

Ook de Vlaamse Roeiliga wil de nodige maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan.

 FISA heeft tot op de dag van vandaag volgende internationale wedstrijden geannuleerd/uitgesteld:

 • World Cup I Sabaudia, World Cup II Varese en World Cup III Luzern
 • European and Final Olympic Qualification Regatta’s
 • European Rowing Junior Championships Belgrade (mogelijk uitgesteld)
 • European Rowing Championships Poznan (mogelijk uitgesteld) 
 • Olympic Games Tokyo: uitgesteld 
 • Coupe de la Jeunesse Linz (AUT)
 • Wereldkampioenschap Bled voor senioren, U23 en junioren (SLO) 
 • World Rowing Masters Regatta in Linz (AUT) 
 • World Rowing Beach Sprint Finales & Coastal Championships in Oeiras (POR) 
 • World Rowing Tour in American Samoa


Volgende organisaties op Belgisch/Vlaams niveau worden uitgesteld of geannuleerd. In het algemeen zijn alle sportwedstrijden op Vlaams grondgebied verboden tot en met 31 juli.

 • Trials 28 en 29 maart: uitgesteld naar een latere datum, afhankelijk van de internationale kalender
 • Interclub Schulensmeer 4 april: uitgesteld naar een latere datum
 • Roeikompas (testdag talenten) 6 april: uitgesteld naar een latere datum
 • Paasstage nationaal collectief 4-10 april: afgelast
 • Internationale regatta Gentse RS 11 en 12 april: afgelast
 • Buitenlandse stage Varese nationaal collectief vanaf 13 april: afgelast
 • Belgisch Kampioenschap Korte Boten 18 en 19 april: uitgesteld naar een latere datum
 • Belgisch Kampioenschap Studentenroeien op 22 april: afgelast
 • Duathlon KRCG 2 mei: uitgesteld
 • Internationale meiregatta KR Sport Gent 9 en 10 mei: afgelast 
 • Hasselt Student Regatta 10 mei: afgelast 
 • Maubray regatta (RCNT) 17 mei: afgelast 
 • Zeeroeifestival 4 juli: uitgesteld
 • Benelux Surfrowing Championship 11 juli: uitgesteld
 • Persconferentie 27 mei: uitgesteld in functie van de nieuwe datum van de Olympische Spelen 
 • Daarnaast worden alle vergaderingen op Vlaams niveau afgelast tot nader order.


De gezondheid van onze atleten, coaches en clubbesturen is onze hoogste prioriteit. Verzorg jezelf, volg de richtlijnen en draag zorg voor elkaar. Bij vragen kan je steeds contact opnemen via info@vlaamse-roeiliga.be

Op zaterdag 7 maart 2020 organiseerde Sport Vlaanderen een infosessie 'Blauwalgen: een bedreiging voor de watersport?' 

De laatste jaren werden meer en meer watersportclubs geconfronteerd met de bloei van blauwalgen op de vijvers met als gevolg een zwem- en recreatieverbod. Clubtrainingen kunnen niet meer doorgaan, wedstrijden worden geannuleerd en zwemvijvers moeten tijdelijk de deuren sluiten. Maar wat zijn blauwalgen nu juist? Hoe herken je ze? En wat moet je doen wanneer je ze aantreft in het water? Veel vragen waarop Sport Vlaanderen een antwoord op geeft. 

Lees hier alles over wetgeving en procedures ivm blauwalgen. 

Lees hier alles over blauwalgen en hun bedreiging voor de watersport. 

Gelieve hier een digitaal exemplaar terug te vinden.

De uitgave bevat in eerste instantie ruime informatie over de diverse bij de VRL aangesloten verenigingen en een meer beknopte info over de verengingen aangesloten bij de ‘Ligue Francophone d’Aviron’ (LFA).

Op sportief vlak hopen we in 2020 mooie prestaties van onze Belgian Sharks te kunnen optekenen, 1 boot (LM2x) is reeds geselecteerd en we hopen nog een tweede boot te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo dit jaar.
U vindt in de Roeigids een competitiekalender terug en het palmares van onze topateleten.

Maar ook aan het recreatief roeien zal in 2020 veel aandacht worden besteed.

Samen met de organisatie van een aantal promotionele activiteiten in gans Vlaanderen, zal dit de roeisport nog meer onder de aandacht van een breed publiek brengen en de toegankelijkheid ervan ongetwijfeld verder bevorderen.

We wensen u aangenaam leesgenot en hopen u op één of meerdere van onze evenementen te kunnen begroeten.

