De Vlaamse Roeiliga wenst de roeisport dichter bij de schoolgaande jeugd te brengen. Dit doet het door 8 ergometers ter beschikking te stellen van leerkrachten Lichamelijke Opvoeding om te gebruiken binnen de lessen en andere activiteiten binnen de scholen. Het schooljaar wordt opgedeeld in verschillende periodes van 3 weken (soms 2 of 4) waarbij de scholen met de ergometers aan de slag kunnen. Dit project is beschikbaar voor het secundair onderwijs.

De leerkrachten krijgen een handleiding ergometerroeien mee waarbij tips en oefenvormen staan voor een eerste lessenreeks. Daarnaast worden er ook kleine posters meegegeven en zijn er flyers om het roeien bij een club te promoten. 

Naast 8 ergometers worden ook kabels toegeleverd om de connectie te maken met een pc. Met bijgeleverde software kan een programma op pc opgestart worden waarbij de wedstrijden kunnen geroeid worden. Dit kan dan met behulp van een beamer geprojecteerd worden op groot scherm. Los van het digitale systeem kan er ook geroeid worden zonder de kabels. Er kunnen trainingen afgewerkt worden, maar ook wedstrijden of spelletjes tegen en met elkaar via infrarood verbindingen.

De huurprijs voor de toestellen is €2 per dag per toestel. Voor een periode van 3 weken komt dit neer op €240. Er wordt ook een waarborg gevraagd van €250 voor eventuele schade. Het transport en een kleine demonstratie wordt door de Vlaamse Roeiliga voorzien. 

Ieder jaar wordt een nieuwe kalender ergometerroeien opgemaakt. Scholen die kunnen samenwerken met een roeiclub krijgen voorrang. Op die manier willen we een directe link tussen het ergometerproject en het roeien op het water stimuleren. Ideaal is een sportdag met initiatie op het water als vervolg op de periode ergometerroeien.

Sinds 2018 werkt de Vlaamse Roeiliga voor het scholenproject ergometerroeien samen met MOEV. Beide organisaties werken samen ter promotie van het roeien in de Vlaamse scholen en om het Vlaams Kampioenschap Ergometerroeien voor scholieren in het voorjaar in Gent samen te organiseren. 

Reservaties en verdere info via arno.volckaert@vlaamse-roeiliga.be 

Klik hier voor de folder van het project.