Een prachtige dag bood zich aan zondagmorgenvroeg aan de Begijnhofkaai in Geraardsbergen. De zon was volop van de partij en ook The Oar, die als eerst de startplaats bereikte. De afgezette begijnhofkaai werd snel drukker en drukker door de arriverende botenwagens. Boten werden op de kaai gezet en opgetuigd. Met man en macht werd ook de aanhangwagen van de KRSG binnen gebracht, niet zonder schade voor de onfortuinlijke Ronny Evers; hij geraakte met zijn voet onder de wielen. Met veel karakter heeft hij toch de ganse dag mee geroeid: chapeau! Toen de botenwagens naar de start gingen, kon iedereen genieten van een lekker ontbijt aan de start. Koffie en koeken voor iedereen.


In verspreide slagorde gingen de boten in het water en de tocht naar Denderleeuw werd meteen aangevat. Aan de eerste sluis in Idegem stonden de sluiswachters de boten reeds op te wachten. De handgestuurde mooi gerestaureerde sluis was de roeiboten gunstig. Op een vlotte en snelle manier kon door de sluis gegaan worden. Ondertussen was het schipperen tussen genieten van het mooie weer en dekking zoeken voor de felle zon. Met het weerbericht en de ervaring van vorig jaar in gedachten probeerde iedereen van de zonnestralen te genieten, voor een eventuele plensbui de sfeer zou  vergallen. Hopelijk bleef deze dit jaar uit. Ondertussen kreeg iedereen zijn versnaperingen; de appelsientjes, de peperkoeken, de yoghurtjes en Red Bulls gingen vlot rond. Ook werd per boot de info overlopen die hen tijdens de middag zou helpen met de quiz. De winnaar ging met 2 flessen Cava aan de haal, dus er kon maar best opgelet worden.

Na de 2e sluis in Ninove kon aan de kade voor het zwembad aangemeerd worden. Extra moeilijkheid was daar de clandestiene aanwezigheid van enkele plezierboten aan het ponton. Een dikke duim aan alle roeiers die op het half beschikbare ponton hemel en aarde bewogen hebben om de volle 18 boten geleegd te krijgen en aan de kant konden brengen. Een huzarenstukje. De middagpauze zelf was een zalige oase van balletjes, vol-au-vent en salades met zalm onder de parasolletjes op het terras buiten. Niet te veel ontspanning, want de quiz werd uitgedeeld en gewonnen door KRCG! Echter ook zij waren niet op de hoogte dat België in de lange geschiedenis van het Olympische roeien al 4 medailles won. 2 maal zilver voor de MX2 (Knuysen & Baetens in ’52, en De Loof & Crois in ’84), Brons voor Ann Haesebrouck in ’84 en het laatste Belgische eremetaal was het zilver van Annelies Bredael in ’92.

Eens de winnaars gelauwerd, konden de roeiers weer doen waar ze best in zijn: roeien! Nog een laatste inspanning in de mooie Dendervallei, tussen het groen en de zonnebrandcrème. Net voor de sluis in Denderleeuw komen we opnieuw uit het water. En enorme gezamenlijke inspanning voltrekt zich. Boten worden door iedereen uit het water geheven en afgetuigd. Botenwagens komen op en af om de boten op te laden. Alle vuilnis wordt verzameld om de natuur proper te houden. Uiteindelijk belandt iedereen moe maar gelukkig in het Café de ‘Maes aan de Dender’ en kan het transport naar de startplaats vetrekken. De chauffeurs halen hun wagens op en vertrekken huiswaarts, of blijven nog even plakken voor een frisse pint. Het is droog gebleven, erg warm, en er waren reeds vele ideetjes voor de toertocht voor volgend jaar.

Bedankt aan alle roeiers, zeker aan alle chauffeurs van de botenwagens, alle partners en Waterwegen en Zeekanaal. Tot volgend jaar!