De VRL hield ronde tafels op 4/11 in Brugge en op 18/11 in Hazewinkel ter voorbereiding van het beleidsplan 2021-2024. Klik hier om het verslag hiervan te lezen. In het voorjaar van 2020 zal het bestuursorgaan van de VRL een aantal beleidskeuzes maken voor de komende beleidsperiode 2021-2024.

Davy Callewaert van Sportwerk Vlaanderen maakte een inspirerend filmpje voor ons rond professionalisering en betaalbaarheid van trainers (in het kader van onze ronde tafels). Klik hier om het te openen.

 

 

Het waren 2 geslaagde edities!

Een verslag van beide dagen volgt. Bedankt voor jullie input!

 

Jaarlijs worden er op Vlaamse wateren Blauwalgen gespot. Zachte recreatie is niet mogelijk binnen een straal van 100m rond de drijflagen. Daar buiten wel, maar hou rekening dat de drijflagen zich door de wind of stroming kunnen verplaatsen. Hieronder vind je een overzicht van de bloeihaarden en mogelijke besluiten (recreatie en captatieverboden) van de overheden. 

Een actueel overzicht van alle Blauwalgen locaties in Vlaanderen vind je hier. 

In 2020 werden reeds bloeihaarden ontdekt op het kanaal Roeselare-Leie, Ieper-Ijzer, Damse Vaart en de Dender te Erembodegem. Daar is waterrecreatie en -captactie ontraden. 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Hinderkalender Vlaamse Waterweg

Naast mogelijke besmettingen op en in het water kunnen mogelijke werken op en rond het water de waterrecreatie tijdelijk stil leggen. Een volledig overzicht van de locaties waar mogelijke hinder wordt verwacht vindt u hier. 

Bekijk zeker dit mooie filmpje (klik hier) en wie interesse heeft in de functie van kamprechter laat dit weten aan uw club zodanig dat uw kandidatuur kan doorgegeven worden aan de Koninklijke Belgische Roeibond. 

Op maandag 3 juni 2019 vernamen we met droefheid het overlijden van Denise Lambert - De Schouwer. Denise was jarenlang als medewerkster actief op bijna alle roeievenementen. Onze gedachten zijn bij haar rouwende familie en vrienden.

 

Van 21 tot 30 september 2019 is er de 5de editie van de Europese Week van de Sport. Vlaamse sportclubs met een initiatief "met een Europees tintje" tijdens deze week maken kans op ondersteuning tot 750 euro.

Voor de tweede maal op rij voegt Sport Vlaanderen, in samenwerking met VSF en ISB, een extra Europese dimensie toe aan de Vlaamse actie (Maand van de Sportclub).
De Vlaamse Sportfederatie biedt de mogelijkheid aan Vlaamse sportclubs om een samenwerking/uitwisseling/uitdaging aan te gaan met een buitenlandse club. Initiatieven die geselecteerd worden kunnen rekenen op een ondersteuning van maximaal 750 euro.

Alle praktische info is te vinden op de website van Sport Vlaanderen.

De Vlaamse Roeiliga wenst aanvragen te ondersteunen, geef dus gerust een seintje via info@vlaamse-roeiliga.be. 

De vergadering van de Raad van Bestuur van 27/03/2019 heeft de heer Hubert De Witte verkozen tot voorzitter van de Raad van Bestuur van de Vlaamse Roeiliga vzw. Hubert zetelt sinds 2017 in onze Raad van Bestuur als penningmeester. Hij werd begin dit jaar ook verkozen tot voorzitter van de Koninklijke Roeivereniging Brugge. 

Tijdens dezelfde zitting werd de heer Vincent Pauwels aangesteld als penningmeester. De functies van de overige leden van de Raad van Bestuur blijven ongewijzigd.

UBO-register: ook vzw’s moeten aangifte doen (maar krijgen uitstel tot 30 september 2019)

Op 31 oktober 2018 trad het KB dat de werkingsmodaliteiten van het UBO-register vastlegt in werking. Dit KB, dat gelinkt is aan de Wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten voorziet in het invoeren van een register van uiteindelijke begunstigden in België (in het Engels ‘UBO’ genoemd, dat staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’; hierna het “UBO-register”).

De Vlaamse Roeiliga presenteert de ‘Roeigids 2019’.

Gelieve hier een digitaal exemplaar terug te vinden.

De uitgave bevat in eerste instantie ruime informatie over de diverse bij de VRL aangesloten verenigingen en een meer beknopte info over de verengingen aangesloten bij de ‘Ligue Francophone d’Aviron’ (LFA).

Op sportief vlak hopen we in 2019 de mooie prestaties van onze atleten tijdens het vorig seizoen minstens te kunnen evenaren. U vindt in de Roeigids een competitiekalender terug en het palmares van onze topateleten.

