Op zondag 22 augustus organiseert de Vlaamse Roeiliga de 1e Beach Sprint competitie in België in samenwerking met onze roeiclub KRNSO, die dit jaar hun 150-jarig bestaan viert: de PORT OOSTENDE BEACH SPRINT CUP. Tussen 10u en 15u30 zijn er demowedstrijden Beach Sprint Rowing (op uitnodiging), gevolgd door de VRL BEACH SPRINT CUP vanaf 15u30, die open staat voor al onze VRL leden die graag eens willen proeven van het Beach Sprint Roeien. Boten en riemen kunnen ter plaatse gebruikt worden. KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN.

Gedurende de dag zullen er ook initiaties zeeroeien zijn.

We willen u graag uitnodigen op deze wedstrijd om eens een kijkje te komen nemen naar deze nieuwe discipline binnen de roeisport. U bent eveneens van harte welkom op het persmoment (tijdstip nog te bepalen), gevolgd door een hapje en een drankje.

Wat is Beach Sprint Rowing? Roei crews nemen het head-to-head tegen elkaar op in solo boten, in dubbele boten of met vier roeiers en een stuurman. De ‘runner’ start op het strand met een sprint van 50 meter naar de boot, die door de boothouders in het water gehouden worden. Ze slalommen 250m de zee/een meer/waterplas in voordat ze om de laatste markeringsboei draaien voor een rechte sprint naar het strand. Wanneer ze aan land komen, springt één lid van de bemanning uit de boot en sprint naar het strand om op de buzzer ‘af te klokken’. Het is een spannende knock-out wedstrijd totdat er voor elke bootklasse een kampioen wordt gekroond. Meer info kan je terugvinden via de volgende website: www.vlaamseroeiliga.be/beachsprint

Publiek en media verwachten vandaag de dag andere vormen van sportbeoefening en -beleving dan vroeger. Ook binnen het roeien is deze tendens voelbaar, wat zich uit in meer intense, meer speelse, kortere vormen van spektakelsport. De nieuwe discipline Beach Sprint Rowing (BSR) beantwoordt hiermee volledig aan deze vereisten. Ook het IOC wil meer spektakel op de Olympische Spelen, waardoor het Olympisch programma voor de roeisport aangepast zal worden. Hoogstwaarschijnlijk wordt Beach Sprint Rowing opgenomen in het Olympisch programma 2028.

Indien wij binnen 7 jaar Belgische atleten willen afvaardigen in Los Angeles voor het Beach Sprint Roeien, is het belangrijk om als federatie deze nieuwe sporttak nu te beginnen promoten en organiseren. De komende jaren zouden we graag samen met onze roeiclubs een wedstrijdcircuit uitbouwen en op zoek gaan naar talenten om België te vertegenwoordigen op de internationale kampioenschappen.