Maar ook aan het recreatief roeien zal in 2019 veel aandacht worden besteed.

Samen met de organisatie van een aantal promotionele activiteiten in gans Vlaanderen, zal dit de roeisport nog meer onder de aandacht van een breed publiek brengen en de toegankelijkheid ervan ongetwijfeld verder bevorderen.

We wensen u aangenaam leesgenot en hopen u op één of meerdere van onze evenementen te kunnen begroeten.

Kinderen en jongeren sporten en spelen in hun vrije tijd graag met anderen. Dit gaat ook op voor kinderen met een autismespectrumstoornis of kortweg autisme. Met behulp van de nieuwste brochure van Het Raster kunnen trainers en jeugdleiders in samenspraak met ouders mogelijke obstakels voor deelname beter begrijpen en helpen oplossen. Klik hier om de brochure ‘Autisme in de sportclub’ te downloaden. 

Op vrijdag 7/12/2018 vond de 4de editie plaats van de VRL Roei Awards. Een kleine 150 mensen waren present. Clubs werden gehuldigd voor hun jeugdwerking, afgestudeerde initiatoren, VTS-lesgevers, rekeningnazichters, drivers, kiné's, de recordman Ronny De Cocker, deelnemers aan internationale roei wedstrijden, Eveline Peleman en Hannes Obreno werden in de bloemetjes gezet. Daarnaast werden medaillewinnaars van de Coupe de la Jeunesse, atleten met top 8-plaats World Cup/EK en top 12 WK gelauwerd voor het internationale prestaties. Er werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van de Grote VRL Roeiprijs Fred Van der Weehe van The OAR. Een receptie met een lekker hapje en drankje en voornamelijk een gezellige babbel. Een mooie afsluiter van een prachtig roei jaar!

Voor meer foto's klik hier: https://www.facebook.com/VlaamseRoeiliga/ 

Op een correcte manier medewerkers in je sportorganisatie vergoeden bleek jarenlang de achilleshiel van het verenigingsleven. Reguliere tewerkstelling was voor de modale sportclub onbetaalbaar, terwijl vrijwilligersvergoedingen dan vaak weer te kort schoten. In de zomer van 2018 kwam verlossend nieuws. De jarenlange vraag van de sector naar een statuut voor de trainer (en andere functies binnen het verenigingsleven) werd toen ingelost door middel van het statuut verenigingswerk. Het statuut is één van de drie pijlers van de wet bijklussen (verenigingswerk – burger tot burger – deeleconomie). Dit statuut biedt sportorganisaties de mogelijkheid om op een administratief gemakkelijke én fiscaal interessante manier trainers, scheidsrechters, begeleiders enz. in hun sportorganisatie in te schakelen. 

Elk natuurlijk persoon met een gewone en hoofdzakelijke beroepsactiviteit (dwz 80% van een voltijdse betrekking of zelfstandig in hoofdberoep) die niet verbonden is met dezelfde organisatie, via een arbeidsovereenkomst, een statutaire aanstelling, een aannemingscontract of een vrijwilligersovereenkomst, kan instappen in het statuut van verenigingswerker.

Verenigingswerk en vrijwilligerswerk is binnen dezelfde organisatie niet cumuleerbaar. Vrijwilligers kunnen via het vrijwilligersstatuut tot op heden per jaar maximaal 1361.23 euro en een maximale verplaatsingsonkost van 2000km verkrijgen. Een verenigingswerker kan per jaar maximaal 6130 euro verdienen (all inclusief) en per maand maximaal 510.83 euro.

Het is verplicht een schriftelijke overeenkomst te hebben met de verenigingswerker en er moet tevens een verzekering BA en LO afgesloten worden voor deze personen.

Er geldt wel een sperverbod voor mensen die met dezelfde organisatie verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst, statutaire aanstelling of aannemingscontract van 1 jaar.

Wat zit er nog in de pijplijn: de reparatiewet! Deze wet zou kunnen voorzien dat voor artikel 17 (25-dagen regel) een uitzondering voorzien wordt. Deze wet zou ook het maandelijks maximum van 500 euro kunnen optrekken naar 1000 euro maar de maximale verdienste per jaar blijft 6000 euro.

Het verenigingswerk wordt aangegeven via een elektronische aangifte via www.bijklussen.be. De aangifte dient op voorhand door de organisatie te gebeuren.

Sport Vlaanderen lanceerde afgelopen maand de mental matrix voor trainers op zijn website. Deze tool biedt trainers oefeningen aan om de mentale vaardigheden van hun sporters te verbeteren. Die oefeningen zijn er in verschillende onderwerpen en voor verschillende leeftijdsgroepen.

Een topsporter die altijd het uiterste van zichzelf vraagt, dreigt al eens teleurgesteld achter te blijven: tegenvallende prestaties, blessures, slopende trainingen. Op momenten dat hij het moeilijk heeft, komt het er voor zijn omgeving op aan om hem de juiste mentale ondersteuning te bieden, en dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als trainer ken je ongetwijfeld de begrippen ‘intrinsieke motivatie’ en ‘extrinsieke motivatie’. Het eerste begrip betreft de motivatie om het plezier, de uitdaging en/of de interesse voor de taak zelf. Wie handelt onder extrinsieke motivatie, apprecieert de gevolgen van de taak meer dan de taak zelf (vb. de goedkeuring van de coach, (financiële) beloning etc.).

Sport Vlaanderen reikt trainers tools aan waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Deze tools zijn uitgewerkt door gediplomeerde sportpsychologen voor trainers van sporters die tussen de tien en de achttien jaar oud zijn.

Klik hier om naar de website te gaan.

Een berichtje op je clubwebsite opvrolijken met een foto die je van Google plukt: het is zo gebeurd. Heb je hier geen toestemming voor gekregen van de fotograaf, dan misken je het auteursrecht en kan je door de fotograaf (of zijn vertegenwoordiger) gevraagd worden om een schadevergoeding te betalen. Wat kan je doen en hoe kan je deze situatie voorkomen?

Aan de hand van bepaalde software is het tegenwoordig mogelijk om heel gemakkelijk websites te scannen op het ongeoorloofd gebruik van foto's. Hoewel dit gebruik bij verenigingen meestal zonder kwade bedoelingen gebeurt, levert het toch vaak een financiële kater op van enkele honderden euro's op.

Voorkomen is dus beter dan genezen! Probeer te zorgen dat het zo ver niet komt en maak gebruik van Googles rechtenvrije afbeeldingen. Dit doe je door bij Google Afbeeldingen "Tools" te selecteren en daarna te filteren op de licentie die je wenst. Je hebt onder meer de keuze uit foto's die gelabeld zijn voor hergebruik (al dan niet met aanpassingsrecht), en voor niet-commercieel gebruik (al dan niet met aanpassingsrecht). Kies je één van deze foto's uit dan weet je zeker dat je geen inbreuk op het auteursrecht begaat

Bron: Dynamo Project

Onder impuls van de VRL en de Hasseltse universiteit en hogescholen, en met steun van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Lummen - Halen - Herk-De Stad (beheerders van het Schulensmeer) heeft de provincie Limburg eindelijk een roeivereniging die qua ligging (dicht tegen Hasselt) en accommodatie (roeimeer van 2,3 km lang en ruim 100 m breed) alle potentieel heeft om uit te groeien tot een volwaardige roeiclub voor zowel de recreatieve als de competitieve roeier. 

Na de officiële inhuldiging in aanwezigheid van burgemeester en schepenen van de betrokken gemeenten, zette onze olympische zilveren medaillewinnares Annelies Bredael zich in een demonstratierondje letterlijk en figuurlijk achter het initiatief dat in eerste instantie mogelijkheden creëert voor (ex)- Hasseltse studenten om tijdens en na hun studies deze volwaardige sport intensiever te beoefenen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een wedstrijd tussen de Univ van Hasselt en de 2 Hogescholen UCLL in (een steeds spectaculaire) 8+.  

De Vlaamse Roeiliga zoekt vrijwilligers om de minibussen en trailers van onze topsportwerking op de vele locaties waar wedstrijden geroeid worden, op bestemming te krijgen. Dit kan gaan over kleinere ritten naar onze buurlanden maar vaak ook richting verdere bestemmingen.
De chauffeurs die we zoeken dienen over een BE-rijbewijs te beschikken met de nodige vrije tijd en ervaring om met onze trailer te rijden. Alle onkosten die het transport met zich meebrengt (tankkosten, péages, vliegtuigkosten, accommodatie en voeding) worden door de federatie uiteraard vergoed.

Ben je geïnteresseerd om onze topsportwerking op deze manier te steunen en van dichtbij ons topsportteam te leren kennen, stuur dan een email naar celine.pieters@vlaamse-roeiliga.be.

Door de recente vluchtelingenstroom bestaat er een grote kans dat er bij jouw sportclub ook niet-Belgen willen aansluiten. Wat zijn hun rechten en waarop moet je letten als sportclubbestuurder?

 

© , website powered by Twizzit.com  & Arnold   |     Privacy & Disclaimer